Kuinka parantaa tietokoneesi suorituskykyä mahdollisimman vähän rahaa

Jos tuntuu, että tietokoneesi on liian hidas, ja järjestelmän puhdistaminen ja nopeuttaminen ei auta, voit löytää hyväksyttävän ratkaisun suorituskykyongelmiin ilman liikaa taloudellisia kustannuksia. Sen sijaan, että ostat uuden tietokoneen, riittää “piristämään” saatavilla oleva pieni päivitys.

Aja ensin Task Manager löytääksesi pullonkaulan järjestelmässäsi. Kiinnittäkää huomiota siihen, mikä järjestelmän osatekijöistä on eniten korostettu – prosessori, muisti tai kiintolevy. Joten voit päättää, mitä vaihdat järjestelmässä ensin.

Asenna SSD

Tämä on ilmeisin ratkaisu. Jos käyttöjärjestelmäsi on asennettu kiintolevylle, siirrä se kiinteälle asemalaitteelle ja saat vaikuttavan suorituskyvyn. SSD vähentää latausaikaa ja lisää yleensä “reagointikykyä” järjestelmään.

Vaikka SSD-hinta on hiljattain noussut, se on silti kaikkein kannattavin investointi järjestelmän päivityksen kanssa.

 • Samsung 850 EVO 250 Gt (~ 5 500 ruplaa).
 • Transcend MTS420 120 Gt (~ 2800 ruplaa).

Koska perinteisten kiintolevyjen kapasiteetti ei ole kovin suuri, ja varsinkin suurilla SSD-levyillä on hämmästyttävän korkeita hintoja, on parempi käyttää SSD: tä järjestelmälevyksi, johon OS ja useimmin käytetyt sovellukset asennetaan. Käyttäjätietojen osalta on parasta jättää hidas, mutta tilava kiintolevy.

Lisää RAM-muistia

Windows 10 ja nykyaikaiset sovellukset, kuten selaimet, ovat erittäin voracious suhteen RAM. Jos järjestelmääsi on vaikea kääntyä, kun avaat useita Chrome-välilehtiä ja jotain merkitsee hakusivua, niin on aika ostaa RAM.

Valitettavasti myös RAM on noussut hinnasta. Mutta voit silti valita jotain halvempaa käytettävissä olevista vaihtoehdoista.

 • Kingston HyperX Fury 8 Gt Kit (2 × 4 Gt) 2 133 MHz DDR4 (~ 6,300 ruplaa).
 • Corsair Vengeance Blue 8 Gt (2 x 4 Gt) DDR3 / 1 600 MHz muisti (~ 5.300 ruplaa).

Varmista, että valitset järjestelmään sopivan muistikokeen. Yksinkertaisin tapa selvittää, minkä tyyppinen muisti on yhteensopiva emolevyn kanssa on CPU-Z. Käynnistä sovellus ja avaa Muisti-välilehti.

 • Lataa CPU-Z →

  40 viileää iPhone-tapausta, löytyy AliExpressista

Vaihda prosessori (jos mahdollista)

Tietokoneen hitaus voi riippua prosessorin resurssien puutteesta. Tietenkin prosessorin korvaaminen useimmissa tapauksissa tarkoittaa uuden emolevyn hankintaa, jota ei voi kutsua halvalla iloksi. Mutta joskus voit asentaa tehokkaamman prosessorin olemassa olevaan emolevyyn, varsinkin jos käytät AMD-pohjaista järjestelmää.

AMD: llä on tarpeeksi edullisia mutta melko tuottavia prosessoreita.

 • AMD Athlon X4 860K Kaveri FM2 + (~ 3 180 ruplaa).
 • AMD A10-7870K Godavari FM2 + (~ 5 300 ruplaa).
 • AMD FX-6300 Vishera AM3 + (~ 4 000 ruplaa).
 • AMD FX-8320E Vishera AM3 + (~ 5 400 ruplaa).

Intel vaihtaa pistorasiojaan useammin kuin AMD, joten prosessorin korvaaminen Intel-järjestelmässä on vähemmän kuin perusteltu, koska sinun on todennäköisesti päivitettävä myös emolevy.

Ennen uuden prosessorin ostamista varmista, että se sopii emolevyn pistorasiaan. Tätä varten CPU-Z: ssä on CPU-välilehden Pakkaus-osa.

Puhdista tietokone pölystä

Pöly voi aiheuttaa tietokoneen voimakasta kuumentamista. Kun tietokone ylikuumenee, se alkaa hidastua. Tämä johtuu CPU: n kuristuksesta. Ylikuumentunut prosessori vähentää automaattisesti toiminnan nopeutta lämpövaurioiden välttämiseksi.

Suorita SpeedFan ja tarkista CPU: n ja näytönohjaimen lämpötila.

 • Lataa SpeedFan →

Jos lämpötila on tavallista korkeampi, osta paineilmasylinteri ja puhaltaa tietokoneesi huolellisesti.

 • Pölynimuri paineistettua kaasua (~ 500 ruplaa).

Parantaa jäähdytystä

Joskus yksinkertainen pölynpuhdistus ei riitä, varsinkin jos et ole koskaan muuttanut lämpörasvaa. Opi SpeedFanissa, mitä ylikuumenee: prosessori, videokortti tai molemmat. Vaihda sitten lämpörasva.

Thermo-paste on halpa ja sinulla ei ole hankaluuksia.

 • Arctic Silver 5 (~ 500 ruplaa).

Lämpöliuoksen vaihtamisen jälkeen lämpötilan pitäisi laskea. Jos se on edelleen korkea, voit parantaa jäähdytystä lisäämällä pari faneja.

Fanit PC: lle ovat myös melko halpoja ja asennetaan nopeasti ja helposti.

 • Cooler Master SickleFlow 120 – Hihanpidike (~ 400 ruplaa).
 • NZXT Technologies FN V2 140 mm: n suorituskykypaneeli (~ 430 ruplaa).

  8 paras kvadrokopterov versiolla Lifhaker, jonka ei tarvitse rekisteröityä

Suorita ylikellotus

Suorituskykyä voidaan saada huomattavasti ylikellottamalla. Overclocking tai overclocking on CPU: n tai GPU: n siirto epästandardiin, pakotettuun nopeuteen.

Internetissä on helppo löytää yksityiskohtaiset ohjeet prosessorin ja videon sovittimen ylikellottamiseksi. Tämä voidaan tehdä sekä Intelin että AMD: n ratkaisuilla.

Komponenttien kiihdytys kuitenkin lisää niiden lämmön vapautumista. Joten älä ylikellota mitään järjestelmässä ilman hyvää jäähdytystä.


Ehkä sinulla on suosituksia PC: n budjetin parantamiseksi? Jaa kommentit.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top