Hvordan koffein påvirker vores krop

Hvad er koffein, og hvor er det indeholdt?

Koffein er en alkaloid indeholdt i te blade (ca. 2%), kaffe korn (1-2%), kakao bønner. Hvis vi betragter koffein som et farmakologisk stof, kan det tilskrives gruppen af ​​psykomotoriske stimulatorer i centralnervesystemet. Fysiologiske egenskaber ved effekten af ​​koffein på menneskekroppen, især centralnervesystemet, studerede IP Pavlov. Koffein aktiverer hjernens bioelektriske aktivitet, forbedrer positivt betingede reflekser, øger fysisk og mental præstation.

Maria Valeryevna Melnik

Caffeinated drikkevarer kaldes ofte kaffe og te. I 150 ml kaffe fra ristet korn indeholder fra 80 til 115 mg af stoffet, i samme mængde pulverkaffe – 65-71 mg, og espresso (batch volumen 37 ml) – ca. 75 mg koffein. Som du kan se, dens indhold afhænger af styrken af ​​den bryggede drik. Med te er situationen den samme: hvis du holder posen i kogende vand i et minut, vi opnå en væske indeholdende omkring 17 mg koffein, tre minutter i koppen bliver 38 mg, og i fem minutter – 47 mg. På samme kulsyreholdige drikke som cola koffein spiller en rolle af en aroma ingrediens, der tilføjer en behagelig karakteristisk bitterhed. Dens indhold her er minimal. For eksempel en 100 ml Coca-Cola tegner sig for mindre end 13 mg koffein. I sådanne lave koncentrationer af koffein kan ikke have en aktiv effekt på vores krop.

Indflydelse på kroppen

Koffein har længe været kendt som et stimulerende middel til mental og fysisk aktivitet. Denne kvalitet sikres ved dets evne til at blokere adenosinreceptorer i hjernen. Adenosin undertrykker spændingen og introducerer os i en halv sovende tilstand. Dets molekyle svarer meget til koffeinmolekylet, så sidstnævnte kan let optage stedet for adenosin og arbejde med det nøjagtige modsatte, hvilket giver en følelse af livskraft. Toning virkning af koffein skyldes også dets forhold til glycogen. Under indflydelse af koffein bryder den op og øger sukkerniveauet i blodet. Når dette niveau er højere, jo mere vi føler. Den stimulerende virkning af koffein og har på fordøjelsen: øget udskillelse af mavesaft, øget intestinal peristalsis.

  5 grunde til at drikke kvass hver dag

Med hensyn til det kardiovaskulære system er virkningen af ​​koffein her en dobbelt karakter. Ja, det stimulerer hjertemuskelens sammentrækninger, men samtidig gør det det samme med midten af ​​vagusnerven, som undertrykker hjertearbejdet. Som følge heraf forkaster hver af disse påvirkninger det modsatte.

Hvis sunde mennesker har ændringer i hjerteaktivitet, når de tager koffein, er de normalt korte og ubetydelige.

I store doser forårsager koffein ofte et hurtigt hjerterytme og forårsager i sjældne tilfælde arytmi. Men for hypotension koffein vil være yderst nyttigt: det vil hjælpe med at hæve blodtrykket til normale niveauer. Han vil også hjælpe dem, der lider af hovedpine. Koffein stimulerer det vasomotoriske centrum af hjernen, og det øger tone i vaskulærvæggen. Med migræne kan det have en bedøvelsesvirkning.

Den maksimale dosis

Henstillinger fra russiske reguleringsmyndigheder siger, at en dag bør forbruge ikke mere end 150-300 mg koffein. Hvis du fokuserer på den nedre grænse for den tilladte daglige mængde koffein, vil der komme flere kopper kaffe eller tre kopper instant kaffe ud. I tilfælde af te er den maksimale daglige dosis 3-4 kopper sort og 4-5 kopper grønt. Hvis du går ud over disse grænser, kan du opleve symptomer på en overdosis: søvnløshed, overdreven ophidselse, arytmi.

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) fastsatte en øvre grænse for det tilladte indtag af koffein – 400 mg pr. Dag. Ifølge EFSA er den maksimale enkeltdosis for voksne mellem 18 og 65 år 200 mg.

Som det skulle bevises: koffein forårsager ikke i sig selv vores krop. Det eneste spørgsmål er, hvor mange koffeinholdige drikkevarer vi forbruger. Hvis du bare vil hygge lidt, er kaffe eller te det, du har brug for.

Materialet blev fremstillet med informationstøtten fra TCCC.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top