Betternet – безплатна VPN без ограничения и дори без регистрация

Самото име на услугата подсказва, че Betternet е колективен образ на мрежата, в който няма място за наблюдение от страна на правителството, атаки от хакери, целенасочена цензура и натрапчива реклама. В челните редици – анонимност и свобода на избор. Вашите данни не са запазени никъде и предадената информация е криптирана от началото до края, което като цяло осигурява подходящо ниво на поверителност.

Разширение Betternet за Chrome

Звучи ли твърде добре, за да е истина? И аз мислех така, когато за първи път научих за Betternet. Като правило VPN услугите се плащат и далеч над примерите не е нужно да отивате. Вече ви запознахме с Astrill VPN, HideMe.ru, TunnelBear. Всички те предлагат безплатни тарифи с ограничения или продават пълен набор от опции за фиксирана месечна такса. Като минимум тези пари покриват поддръжката на сървъри и заплащат заплати на специалисти. И има съпътстващи разходи и собствена печалба.

По-добре не преследва вашата рубла и осигурява прозрачна статистика за нейните разходи и приходи. От него става ясно, че животът на услугата се поддържа от обикновена партньорска програма: от потребителите се иска да изтеглят мобилно приложение или да гледат рекламен клип, за който Betternet ще получи своите центове. Компанията следи отблизо това съдържание и го предлага без ненужна мания.

Важно е да се отбележи, че промоцията може да се игнорира и да се изтегля само от официални източници – Google Play и App Store.

Услугата се развива динамично. До края на септември 2015 г. почти 4.5 милиона потребители на Betternet са осигурили подходящ приток на пари, а компанията се е скъсала дори и за четвърти пореден месец. Както виждате, приетият модел на монетизация дава резултат главно поради постоянния растеж на активна аудитория. Откъде са толкова много хора? Факт е, че удобният Betternet е достъпен както за мобилни, така и за настолни операционни системи. Той поддържа Windows, Android, iOS, както и Chrome и Firefox. Между другото, OS X е на път.

Опитах приложението за Android, програмата за Windows и разширението за Chrome. Всички те са много прости. Всъщност има само един превключвател с два режима: “Активиране на VPN” и “Деактивиране на VPN”.

Betternet за Android   Безплатна VPN за Android

В смартфона и в браузъра каналът се увеличаваше бързо и без проблеми, но софтуерният интерфейс за Windows от време на време беше затворен в авариен режим. Може би програмата само не успее в тестовата среда не е доста стабилна “десетки”, а в други версии на Windows всичко ще бъде наред. Проверете и уведомете ме в коментарите, моля.

Имаше и други проблеми. Да започнем с факта, че сървърите на Betternet се намират само в САЩ и Великобритания. Това не е достатъчно и е далеч. На второ място, скоростта на предаване може да бъде неприятно изненадващо. Имах капка около 70-80%. Тук обаче си струва да се разбере, че всеки ден услугата обработва повече от 400 TB данни, разпределяйки ги на сто сървъри. Няма съмнение, че ако компанията има повече пари, бихме могли да изберем например африкански сървъри и скоростта ще бъде повече. Всичко зависи от това дали искате да гледате видеоклип от десет секунди няколко пъти в месеца или да инсталирате / деинсталирате приложението.

Обобщаваме. Betternet може да ви разочарова с малка сървърна география и евентуално с бавна скорост на връзката. Струва ми се обаче, че това е повече от опрощаване на безплатна, ясна, многоплатформена VPN без регистрация.

Loading...