Гланц или мат: кой монитор да купува?

Когато купувате лаптоп или монитор, вие сте изправени пред избор: матово или гланцово? Кой екран е по-добър? Фактът, че под слънчевата светлина се превръща в “огледало”, или онази, на която цветовете изглеждат избледнели?

Надяваме се, че тази статия ще ви помогне да решите.

Гланциран мат срещу

Откъде идва тази опозиция? В края на краищата, както гланцовите, така и матовите монитори използват същите LCD панели.

Независимо от това, производителите произвеждат гланцирани и матови монитори, а купувачите изпитват болките по избор.

Обмислете предимствата и недостатъците на всяко от покритията.

Гланцираните дисплеи са по-ярки. Те имат по-интензивно, интензивно и контрастиращо цветово представяне; особено дълбок черен цвят. Това е плюс.

Те обаче блестят на слънцето. Това е минус. Ако често работите на открито или работното ви място е на прозореца, отблясъците могат да ви пречат.

Матовите дисплеи имат антирефлексно покритие, което “погасява” отблясъците. Ето защо, в помещения с ярко изкуствено или естествено осветление, тези монитори работят по-удобно.

Липсата на матови дисплеи е мрачност. Цветовете на тях изглеждат малко по-глупави.

Плюсовете и минусите на гланцовите и матови монитори ясно демонстрират снимката на корицата. Отляво има матово Dell, а отдясно е лъскава Apple.

Какво да избера?

Всичко зависи от вашите цели.

Ако имате нужда от монитор за работния плот и в стаята не е прекалено интензивно осветление, вероятно ще имате нужда от лъскаво покритие с по-светло цветово представяне.

Ако си купите лаптоп и планирате да работите често на открито (на тераса при слънчев хубав ден), потърсете матиран дисплей. По същия начин, когато купувате монитор за настолен компютър в много добра светлина (таблица до прозореца, мощни лампи). Но не забравяйте, че матовият дисплей AR покритие не ви предпазва от заслепяване 100%, но ще бъде малко по-малко забележим, отколкото на лъскав екран.

  Топ 6 безплатни музикални плейъри за Mac

Разбира се, не можете да създавате идеални условия за целия живот на екрана (особено ако е лаптоп). Днес вашата маса е далеч от прозореца и утре я прехвърлиха в офиса, наводнени от слънчева светлина. Ето защо, избирайки лъскав или матов дисплей, във всеки случай ще компрометирате.

Лаптопи с гланцови и матови дисплеи
Лаптопи с гланцови и матови дисплеи

(На снимката, не само лаптопи с матово (ляво) и гланцирано (десен) покритие, но различни модели от различни поколения. Моля, не направете директни сравнения.)

Ако беше възможно да се направи монитор, където, с натискането на един пръст, матовото покритие би се променило до лъскаво (и обратно), много ще бъдат щастливи. В края на краищата, това ще позволи да “настроите” монитора на определени условия. Но това е невъзможно.

Ето защо, вероятно опозицията “лъскава срещу мат” ще продължи. В края на краищата, колко хора, толкова много мнения.

Предлагаме да споделите вашето мнение в коментарите към тази публикация. Кой монитор – лъскав или матов – сте избрали и защо?

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤