Какво е умна къща и защо е необходимо?

Какво е умна къща

Помнете историята на Рей Брадбъри “Ще има ли нежен дъжд”? Ако не, тогава накратко да си припомним: става въпрос за живота на къщата, оставена без собствениците. Автоматичните системи продължават да работят в един и същ режим: говорещият часовник ви напомня, че е време да станете, интелигентната фурна готви закуска сама, кутията за метеорологични условия казва, че вали навън. Болезнено напомнящи за модерните технологии, нали? Но историята е публикувана през 1950 година.

Интелигентният дом е набор от решения за автоматизиране на ежедневните дейности, които ще ви спестят от рутината. Тук и домакински уреди – от роботизирани прахосмукачки до уреди, контролирани от смартфон – и системи, които контролират всичко, което се случва в апартамента.

Всъщност това е история за подобряване на качеството на живот. Комфортът се състои от малки неща и умна къща ще се погрижи за всичко. Ако се събудихте през нощта и отидохте в кухнята за чаша вода, не е нужно да претърсвате тъмния коридор в търсене на превключвател: светлината ще свети автоматично. Били ли сте някога притеснени, че не сте изключили ютията или телевизора? Надолу с тревожните мисли: достатъчно е да изпратите смартфон от смартфона към смартфона и тя ще изключи устройството, което се захранва от него.

Защо изобщо се нуждаеш от нея?

Всичко е очевидно: да направите живота си по-лесен и по-добър. Интелигентен дом е мирът и значителните икономии.

Нека започнем със спокойствие. Ако опитът на всичко в света за вас е нещо обичайно, една умна къща ще ви помогне да се отървете от поне тези тревоги, свързани с вашия апартамент. Не сте изключили желязото? Не се притеснявайте, изпратете екипа до интелигентен контакт, а батерията ще го издържи. Страхувате ли се, че пералнята е започнала преди напускане на къщата е била извънредна и е уредила воден парк за съседите от дъното? Всичко е наред. Ако наистина изтече, сензорът за изтичане незабавно ще ви съобщи това.

Какво в крайна сметка: тревожите по-малко заради несъществуващи проблеми и освободете мозъка от ненужно мислене. Проверете как нещата са у дома, можете по всяко време със смартфон.

Сега за спестяване. За мнозина това предимство на интелигентен дом със сигурност е съмнително. Кажи какви други спестявания, когато трябва да си купите няколко сензори, контакти и видеокамера? Повярвайте ми, това е осезаемо. Вземете същия интелигентен контакт – той може да следи колко енергия се консумира от свързаното към него устройство. В резултат на това можете да изчислите най-безразсъдните устройства и прилежно да спестите от плащането на сметки. И колко пари спестявате, ако сензорът изтече във времето, ще съобщи за наводнението и е трудно да си го представите.

По принцип умният дом е изобретение, което напълно се оправдава. Животът без ненужни проблеми струва много повече от няколко сензора и контакта.

Как да направите дома си умен

Това е по-лесно, отколкото изглежда. Ако изберете правилната техника, дори не трябва да се обаждате, за да инсталирате специално обучени хора. Например, всички устройства Rubetek са снабдени с прости и разбираеми инструкции, така че ще можете сами да го направите. Нека разберем какво да купим, ако искате да помпате къща, но не е ясно къде да започнете.

Контролен център

Контролен център
Контролен център Rubetek

Може би това е първото нещо, което трябва да купите, ако сте сериозни. Контролният център ще ви позволи да взаимодействате с всички интелигентни устройства, които ще получите: до 300 устройства могат да бъдат свързани към него. С него можете да създавате скриптове за тази техника. Например, излезте от дома – изпълнете подходящия режим. В стаите светлините изгасват, щорите или завесите са затворени, устройствата, които работят от интелигентни изходи, са изключени. Няма повече да тичаш в апартамента, да провериш дали си изключил всичко.

Мобилно приложение Rubetek
Мобилно приложение

Контролният център работи заедно с безплатна мобилна програма, така че да е лесна за управление от смартфона. Можете дори да давате команди с глас.

сензори

Rubetek сензор
Сензор за изтичане Rubetek

Защитете къщата си от проникване от непознати, наводнение, пожар и изтичане на газ. Момчетата от Rubetek тайно ни казаха, че скоро ще се появи много готино нещо на пазара – сензор за температура и влажност.

Сензор за температура и влажност
Сензор за температура и влажност Rubetek

Ако го свържете с контролния център, сензорът ще следи дали не е прекалено горещ или студен в апартамента. Например, ако температурата спадне под определена граница, сензорът ще уведоми контролния център за това, а сензорът ще изпрати сигнал до нагревателя.

Отваряне на датчика
Rubetek сензор за отваряне

Сензорът за отваряне ще бъде полезен на родителите не в мярката на любопитни деца. Ако имате домашни шкафове или кутии, където не трябва да гледате категорично на детето, инсталирайте такъв сензор върху тях. Веднага щом детето стигне до мястото, където няма, ще научите за него. И ако прикрепите сензора към вратата, можете да видите дали детето идва от училище навреме.

камера

Rubetek камера
Ротационна камера Rubetek

Какво върши детето, докато сте далеч, какво прави вашият домашен любимец в момента, дали възрастните ви родители са добре – една умна видео камера ще отговори на всеки от тези въпроси. В мобилното приложение Rubetek камерата държи дневник за събития и записва екранни снимки, видеото може да бъде записано и в архива на “Google.Disk” или “Yandex.Disk”.

Работа с приложението Изображение от камерата в приложението

Уличната видеокамера е полезна за собствениците на автомобили. Първо, така ще знаете със сигурност, че всичко е наред с вашата кола. На второ място, с негова помощ е лесно да разберете дали има място на паркинга близо до къщата: можете да го направите направо на пътя. Ако на този паркинг някой поврежда колата ви, вие ще инсталирате виновни само за няколко минути.

Smart Sockets

Smart гнездо
Smart гнездо Rubetek

Истинска находка за всеки, който не си спомня дали е изключил желязото или телевизора. Изпратете командата socket – тя незабавно изключва захранването на устройството, което работи от него. Контейнерите с димер ви позволяват да регулирате яркостта на подовата лампа или стената, без да се качвате от дивана. Можете да инсталирате такъв изход в детската стая. Ако бебето е свикнало да заспива в светлината, нощното осветление, свързано с него, ще излезе постепенно.

Ако сметката за електроенергия винаги Ви изненада, купете изход, който измерва консумацията на енергия. Тя ще ви каже кое устройство сте решили да не се отричате сами.

Интелигентна технология

Климатик
Интелигентен климатик

Ако мислите за закупуване на климатик, изборът очевидно си струва да се направи в полза на неговата умна опция. За да го чифт е необходимо да се получи на габарит на температура и влажност. Сензорът следи температурата в стаята, а когато се издига, информира климатика, че е време да коригира ситуацията. Управлявайте климатика от смартфона, давайте му команди с глас, изграждайте го в ежедневните сценарии на умна къща – като цяло не се отказвайте от нищо.

Готови комплекти

В случай, че не искате да мислите за себе си какви устройства да купите, Rubetek има готови комплекти за специфични нужди. Изключителната опция за първото познаване на интелигентните технологии освен този комплект е по-евтино от устройствата, включени в него отделно. Комплектът “Видео наблюдение и контрол на достъпа” е подходящ за тези, които са загрижени за защитата на къщата от проникване от непознати.

Настройте “Видео наблюдение и контрол на достъпа” от Rubetek

Комплектът включва контролен център, видеокамера, сензор за отваряне и сензор за движение, които могат да бъдат направени приятели с реле или интелигентен контакт, така че когато човек се появи, светлината автоматично се включва.

Комплектът “Интелигентен апартамент” ще ви спести от тревога за това дали кранът работи и дали лампата е изключена.

Комплект “интелигентен апартамент” от Rubetek

Комплектът разполага с контролен център, сензор за отваряне, сензор за утечки, видеокамера и реле за двубуквен ключ за включване и изключване на светлината. За пълно спокойствие можете допълнително да закупите интелигентен домофон, изход, детектори за дим и изтичане на газ.

Напредъкът не е само кацането на човек на Марс или трансплантация на всичко, което е възможно, но и решения, които помагат да се отървем от ежедневните тревоги. Да, макар и в световен мащаб, страданията на течащия кран изглеждат смешни, но ако е възможно да се повери цялата рутина на умни устройства, е грях да не се използва.

Разбий къщата си

Loading...