Как съм учил онлайн или защо Coursera е по-добър от университета

След като съм изучавал няколко години в университета, за себе си реших, че просто не съм способен да уча, както много от моите съученици. Разбира се, от време на време обвинявах учителите, заявявайки, че те не се интересуват от ученето, знанието не може да се използва на практика и всякакви други мъки, които, както знаете, 99,9% от учениците казват.

Но в по-голяма степен все още се обвинявам. Каква беше изненадата ми, когато се опитах да направя самообучение. На този етап най-накрая разбрах, че тези 99,9% от студентите са прави и университетът внушава само патологично неприязън към ученето. И някои (I) все още плащат много пари за това.

влизане

Когато реших да направя самообучение, моето мнение веднага падна на Coursera. Това е такъв онлайн проект в областта на образованието, където университетите от световно значение (Станфорд, Уортън, Принстън) предлагат безплатни курсове за обучение по различни теми. И тези теми са неописуемо много, вариращи от изкуството и здравето до бизнеса, физиката и статистиката.

И тъй като все още не знаех какво искам в този живот (на 20-годишна възраст, да), реших да прокарам пръста си в небето и да избера маркетингов курс на университета в Пенсилвания. Необходимо е да се разкаже малко за тази образователна институция.

Университетската академия “Уортън” в този университет се смята за един от лидерите в областта на икономическото образование и аз исках да повярвам, че останалите факултети и маркетинговият отдел между тях не изостават.

IMG012_WR031_COURSERA-II

Така че, аз се регистрирах за курса (ще повторя отново, че е абсолютно безплатно) и започнах обучението си. За съжаление, почти всички курсове на Coursera са на английски език. Видях няколко руски курса, но вниманието им не беше интересно за мен.

Отначало слушането на специален английски с различни термини беше доста трудно. Постоянно преминах към Google Преводач и търсех непознати думи в него. Тези думи обаче скоро се помниха и това много се улесни от субтитрите. Те са за всеки урок и всички курсове, които съм намерил, в най-лошия случай имат английски субтитри, а в най-добрия – дори руски.

Излишно е да кажа, какво да научите по този курс беше невероятно интересно? Курсът “Уортън” бе разделен на три части, всеки от които бе ръководен от нов професор. Когато слушах първата част, професор Барбара Кан ми се стори един от най-интересните учители в живота ми и мислех, че едва ли би могло да се преодолее учителят от следващата част.

  50+ световни ресурси за безплатно онлайн обучение

Представете си изненадата си, когато първият Питър Фейдър, а след това Дейвид Бел ме излея толкова много полезна и интересна информация, че започнах да мисля за факта, че нашите университети специално ни правят идиоти.

И сега няколко предимства на Coursera.

Най-добрите учители от цял ​​свят

Coursera ви дава възможност да придобиете малко познания и опит от най-добрите учители във вашата област на дейност. Освен това много от тях, освен преподаването, също имат собствен бизнес. Например, Барбара Кан, която ръководи курса по маркетинг, е директор на добре позната консултантска компания.

Можете да научите кога се чувствате удобно

Корсера-800x600

Искате ли да слушате курса в метрото? Няма проблем: Coursera има мобилни приложения и можете да отворите лекцията навсякъде и по всяко време. Това е наистина много удобно и ви позволява да планирате графика си предварително и да направите класове в него, когато е удобно.

сертификат

Въпреки че всички курсове са безплатни, за $ 40 можете да получите сертификат от университета, където сте завършили курса. Защо? И защо отиваме на различни семинари и след това излизаме на хартия за завършването им на стената? Тогава е необходимо тук. За всички около вас това е доказателство, че наистина завършихте курса и научихте нещо ново. Освен това тя може да бъде полезна както за работа в чужбина, така и за работа на свободна практика, чиито предимства вече сме написали.

За теб най-доброто доказателство все още е знанието, което се е установило в главата ти. Покупката на сертификат не се изисква изобщо и не осигурява достъп до допълнителни класове или други бонуси.

  Най-добрите книги на всички времена и хора, които си заслужават да четат всеки тийнейджър

Интересно е, интерактивно и без излишна вода

Това, което ми хареса най-вече, е, че много закони, дефиниции и теории бяха обяснени с примера на конкретни фирми. Курсовете често се разказват за Apple, Microsoft, Zappos, Amazon, Virgin и много други компании, които са постигнали нещо в своята ниша.

Освен това за всеки урок има специални форуми, където учениците могат да общуват помежду си, да обсъждат курса и да задават въпроси на учителите. Е, всичко останало, това е невероятно интересно.

Можете да намерите курс по всяка тема

Както казах, Coursera има около 700 курса в различни области на дейност. Инженеринг, бизнес, изкуство, мениджмънт, маркетинг, точни науки – всяка от тях представлява най-добрите университети и учители от цял ​​свят.

За да обобщим

Курсара е готино. Не съжалявах за $ 40 и все още имах сертификат за завършване на курса. Не знам дали някога ще ми помогне, но просто исках да благодаря на хората, които ми връщат любовта към образованието и ми даде възможност да науча нещо ново, което прави учебния процес интересен, практичен и полезен.

Когато започнете курса и видите учителите за първи път, веднага ще разберете защо това, което те казват, е толкова вълнуващо.

Всеки от тях се вдъхновява от специалността си и говори дори за основни неща с огън в очите си. И това е заразно.

Можете да научите за началото на курса за около няколко седмици. Дори тогава ще бъдат описани курсовата програма, нейните водещи учители и кратка информация за тях. Не можеш да промениш учителя, но мисля, че няма да ти трябва. Струва си да добавим, че Coursera дава знания, че можете да кандидатствате и може безопасно да забравите – всичко зависи от вас. Но тя не дава диплома за висше образование.

  Избор на университет: 25 от най-добрите университети в Европа

За противниците на Coursera е възможно да се носи, че този онлайн проект изисква от вас организация. Няма да имате учител с владетел в ръцете си и да ви принуждава да учите всеки ден. Ще трябва да повторя ленивото си и да го направя сам. Дали това се оказва или не зависи от вас. Ако този проект не ви харесва с нещо, тогава можете да погледнете аналозите. Например, Оксфорд поставя на сайта си безплатни курсове. Тук говорихме за безплатни курсове по програмиране на Android и iOS и тук има безплатни курсове в университета в Станфорд.

Искам да съветвам едно много важно нещо. Ключовите моменти на всяка лекция (и общо 60 бяха общо) бяха записани от Evernote, допълнени със слайдове, които учителят показа с основни дефиниции и мисли. Този лаптоп ми помогна много по време на последния изпит, тъй като Coursera позволява да се използват каквито и да било средства при доставката му.

Проблемът е, че 70% от въпросите в последния тест са чисто практични и Google с “Wikipedia” едва ли ще помогне. Но вашите бележки – все още така. Също така тези записи ще ви помогнат в бъдеще, когато искате да опресните знанията си. Курсът, за който говоря за цялото това време, е тук. Ако някой иска да мине през него или просто да прочете моето резюме, пишете, с радост ще споделя справка с бележника.

Може би единственото заключение, което мога да направя, е, че Coursera е бъдещето на образованието. За двумесечен курс по маркетинг научих повече от четири години в университета. Да, ще го направя, да, не исках да уча, но проблемът не е само мен. Нашето образование ни прави така. И Курсара ще те накара да се влюбиш в ученето отново. Обещавам.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤