Най-добрите книги на всички времена и хора, които си заслужават да четат всеки тийнейджър

Изборът на най-добрите книги за тийнейджъри по версиите на списание Time, The Guardian, Министерството на образованието и науката на Русия, а също и като бонус – по мнение на редакторите на Layfhaker. Тийнейджърите в този случай ще се считат за момчета и момичета на възраст между 10 и 19 години, според терминологията на Фонда на ООН за населението (UNFPA).

10 най-добри книги за млади хора и тийнейджъри от Time

През 2015 г. седмичното списание “Тайм” публикува компилация от стотици най-добри книги за младите хора. Списъкът е съставен съгласно препоръките на авторитетни критици, издатели и клубове на читатели от цял ​​свят. Пълният списък може да се намери тук, но първите десет.

 1. “Абсолютно истински дневник на полу-индийците”, казва Шърман Алекси. Оригиналното име е “Абсолютно истинският дневник на индийците на непълно работно време”. Част от автобиографичната книга за момче, израснало в индийска резервация, за което авторът получи наградата за национална книга на Америка. Главният герой е “глупак”, мечтае да стане художник, оспорвайки системата и предразсъдъците на обществото.
 2. Серия от “Хари Потър”, Джоан Роулинг. Първата от седемте книги за млад магьосник и приятелите му, изучаващи се в Училището по магьосничество и магия в “Хогуортс”, беше публикувана през 1997 г. Историята на Хари Потър стана невероятно популярна в цял свят. Книгите са преведени на 67 езика и подбрани от Warner Bros. Снимки. Серията, от първия роман, е получила много награди.
 3. “Книга Крадник”, Марк Зузак. Първоначалното име е The Book Thief. Романът, написан през 2006 г., разказва за събитията от Втората световна война, нацистката Германия и момичето Lizel. Книгата е включена в списъка на най-продаваните Ню Йорк Таймс и, според атрибута на литературното списание Bookmarks, е в състояние да разбие сърцето както за юношите, така и за възрастните. В края на краищата, разказът в него се води от името на смъртта.
 4. “Пукнатината във времето”, Мадлин Ленгъл. Първоначалното име е “Бръчка във времето”. Научен фантастичен роман за тринайсетгодишния Мег, който съучениците и учителите смятат за твърде смели. Може би момичето щеше да остане трън и ще продължават да страдат поради внезапното изчезване на баща си, ако не и за една нощ събитие … Книгата е издадена през 1963 г. и носител на множество награди.
 5. – Интернет на Шарлот – Алвин Брукс Уайт. Първоначалното име е уеб на Шарлот. Тази красива история за приятелството на едно момиче на име Ферн и свиня на име Wilburg е публикувана за първи път през 1952 година. Работата е двукратно заснета под формата на анимационни филми, а също така формира основата за музикалния филм.
 6. – Питове – Луис Сейкър. Оригиналното име е дупка. Това е роман на датски писател, който получи няколко награди и заема 83-о място в списъка с 200 най-добри книги на версията на Би Би Си. Главният герой се нарича Стенли, а той е напълно нещастен в живота. Толкова, че в края на краищата той се намира в поправителния лагер, където всеки ден трябва да копае дупки … За съжаление книгата не е преведена на руски език, а е заснет под името “Съкровище”.
 7. – Матилда, Роалд Дал. Първоначалното име е Matilda. Този роман дойде от писалката на английски писател, чиито книги за деца са известни поради липсата на сантименталност и често черен хумор. Героинята на това произведение е момиче на име Matilda, което обича да чете и има някои свръхестествени сили.
 8. “Изхвърлени”, Сюзън Елойз Хинтън. Първоначалното име е The Outsiders. Романът е публикуван за пръв път през 1967 г. и е класика на американската тинейджърска литература. Разказва за конфликта между две младежки банди и четиринайсетгодишното момче Poniboy Curtis. Трябва да се отбележи, че писателят започва работа по книгата, когато е на 15 години и завърши на 18-годишна възраст. През 1983 г. Франсис Форд Копола е заснет филма със същото име.
 9. – Странна и вълшебна кабина – Джъстър Нортън. Първоначалното име е The Phantom Tollbooth. Работа, публикувана през 1961 г., за вълнуващите приключения на момче на име Мило. Читателите се очаква хаус и злонамерен думата, и благодарение на илюстрации от Жул Файфър, книгата се възприема като карикатура.
 10. – Дарител, Лорис Лоури. Първоначалното име е “Дарителят”. Този роман, написан в рядкия жанр на антиутопията за детска литература, получава наградата “Нюбъри” през 1994 г. Авторът рисува идеален свят, в който няма болести, войни и конфликти и никой не се нуждае от нищо. Оказва се обаче, че такъв свят е лишен от цветове и няма място в него не само за страдание, но и за любов. През 2014 г., въз основа на романа, филмът “Специализиран” е заснет.

  Какво е скоростта на четене и как да овладееш това умение

книги
yves / Flickr.com

10 най-добри книги за тийнейджъри от The Guardian

През 2014 г. ежедневния британски вестник The Guardian публикува списък с 50 книги, които младите мъже и жени трябва да прочетат. Списъкът е съставен на базата на гласуване от 7 000 души. Строителните работи са разделени на категории: “поръчате да ви помогне да разберете себе си”, “книги, които променят света”, “книги, които учат да обичат”, “книги, които можете rassmeshat”, “книга, която ще ви накара да плача”, и така нататък. Ето списъка.

В първите десет книги, които насърчават формирането на личността на младия читател и вдъхновяват за преодоляване на трудностите.

 1. Трилогията на “Игрите на глада” Сюзън Колинс. Първоначалното име е The Hunger Games. Първата книга в тази серия е публикувана през 2008 г., а шест месеца по-късно тя се превръща в бестселър. Циркулацията на първите два романа надхвърли два милиона копия. Историята се случва в пост-апокалиптичния свят и, според Колинс, е вдъхновена от гръцката митология и военната кариера на баща му. Всички части от трилогията се проверяват.
 2. “Звездата е виновна”, Джон Грийн. Оригиналното име е The Fault in Our Stars. Досегашната любовна история между шестнадесетгодишната Хейзъл, болен от рак и седемнадесетгодишен август със същото заболяване бе публикувана през 2012 г. През същата година романът влезе в списъка на бестселърите “Ню Йорк Таймс”.
 3. – Убий присмехулна птица, Харпър Лий. Оригиналното име е “Да убиеш момичетата”. За първи път тази творба е публикувана през 1960 г., а година по-късно авторът получава за него наградата “Пулицър”. В САЩ те го изучават в учебната програма. Това не е изненадващо, защото чрез призмата на възгледите на детето Харпър Лий гледа на много възрастни проблеми като расизма и неравенството.
 4. Серия от “Хари Потър”, Джоан Роулинг. Тук Пазителят съвпадна с времето.
 5. “1984”, Джордж Оруел. Нова антиутопия за тоталитаризма, публикувана през 1949 г. Заедно с zamyatinsky “Ние” се смята за един от най-добрите в своя жанр. Произведение Оруел класира на осмо място в списъка на 200 най-добри книги от версията на Би Би Си и списание Newsweek поставя романа на второ място в стоте най-добри книги на всички времена. До 1988 г. романът е забранен в СССР.
 6. – Дневникът на Ан Франк. Първоначалното име е Дневникът на младо момиче. Единствената неартистична работа в списъка. Това са записи, които са водени от еврейката Анна Франк от 1942 до 1944 г. Анна направи първия запис на 12 юни, деня на раждането й, когато тя навърши 13 години. Последният запис е от 1 август. Три дни по-късно Гестапо арестува всички, които се скрили в приюта, включително Анна. Нейният дневник е обект на паметта на Световния регистър на ЮНЕСКО.
 7. “Улична котка, наречена Боб”, Джеймс Боуън. Първоначалното име е Streetcat Named Bob. Джеймс Боуен беше уличен музикант и имаше проблеми с наркотиците, докато веднъж вдигна котка без дом. Срещата беше фатална. “Той дойде и ме помоли за помощ и той помоли повече за моята помощ, отколкото тялото ми поиска за самоунищожение”, пише Бауен. Историята на двама чудовища, човек и котка, беше чута от литературния агент Мери Пакнос и покани Джеймс да напише автобиография. Книгата, написана в съавторство с Гари Дженкинс, бе пусната през 2010 г.
 8. “Властелинът на пръстените”, Джон Роналд Рюел Толкин. Първоначалното име е Властелинът на пръстените. Това е една от най-популярните книги на ХХ век изобщо и в жанра на фантазията по-специално. Романът е написан като една книга, но поради големия обем в публикацията той е разделен на три части. Работата е преведена на 38 езика и има огромно влияние върху световната култура. Въз основа на неговите мотиви са създадени филми и са създадени компютърни игри.
 9. “Добре е да си спокоен”, казва Стивън Чобски. Оригиналното име е The Perks of Being Wallflower. Това е история за човек на име Чарли, който, както всички тийнейджъри, остро се чувства самотен и неразбран. Той излива опита си с писма. Книгата е публикувана в един милион копия, критиците го наричат ​​”” над пропастта в ръката “за ново време.” Романът е заснет от самия автор, главната роля играе Логан Лерман, а приятелката му е Ема Уотсън.
 10. – Джейн Ейър – Шарлот Бронте. Първоначалното име е Джейн Ейър. Романът е публикуван за пръв път през 1847 г. и веднага печели любовта на читателите и критиците. В центъра на вниманието е осиротелите момиче Джейн със силен характер и живи въображение. Книгата е била преглеждана многократно, тя се нарежда на десето място в списъка с 200 най-добри книги на версията на Би Би Си.

  10 предимства в живота, които ще ви дадат познания по английски език

книги
Патрик Марионе – благодарим на> 2M / Flickr.com

10 най-добри книги за ученици по версията на Министерството на образованието и науката на Русия

През януари 2013 г. Министерството на образованието и науката на Руската федерация публикува списък със сто книги за ученици от средните училища за извънаудиторно четене. Списъкът включва произведения извън учебната програма.

Създаването на списъка и неговото съдържание предизвикаха оживена дискусия в пресата и интернет. Министерството на образованието изрази много критики и някои литературни фигури предложиха алтернативни списъци.

Въпреки това, тук са първите десет от “100 книги за историята, културата и литературата на народите на Руската федерация, препоръчани на студентите за самостоятелно четене”.

Моля, обърнете внимание: списъкът е направен по азбучен ред, затова десетте ни се състоят от първите десет фамилни имена. Две творби на един и същи автор ще се считат за една точка. Това в никакъв случай не е рейтинг.

 1. “Блокираната книга”, Даниел Гранин и Алексей Адамович. Това е документална хроника на блокадата, публикувана за пръв път с сметки през 1977 г. В Ленинград книгата е била забранена до 1984 г.
 2. “И денят трае повече от век” и “Бялата пара”, Чингис Айматов. В заглавието на романа “И денят трае повече от век” линията на стихотворението на Борис Пастернак е извадена. Това е първата голяма работа на Айматов, публикувана през 1980 г. Историята “Белият пара” за седемгодишния сирак, който живее на брега на Исик-Куул, излезе преди десет години.
 3. “Звезден билет” и “Остров Крим”, Василий Аксънов. Историята на братята Денисов, разказана на страниците на романа “Звезден билет”, едно време “взриви” обществеността. Най-безобидното нещо, за което беше обвинена Аксенова, беше злоупотребата с младежкия жаргон. Фантастика роман “Островът на Крим”, публикувана през 1990 г., от друга страна, беше посрещнат с ентусиазъм и се превръща в основен бестселър на годината съюз.
 4. “Брат ми свири на кларинет”, казва Анатоли Алексин. Една история, написана през 1968 г., под формата на дневник на момичето Женя, която мечтае да посвети живота си на брат си музикант. Но се оказва, че всеки човек е като отделна планета и всеки има свои собствени цели и мечти.
 5. “Дерсу Узала”, Владимир Арсениев. Едно от най-хубавите произведения на руската приключенска литература. Романът описва живота на малките народи от Далечния Изток и ловеца Дерсу Узала.
 6. “Овчарка и овчарка” и “Цар-риба”, Виктор Астафиев. Две истории по две основни теми в работата на Астафис – войната и селото. Първата е написана през 1967 г., а втората – през 1976 г.
 7. “Одеса истории” и “Кавалерия”, Исак Бабел. Това са две колекции от разкази. Първият разказва за предреволюционната Одеса и групата Бени Крик, а втората – за гражданската война.
 8. “Уралски приказки”, Павел Базхов. Тази колекция, създадена въз основа на минния фолклор на Урал. “Малахит Box”, “господарка на мед планина”, “The Каменното цвете” – тези и много други произведения Bazhov познат и обичан от детството си.
 9. “Република ШКИД”, Григорий Белих и Алексей Пантелеев. Приключенска история за бездомни деца, които са живели в училището за социално и трудово образование, кръстено на Достоевски (ShkID). Прототипите на двата героя са самите автори. Работата е заснет през 1966 година.
 10. “Моментът на истината”, Владимир Богомолов. Романът се провежда през август 1944 г. на територията на Беларус (друго наименование на произведението е “През август четиридесет и четвърти”). Книгата се основава на реални събития.

  Къде да намерите англоговорящ говорител: 9 езикови социални мрежи

Най-добрите книги за тийнейджъри според версията на Lifehacker

Решихме да разберем какво научи екипът на Lifehacker в тийнейджърските си години. Наречен “Хари Потър” и “Властелинът на пръстените” и други споменати по-горе произведения. Но в първите десет от списъците имаше няколко книги, които не бяха споменати.

Четох Великата съветска енциклопедия. Има хиляди и хиляди непознати и интересни думи, и аз, като малка, седнете на тоалетната чиния, просто отвори която и да е страница и четене, четене, четене, изучаване на нови термини и определения. Информативна.

Анастасия Пивоварова
Автор Lifhaker

С колекция от поезия Висоцки се срещнах, когато бях много плитка: прочетох само текстове, в които разбрах нещо. За любимите зли духове и за случилото се в Африка. И с 11 години от живота си отишли ​​някъде не е там (и има много виновни професор Толкин, между другото), и това е в най-различни палатки. И там Висоцки отново се чете отново. И заради своята колекция започнах да обичам хората като форма на битие и да спечеля първите пари. Тези събития не са свързани помежду си, ако има такива.

Мария Верщава
Главен редактор на Lifehacker

Една от книгите, които най-много ме повлияха в моите тийнейджъри, беше романът на Лермонтов “Героят на нашето време”. Любов, страст, природа, философия на нихилизма – какво още е нужно за тийнейджър? ???? Тук е, плодородна почва за младежки максиализъм. Работата ме накара да мисля за моето място в този свят, за същността на битието и всичко такова, вечно.

Сергей Върламов
SMM-специалист Lifkhaker

На 12-13 годишна възраст прочетох книгата “Тайнственият остров”. По това време се интересувах от книгите на Жул Верн, изпълнени с приключения и изненади. Психически заедно с героите преодоляха трудностите и пътуваха. “Тайнственият остров” учи, че дори в най-безнадеждна ситуация човек не трябва да се отказва. Трябва да сънуваме, да вярваме и най-важното да го правим.

Nastya Raduzhnaya
Автор Lifhaker

Като дете не исках да чета. Може би защото бях принуден. Но на 10-12 години влязох в романа на Валентина Оесева “Динка” и аз бях изгубена. Тази приключенска история за истинско приятелство завинаги изгаря в душата ми, а сричката на Валентина Озеева показа, че четенето може да бъде завладяващо. След това прочетох всички произведения от училищната програма с алкохол.

Лидия Суягина
Автор Lifhaker

С творбите на Ремарк се срещнах на около 13 години, изглежда. Започна, както обикновено, с “Трите другари”. Ясно е, че по това време темата за изгубеното поколение не ме притесняваше много, където връзката между главния герой и неговия любовник беше по-интересно. А наистина добре крив “На Западния фронт нищо ново” и “Завръщането” – трогателните истории за съдбата на обработваема безполезна война. Аз не знам, че щеше да бъде тези книги и същ силното впечатление, ако се запознах с тях сега, но за един тийнейджър, аз мисля, че те са строго необходимо за четене.


И какво прочетохте през 10-19 години? Каква книга сигурно сте купили за вашите деца, когато са на тази възраст? И какво, според вас, е необходимо да прочетете поколението на Z?

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤