Разделяне: как да се отдели от родителите

Страшно е, че не сме възрастни, но всъщност възрастните са нас.

Линор Горалик

Разделянето е един от най-важните етапи в формирането на личността, което се изразява в емоционалното и физическото (както и финансовото) отделяне на детето от родителите.

Активната фаза на този процес започва в юношеството, когато човек поставя под въпрос родителските ценности и нагласи. В идеалния случай, до 18-20 години той трябва да започне да води самостоятелен живот. Ако метафоричната пъпна връв не е отрязана, може да възникне цяла поредица от психологически проблеми:

  • липса на чувство за самостоятелност;
  • липса на контрол върху живота на човек;
  • ниско самочувствие;
  • изпълнявайки ролята на жертвата;
  • необходимостта от одобрение от някой друг и много неприятни последици.

Физическото отделяне, което означава, че живеят отделно от родителите, все още не показва пълна раздяла. Човек може да живее на различен континент, но продължава да се нуждае от одобрението на родителите си.

Емоционалната емоционална студенина към родителите също не е сигнал за отделяне. Демонстрация на собственото им безразличие, човек може да се опита да привлече вниманието на родителите, когото липсва в детството си и продължава да пропуска в зряла възраст.

Този клон предполага преобразуване на отношенията дете-родител и отхвърлянето на старите роли в посока на по-равно и зряло.

За да преминете през този важен етап, трябва да направите две сериозни стъпки.

1. Да преосмислим естеството на отношенията с родителите

1. Признайте, че сте различни от родителите си. Опитайте се да определите кои сте, без да се съобразявате с мнението и одобрението на някой друг. Можете да направите списък с неща и неща, които харесвате, да имате ново хоби или да научите ново умение. Потърсете нещо, което преди всичко предизвиква интерес към вас.

2. Осъзнайте, че вашите родители са резултат от собствения им отглеждане и житейски опит. Това ще ви помогне да направите следното.

  Как да общувате с роднини, ако не ги харесвате

3. Приемете, че родителите ви не са съвършени. Както и ти. Възрастният живот предполага отхвърляне на романтичните идеали в детството. В него няма позитивни и отрицателни герои – само обикновените хора със своите грешки, проблеми и промени в настроението.

4. Поемете отговорност за това, кой сте днес. За да направите това, ще трябва да осъзнаете вашите детски преживявания, да ги приемете и само след това да продължите.

5. Приемете факта, че като възрастен имате право на своя избор и мнение. Дори ако се окажат грешни. В противен случай е просто невъзможно да се придобие житейски опит.

6. Разберете, че сега можете да повлияете на взаимоотношенията си с родителите си. Дори ако все още сте дете, вече не сте дете.

2. Не правете стари грешки

1. Не се опитвайте да промените родителите си. Вместо това помислете как можете да промените поведението си, така че вашите отношения с тях да станат по-добри.

2. Задайте границите на родителите. Само вие решавате какво е приемливо и какво не е, по отношение на вас и вашия живот. Но не забравяйте да кажете на вашето семейство за това.

3. Избягвайте стари, неприятни теми, в които никога няма да има споразумение. Това е просто непродуктивно.

4. В случай на конфликт или преход на личните ви граници внимателно напомнете на родителите, че сте възрастен и имате право на собствените си решения. Дори погрешно.

5. Намерете общи неща, в които можете да участвате равнопоставено с родителите си.

6. Когато възникнат проблеми между вас и вашите родители, ги третирайте като външни за двете страни. Не ги вземайте твърде близо до сърцето си, не се опитвайте да спечелите битката на всяка цена и да докажете своя случай. Това е детински.

  Има ли шанс за взаимоотношения от разстояние

7. Дори ако имате напрегната връзка с родителите си, опитайте се да поддържате връзка с тях. Общувайте поне чрез електронна или гласова поща. Демонстративният бойкот не решава проблемите.

8. Не очаквайте, че майка или баща ще направят всичко за вас. Например, детегледате вашите деца или дайте пари за големи покупки. Това е част от остарялата връзка дете-родител.

9. Въздържайте се от родителски съвет. Най-малкото не ги питайте всеки ден и за някаква незначителна причина.

10. Помнете всички добри неща, които родителите са направили и продължават да правят за вас. Благодаря им за това.


В някои случаи тези съвети може да не са ефективни. Например, ако имате работа с “токсични” родители, чието поведение е разрушително и не подлежи на промяна. Ако болката от комуникацията с тях е по-висока от всяка полза, която получавате от нея, е по-добре да спрете комуникацията.

Никакви взаимоотношения в живота не си заслужават вашето благополучие.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top