17 najboljih foto urednika za različite platforme

Online izdanje za fotografe i dizajnere Creative Blok sastavilo je popis 16 najboljih aplikacija za uređivanje fotografija izvrsni programi dizajnirani za uređivanje slika. To uključuje i najpopularniju Lightroom i Photoshop, kao i manje poznate ali vrijedne analoge.

Najbolji besplatni foto urednici

Neki programi i usluge iz ovog odjeljka imaju plaćene verzije s dodatnim funkcijama ili sadrže dodatne ugrađene kupnje.

1. Fotor

Najbolji besplatni foto urednici: Fotor

 • platforma: web, iOS, Android, MacOS, Windows.

Bez obzira radite li na stolu ili ne, Fotor će vam pružiti sve što vam je potrebno za jednostavnu manipulaciju slikama. Urednik je dostupan u pregledniku, kao iu desktop i mobilnim programima. Bogat skup alata je dovoljno siguran za većinu vaših kreativnih potreba.

U Fotoru prikladno je brzo podesiti slike jednim gumbom. No, možete i promijeniti veličinu, obrezivati, rotirati i poravnati slike te ručno izbrisati pozadinu.

Osim toga, urednik je opremljen prikladnim alatima za retuširanje koji uklanjaju efekt crvenih očiju i bora. Postoji čak i funkcija za rad s HDR i Tilt-Shift-editor (nameće poseban zamagljivanje efekt) u slučaju da želite dati epske slike.

Fotor →

Pixlr

Najbolji besplatni urednici fotografija: Pixlr

 • platforma: web, iOS, android.

Pixlr je postavljen kao “najpopularniji online uređivač fotografija na svijetu”, koji je svakako povezan sa svojim slobodnim. Istodobno, usluga ima 600 efekata, mogućnosti preklapanja i okvire. S Pixlr možete izvesti sve tipične operacije za uređivanje fotografija: od izrezivanja i promjena veličine do uklanjanja izbjeljivanja crvenih očiju i zubi.

Ako ste navikli na Photoshop, a zatim brzo upravljajte Pixlr, jer su sučelja oba urednika vrlo slični.

Pixlr →

3. GIMP

Najbolji besplatni urednici fotografija: GIMP

 • platforma: Linux, Windows, MACOS.

GIMP označava GNU Image Manipulation Program (program za manipuliranje slikama na temelju GNU-a). Ovaj editor fotografija otvorenog izvora debitirao je na Unix platformama, a sada je dostupan na svim popularnim operativnim sustavima za stolna računala.

GIMP nudi impresivan alat. Unutra je lako pronaći sve uobičajene alate, uključujući četke, korekciju boja, kao i alate za kopiranje, isticanje i poboljšanje.

Tim koji kontrolira razvoj GIMP-a učinio je dobar posao kompatibilnosti: urednik može raditi sa svim popularnim formatima bez ikakvih problema. Program ima ugrađeni upravitelj datoteka, koji podsjeća na Adobe Bridge.

GIMP →

4. Paint.net

Najbolji besplatni foto urednici: Paint.net

 • platforma: Windows.

Paint.net je iznenađujuće funkcionalan i koristan besplatni alat. Razvojni programeri naglasili su jednostavnost korištenja i razvili ga više poput uređivača fotografija nego programa za crtanje.

Pa ipak, u Paint.net-u postoji mnogo posebnih efekata koji vam omogućuju jednostavno mijenjanje perspektive, miješanje i premještanje piksela na platnu, duplikata odabranih područja i tako dalje.

Veliki izbor alata za odabir, podrška za slojeve i postavke poput krivulja i svjetline / kontrasta čine Paint.net veliku alternativu Photoshopu za uređivanje fotografija. Pogotovo ako to možete učiniti bez najnovijih dodataka Adobeovom alatu.

  Kako odabrati boje interijera i ispravno ih kombinirati

Paint.net →

5. Sumo boja

Najbolji besplatni urednici fotografija: Sumo Paint

 • platforma: web.

Sumo Paint je vrlo funkcionalan preglednik koji se temelji na pregledniku. Sadrži sve osnovne značajke svojstvene računalnim programima. I pretplatu na plaćenu verziju za $ 9 mjesečno, možete instalirati i desktop aplikacija Sumo Paint.

Da biste pokrenuli online uređivač, trebat će vam Adobe Flash Player. Znači da koristite Sumo boju na iOS-u neće raditi.

Popis alata i postavki Sumo Paint uključuje četke, olovke, oblike, tekst, kloniranje, gradijente i još mnogo toga. Sve je to lako pronaći na plutajućoj alatnoj traci, slično sličnoj ploči iz Photoshopa.

Istovremeno, u uređivaču postoje ograničenja koja mogu ukloniti neke korisnike. Najvažnije je podržati samo jedan način rada s RGB bojom. Uz model boje CMYK, koji se koristi u tiskari, Sumo Paint ne radi. Zbog toga je urednik prikladan samo za rad s fotografijama namijenjenima zaslonu.

Sumo boja →

6. Foto urednik Aviary

Najbolji besplatni foto urednici: Foto urednik Aviary

 • platforma: web, iOS, android.

Kavez za ptice – lijepo dizajnirana aplikacija koja je savršeno izbalansirana između ozbiljnih mogućnosti uređivanja (uklanjanje nedostataka na koži, izbjeljivanje zubi, veličinu i razne mogućnosti za ispravak) i dekorativni funkcija (naljepnice, preklapanje boja i dodavanje teksta). Međutim, program ne izgleda neukusno ili infantilno.

Foto urednik od Aviary →

Vrhunski uređeni foto urednici

1. Photoshop CC

Najbolji plaćeni urednici fotografija: Photoshop CC

 • platforma: Windows, MACOS.
 • cijena: 9,99 dolara mjesečno.

Najnovija inačica Photoshop CC je, bez sumnje, impresivan urednik fotografija. Vjerojatno najbolji od svega. Ali za svaki mjesec korištenja morate platiti.

Korisnici Photoshop CC dostupni su velikim brojem četki, filtara, fontova, alata za automatsko i ručno ispravljanje, kao i raznih postavki sučelja. Na usluzi napredni sustav slojeva, različiti načini prekrivanja i još mnogo toga.

Ako ste amater, a za vaše će potrebe većina značajki Photoshopa biti samo suvišna. Ali stručnjaci će ovdje pronaći sve što je potrebno za rješavanje problema bilo koje složenosti.

Photoshop CC →

2. Adobe Lightroom CC

Najbolji plaćeni urednici fotografija: Adobe Lightroom CC

 • platforma: Windows, MACOS.
 • cijena: 9,99 dolara mjesečno.

Adobe Lightroom omogućuje vam koncentriranje rada na jednom mjestu, upravljanje njome i dijeljenje rezultata s bilo kojeg uređaja. Mnogi kreativni ljudi vole ovaj editor za Photoshop jer je Lightroomu lakše napraviti jednostavne rutinske uređivanja i raditi s RAW datotekama.

Uz Lightroom možete pohraniti slike na računalu, iPadu, iPhoneu ili uređaju Android i čak ih automatski poslati s telefona u programsku trgovinu odmah nakon izrade. Sinkronizacija se pojavljuje sama po sebi. Dakle, kada unosite izmjene na jednom mjestu, automatski se prikazuju na drugim uređajima.

  Kako očistiti tipkovnicu izvana i iznutra

Adobe Lightroom CC →

3. Luminar 2018

Najbolji urednici fotografija: Luminar 2018

 • platforma: MacOS, Windows.
 • cijena: 69 dolara.

Ako ste u potrazi za alternativu Lightroom za razumnu cijenu u obliku jednokratne isplate, obratite pažnju na najnoviju verziju Luminar 2018. Ova fotografija Editor je pakiran sa alatima jednostavno i brzo ispraviti takve nijanse, izobličenja, kromatske aberacije i neravne rubove. Također ćete dobiti 40 nerazornih filtera (oni se mogu otkazati u bilo kojem trenutku) za preoblikovanje slika.

Osim toga, Luminar 2018 sadrži skup profesionalnih alata koji će vam omogućiti da fotografije unesete na najvišu moguću kvalitetu. Među njima – ručna optička korekcija, sloja s različitim načinima miješanja, maske, priče i najbolji ploča – podršku Photoshop plug-in i sposobnost da se pretvori Lightroom prethodnih postavki za uporabu u Luminar.

Luminar 2018 →

4. Foto afiniteta

Najbolji foto urednici: Foto afiniteta

 • platforma: macOS, Windows, iOS (iPad).
 • cijena: 49,99 USD (Windows, MacOS), 19,99 USD (iPad).

Dostupnost na sustavu Windows, iPad i MacOS, uz nedostatak naknade za pretplatu, čine Affinity Photo iz Serif alternativu Photoshopu, koju svatko može priuštiti.

Najnovija verzija je u mogućnosti pohvaliti puno cool značajki, uključujući integraciju u HDR fotografija, uređivanje 360 ​​stupnjeva metak, makro snimanje i skupne obrade datoteka. I prilagoditi ton mapiranje će vam omogućiti da pretvoriti bilo koju fotografiju – da li običan snimak u JPG formatu ili fotografije u HDR – u dramatičnoj sceni s detaljima, postojanje kojih niste bili svjesni.

Fotografija afiniteta →

5. PaintShop Pro

Najbolji foto urednici: PaintShop Pro

 • platforma: Windows.
 • cijena: 79,99 dolara (osnovna verzija), 99,99 dolara (premium verzija).

PaintShop Pro je bio prednost zamjene za Photoshop u posljednjih 20 godina i još uvijek ne prolazi položaj. U 2018, urednik izgleda lakše, jednostavnije i inovativnije nego ikad prije. Nudi predloške projekta, ugrađenu snimku, alat za popunjavanje gradijenta i poboljšanu podršku za grafičke tablete i stilove.

Možete kupiti skupu verziju PaintShop Pro 2018 Ultimate, kako biste dobili nekoliko dodatnih značajki. To uključuje profesionalne alate za rad s RAW datotekama, automatsko ispravljanje fotografija i snimanje zaslona.

PaintShop Pro →

6. Žir

Najbolji urednici fotografija: Acorn

 • platforma: macOS.
 • cijena: 29,99 dolara.

Grafički urednik Acorn je debitirao u dalekoj 2007 i pružio amateri i profesionalci s ograničenim alatima odličan softver za obradu fotografija. Između ostalih alata urednik podržava slojne stilove, nerazorne filtre (one se mogu otkazati u bilo kojem trenutku), krivulje, razine, načini miješanja i još mnogo toga.

Acorn 6 nudi izvrsno sučelje za kombiniranje filtera s kojima možete stvoriti jedinstvene efekte. Možete čak spremiti i izmijeniti filtre nakon zatvaranja i ponovnog otvaranja slike.

Žir →

7. Photoshop Elements

Najbolji foto urednici: Photoshop Elements

 • platforma: Windows, MACOS.
 • cijena: 99,99 dolara.

Ovo je pojednostavljena alternativa za Photoshop CC, što se odražava u načinima brzog i kontroliranog uređivanja. Ali njegova funkcionalnost može biti dovoljna za vas. Dodatno, Elementi ne moraju platiti pretplatu.

  Kako peći krumpir: 13 najboljih recepata

Godine 2018, Photoshop Elements ima poboljšane mogućnosti upravljanja i pametne alate za uređivanje fotografija. Na primjer, program može otvoriti zatvorene oči, ispisivati ​​slike i lako ih podijeliti na društvenim mrežama.

Photoshop Elements →

8. DxO Photolab

Najbolji urednici fotografija: DxO Photolab

 • platforma: Windows, MACOS.
 • cijena: 129 eura (osnovna verzija), 199 eura (premium verzija).

DxO Photolab obavlja samo određenu vrstu zadataka, ali to savršeno čini. Njegovi su rezultati impresivni, ali ovaj urednik je previše specifičan i ponekad je teško koristiti. Ovo je vjerojatno najbolji RAW pretvarač svega, ali to je sve što DxO Photolab može učiniti.

DxO Photolab automatski ispravlja različite stupnjeve izobličenja, kromatskih aberacija, zamagljenih rubova i vignettinga, tipično za većinu digitalnih fotoaparata.

Možete odabrati slike s računala i odrediti postavke pretvorbe / korekcije ili koristiti jedan od unaprijed postavljenih postavki. DxO Photolab pokazuje izvrsne rezultate. Ipak, ovaj program ne može zamijeniti punopravni urednik.

DxO Photolab →

9. Fotoaparat +

Najbolji urednici fotografija: Camera +

 • platforma: iOS.
 • cijena: 2,99 USD (iPhone), 4,99 USD (iPad).

Aplikacija “Kamera” unaprijed instalirana na iPhoneu nije idealna. Da, to vam omogućuje da se dobre slike, ali ne daje kontrolu nad kreativnosti.

U tom pogledu Camera + osvaja. Program se sastoji od dva dijela: fotoaparata i urednika fotografija s velikim nizom naprednih značajki. Fotoaparat + ne ograničava vas na uređivanje novih slika. U njega možete uvesti stare fotografije i unijeti novi život u njih.

Fotoaparat + →

10. Pixelmator

Najbolji urednici fotografija: Pixelmator

 • platforma: macOS, iOS.
 • cijena: 29,99 USD (macOS), 4,99 USD (iOS).

Pixelmator je brz i moćan uređivač fotografija. Zahvaljujući korištenju knjižnica makronaredbi, program se integrira s iPhotom i iCloudom. Urednik također ima ugrađene funkcije za izvoz snimaka na Facebook i Flickr.

U Pixelmatoru naći ćete alate za podešavanje nijanse, zasićenja, sjene, svjetlosti i kontrasta. Program nudi 150 ugrađenih filtera. Možete otvoriti i spremati slike u mnogim popularnim formatima, uključujući PSD, TIFF, PDF i PNG.

Kada radite s Photoshop datotekama, program prepoznaje slojeve. To vam omogućuje suradnju s kolegama koji koriste Adobeove proizvode.

Pixelmator →

11. zgodna fotografija

Najbolji urednici fotografija: Handy Photo

 • platforma: iOS, Android.
 • cijena: 2,99 dolara.

Glavna značajka prepoznatljivosti Handy Photo programa jest sučelje s radijalnim izbornicima smještenim na uglovima. Osmišljen je na takav način da ne zauzima središnje područje zaslona. Upravljanje učincima je pomoću uporabe svaypova.

Handy Photo je snažan foto urednik. Njegovo sučelje ne odgovara svima, ali vrijedne su vam mogućnosti. Na primjer, alat “Premjesti” omogućuje izrezivanje predmeta, premještanje, promjenu veličine ili rotiranje.

Zgodan fotografiju →

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top