Kako očistiti tipkovnicu izvana i iznutra

Čišćenje površine

Jednom mjesečno, morate obaviti čišćenje površine. Uklonit će prašinu i mrvice (odnosi se na one koji vole žvakati nešto ukusno ispred monitora).

Okrenite se i malo protresite tipkovnicu. Neki od smeća će nestati već u ovoj fazi.

Uzmite malu četku ili četku kako biste slikali i isprali prašinu i mrvice koje su zaglavljene između ključeva.

Dobili osloboditi od prašine na teško dostupnim mjestima, možete koristiti poseban usisivač USB-tipkovnicu ili limenku komprimiranog zraka, koje se prodaju u trgovinama i digitalnih kućanskih aparata (sredstva za čišćenje podjelu). Pogodno i normalnu kosu, ali samo ako su tipke strpite i ne postoji vjerojatnost da je smeće samo začepljen dublje.

Tipkovnicu možete puhati samo hladnim zrakom.

Za uklanjanje masnoća iz tipki, hodajte ih s papirnatim nasadom ili mikrofibrom.

U slučaju preventivnog čišćenja, nemojte koristiti mokre krpe: tekućinu unutar tipkovnice ne smije se dopustiti ulazak. Maksimalna – mokro maramice za računalo.

Duboko čišćenje

Svakih tri mjeseca morate rastaviti i operirati tipkovnicu. Isto će morati učiniti ako prolijete nešto na njemu.

Metoda 1: Standard

Ova je metoda pogodna za čišćenje ugrađene tipkovnice prijenosnika.

Uklonite tipke. Obično su gumbi pričvršćeni zasunima. Mogu se jednostavno izvaditi papićima, ravnim odvijačem ili nožem, počevši od bočnog ruba ključa. Morate to učiniti vrlo pažljivo, jer tanka plastika je lako oštetiti.

Kako očistiti tipkovnicu: uklanjanje tipki
Tech Profis / youtube.com

Obratite posebnu pozornost na dugim tipkama, kao što su Shift, Enter i razmak. Obično se pričvršćuju metalnim kopčama, stoga ih je teže ukloniti i popraviti. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti, nemojte ih dodirivati. Na nekim prijenosnim računalima to uopće nije moguće.

Očistite točku pričvršćenja. Šetnja po zglobovima s flanelskom krpom, mokrom salvukom ili papirnatim ručnikom. Možete iznijeti tipkovnicu iznutra pomoću komprimiranog zraka ili hladnog sušila za kosu.

Ne zaboravite snimiti sliku tipkovnice prije nego što ga rastavite.

Isperite ključeve običnom vodom, otopinom sapuna ili antiseptikom. Alternativni način: savite sve gumbe u čistu čarapu, vezu, natapanje u deterdžentu i držite pod tekućom vodom.

  Kako kuhati domaću kobasicu: 5 izvrsnih recepata

Osušite tipke. Ako ne želite pričekati dok se vlaga isparila, koristite sušilo za kosu.

Prvo, pričvrstite velike ključeve, a zatim sve ostalo. Ovdje ćete trebati fotografiju koju ste napravili prije čišćenja.

Metoda 2: Potpuni rastavljanje

Snimite fotografiju tipkovnice, a nakon što ste ga preokrenuli i odvijajte odvrnite vijke. Otvorite uređaj i postavite oba polovica na stol tako da unutarnja strana bude okrenuta prema gore.

Kako očistiti tipkovnicu: rastavljanje
instructables.com

Donji dio se može staviti na stranu, jer nije potrebno očistiti.

Nježno stisnite ključeve. Obratite pažnju na prostor i Shift, koji se mogu dodatno učvrstiti metalnim iglama. Nemojte uklanjati tipku Enter: obično ima vrlo kompliciranu montažu pa će ga vratiti vrlo teško.

Kako očistiti tipkovnicu: uklanjanje tipki
instructables.com

Preklopite sve ključeve u sudoper i isperite pod tekućom vodom ili neko vrijeme ostavite u dezinfekcijskoj otopini. Ako je plastika jako zaprljana, prošetajte je njom mekanom četkicom za zube. Zatim sušiti ključeve.

Isperite vrh tipkovnice pod tekućom vodom, uklanjajući prljavštinu četkicom za zube, posebno u uglovima i spojnicama. Onda pustite da se osuši.

Kako očistiti tipkovnicu četkom
instructables.com

Osigurajte ključeve u svom izvornom položaju. Ako čujete zvuk klikova, sve je u redu: gumb je čvrsto fiksiran.

Spojite gornji i donji dio tipkovnice, zategnite vijke.

Povežite uređaj s računalom i provjerite funkcioniraju li sve tipke.

Treća metoda: Čišćenje nakon izlijevanja tekućine

Tipkovnica na koju je prolila voda, vruća kava ili bilo koje drugo piće, odmah se okreće i dobro protresi. Obrišite suhom krpom.

Ostavite preko noći da biste dopustili da se tipkovnica osuši. Ako sljedeći dan dio ključeva ostane ili ne radi, koristite prvu ili drugu metodu čišćenja.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤