Micelarna voda: zašto sve to poludi i je li tako korisno?

Micelarna voda je rješenje za čišćenje kože i uklanjanje šminke. U pravilu, bez boje i mirisa.

Micelarnja otopina izvorno su korištena za njegu dojenčadi i liječenje kožnih bolesti (ekcemi, psorijaza, akne). Onda su proizvođači kozmetičkih proizvoda finalizirali sastav u svojim kemijskim laboratorijima i pokazalo se “inovativnim lijekom” za brigu o sebi.

Što su micele

Marketingu predstavljaju micele kao superkomponent koji magično uklanja prljavštinu i šminku. Ali, to je malo jednostavnije.

Mica na latinskom znači “čestice”.

Micelle su čestice u bilo kojoj otopini, uključujući otopinu površinski aktivnih tvari (surfaktanti).

Surfaktanti su spojevi koji se široko koriste u kozmetičkoj i kemijskoj industriji. To je glavna komponenta deterdženata i šampona.

Molekule površinski aktivnih tvari su topljive (hidrofobne) i topljive u vodi (hidrofilne). U formi izgledaju poput tadpoles: glava – hidrofilima, rep – hidrofobima.

Micelarna voda: SAB molekula
haircolor.org.ua

Kad se otopi u vodi, hidrofobni sastojci privlače jedni druge, stvarajući sferu. Dobivene kugle s masnim topljivim repom unutar i vodom topivih glava na površini. To su micele.

Od čega je micelarna voda: Micelle

Struktura micele nije krutih. Kada nosimo pamučni disk natopljen micellarom u lice, hidrofobe apsorbiraju masnoću kože, a hidrofili rade poput vode, ostavljajući ugodan osjećaj čistoće.

Tako micele nisu neki superkomponent. To su mikročestice koje se formiraju u otopini tenzida. Što posebno ovisi o proizvođaču.

Sastav micelarne vode

Proizvod pod nazivom “micelarna voda” gotovo je sve kozmetičke marke. I sva se ova sredstva međusobno razlikuju u sastavu.

Moguće je razlikovati tri tipa micelara, ovisno o tome koji surfaktant se uzima kao osnova.

 1. Micelarna voda temeljena na “zelenoj kemiji”. Proizveden od neionskih tenzida: najčešće iz lauril glukozida i kokookigida. Izrađene su od šećera i kokosovog ulja. Takvi surfaktanti učinkovito uklanjaju znoj i prljavštinu i ne oštećuju kožu.
 2. Micelarna voda bazirana na poloksameru. To su umjetne, ali apsolutno bezopasne tvari. Dobro se rastopiti i miješati. Poloksameri su mnogi: poloxamer 184, 188 i 407 se obično koriste u kozmetici. Takav micelar ne nadražuje kožu i ne zahtijeva ispiranje.
 3. Micelarna voda bazirana na polietilen glikolu (PEG). PEG je klasični emulgator. U koncentraciji od najviše 20% je sigurno, ali može uzrokovati suhoću i iritaciju kože.

U svakom slučaju, u micelarnoj vodi ne bi trebalo biti sapuna i alkohola.

No kako bi se pojačao kozmetički i marketinški učinak, proizvođači koriste dodatne komponente: biljne ekstrakte, minerale, mirise.

Pro i kontra micellarne vode

Micelarna voda ima mnoge prednosti:

 1. Osjetljivo čisti. Micelarna voda uklanja prljavštinu, dok vlaži epidermu i, u pravilu, ne uzrokuje iritaciju. Pogodan čak i za suhu i osjetljivu kožu.
 2. Brzo uklanja šminku. Nema potrebe trljati, razvod i “panda oči”. Neke micelarne ljuske ne zahtijevaju ispiranje (više o tome kasnije), što je posebno pogodno za vrijeme putovanja.
 3. Prikladno za make-up. Micelarna voda ne služi i ne uzrokuje crvenilo. Ovo je osobito važno za one koji nose kontaktne leće.
 4. Pogodno za žene svih dobnih skupina. Micelarna voda jednako je dobra u skrbi za oboljele od akni i naborane kože.

Međutim, micelarna voda je univerzalna, ali ne i idealna sredina.

Neki micelarni voskovi nastaju formiranjem ljepljivog filma nakon uporabe. Drugi – u suhu kožu i daju osjećaj nepropusnosti. Oba ova fenomena obično su povezana s neravnotežom micela u otopini i individualnom netolerancijom aditiva.

Doplate također izazivaju alergijske reakcije. Sam micelarna otopina je neutralna, ali eterično ulje koje se dodaje može dovesti do osipa i svrbeža. Stoga, ako se ne uklopite u micelarnu vodu jedne marke, pokušajte s drugim.

Kako odabrati micelarnu vodu

Kada kupujete kozmetiku, ne možete biti vođeni principom “Što je marka bolja, to bolje”.

Idealna micelarna voda je ona koja odgovara vašoj vrsti kože i zadovoljava vaše potrebe za skrb.

Ako nemate problematičnu, masnu kožu i aknetsku kožu, i samo trebate micelar za uklanjanje šminke na kraju dana, možete koristiti proračunske proizvode s PEG-om. Glavna stvar – sjetite se da se ova micelarna voda mora isprati.

Ako je koža sklona masnoći, zaustavite se za “zelenu kemiju”. Sredstva s polisorbatom (ovaj neionski surfaktant) zatvaraju pore, smanjujući proizvodnju sebuma. Takvu micelarnu vodu ne treba isprati, ali nakon čišćenja preporuča se trljanje lica tonikom.

Posjednici suhe i osjetljive kože također su prikladni za “zelenu kemiju”, ali je bolje koristiti proizvode na osnovi poloksamera. One su nježne, ne zahtijevaju ispiranje i stoga su pogodne za osvježavanje lica tijekom dana. Pa, ako u sastavu micelarne vode postoje dodatne komponente za hidrataciju.

Kako koristiti micelarnu vodu

 1. Navlažite pamučnu podlogu s micelarnom otopinom.
 2. Obrišite lice, krećući se na linijama masaže.
 3. Ako isperete šminka iz očiju, stisnite obrisak za trepavice pet sekundi. Zatim ih izvucite iz unutrašnjosti na vanjski kut oka – maskara i sjene će ostati na disku.
 4. Ako vaš micelar zahtijeva ispiranje, svakako isperite lice toplom vodom.

Nakon čišćenja s micelarnom vodom mogu se koristiti i drugi proizvodi za njegu kože.

Micelarna voda ˝ tonik.

Micellar čisti i tonik tonizira kožu. Koristi se na čistom licu kako bi se pripremila za primjenu kreme ili seruma.

Kako pripremiti micelarno rješenje kod kuće

Ako razumijete sastojke i malo problema, micelarnu vodu možete pripremiti sami. Na internetu, mnogi recepti: za svakodnevno čišćenje, uklanjanje vodootpornog make-upa, za različite vrste kože.

Evo samo jednog od njih.

zaključak

Oblak marketinške prašine lebdi oko micelarne vode: “Inovativna formula s micelama”, “Deep cleansing”, “No flushing”. Ali ako ga uklonite, to je samo dobar način da se brinete o sebi.

Pravilno odabrana micelarna voda savršeno čisti kožu i lako uklanja šminku. Ako sastav odgovara karakteristikama kože, micelar se može koristiti svaki dan bez suhog i iritacije.