История на логото на Apple

Първото лого на Apple бе създадено от Рон Уейн (Рон Уейн). Това име не казва много на обикновените хора, но дори на гиганти. Междувременно Роналд е третият съосновател на Apple, а също и най-големият губещ на ХХ век. Той продаде за 800 долара 10-процентния си дял в компанията само след 11 дни след регистрацията. Не правете тази стъпка, Роналд ще бъде един от най-богатите хора в света с 30 милиарда щатски долара. Анализаторите твърдят, че цената на Apple ще се утрои за три години, което означава, че Уейн е загубил около 100 милиарда долара, просто не вярва в Apple.

Apple_first_logo

Логото, създадено от Роналд Уейн, няма нищо общо с текущото. Беше миниатюрно произведение на изкуството. В центъра е изобразен изключителен английски учен Исак Нютон, който е на път да падне една ябълка (прозрение!). В бъдеще “темата на Нютон” ще продължи, когато Apple пуска PDA.

Ако увеличите логото, то може да се види, че по протежение на границата е текстът: Нютон … A Mind Forever Voyaging Чрез Странни морета на мисълта … Alone (Нютон … Хм, че сам е плаващ през странни морета на мисълта). Това е линия от автобиографичната поема на Уилям Уърдсуърт “Прелюд”, която напълно изглежда така:

И от възглавницата си, гледайки от светлината
От луната или благоприятните звезди, можех да видя
Антиценалът, където стоеше статуята
От Нютон със своята призма и тихо лице,
Мраморният индекс на ума завинаги
Пътувайки през странните морета на мисълта, сами.

Преводът изглежда така:

От възглавницата си, осветена от светлината
Луна и добри звезди, виждах
На пиедестала е статуята на Нютон.
Той държи призмата. Тихо лице
Като циферблат на ума, който сам
Странните морета се носят в мисълта.

Логото се оказа интересно (всички тези препратки към Нютон, който наистина беше сам, докосване на мистерия и т.н.), но малко прилича на реалностите на съвременния бизнес. Ето защо работата на Уейн е била използвана за около година. След това Стив Джобс се обърна за помощ към графичния дизайнер Роб Янов (Роб Джаноф). Необходимо е да се създаде просто, модерно изглеждащо и добре разпознаваемо лого.

  Купуваме кола. Кое е по-изгодно: кредит или лизинг

Роб се справи с тази задача някъде за една седмица. В интервю за блога Върни към спасение, Янов разказа как е създадено логото. Роб закупи ябълка, сложи я в купа и започна да рисува, последователно премахвайки ненужните подробности. Най-известният “захапа” е направена специално: това е необходимо да се направи лого, така че тя е силно свързана с ябълки, а не в друг плодове / зеленчуци / плодове. Сходството на произношението на байт / хапване (байт / хапка) е изиграло роля.

Емблема на Apple

Роб Янов направи цвета на логото, което даде добра основа за спекулации и митове. Най-честата, активно подкрепена от потребителите на Win и Linux, е, че символът на Apple отразява подкрепата на сексуалните малцинства. Това не е съвсем вярно. Apple подкрепя общността на ЛГБТ, която се доказва от неотдавнашния филм, но цветното лого е създадено една година преди гейовете да започнат да използват дъгата като символ.

Алън ТърингВторият мит е още по-интересно. Те казват, че една ябълка, оцветена в дъга, е знак за уважение към Алън Тюринг. Тюринг е изключителен английски математик и криптограф, който е направил осъществим принос в борбата срещу фашизма. По време на Втората световна война, той разбива шифри Енигма и Кригсмарине и след – е имал огромно влияние върху компютърни науки (Тюринг тест работа по изкуствен интелект теория). Заслугата на Тюринг не го спаси от наказателно преследване за хомосексуалност. Алън беше заплашен с две години затвор, ако не се съгласи с хормоналната терапия (която, наред с други неща, доведе до растеж на гърдите и химическа кастрация). Освен това Тюринг отне най-ценното: възможността да направи това, което му харесва – криптографията. В резултат на това Алън стана похитител и след това напълно се самоуби. А формата на самоубийство беше много необичайно: Тюринг отсече една ябълка, която преди това беше изпомпана от цианид.

  [Guide] Как да си купя използван Mac и да не се прецакаш

Роб Янов опровергава и двата мита. Според него няма нужда да се търси тайно значение. Емблемата на Apple е проектирана така, че да отразява факта, че компанията произвежда компютри с монитори за цветя. На мак дисплея по това време може да се показват шест цвята. Тези цветове бяха точно означени на логото. Няма никакви закономерности при подреждането на цветовете. Янов поставя цветовете в случаен ред, само зеленият цвят е поставен първоначално нарочно.

В тази форма логото трае 22 години. През 1998 г. Стив Джобс, който преди това е бил експулсиран от Apple, се завръща в компанията. Apple по това време изпитва огромни финансови проблеми. Състезателите злонамерено съветват да затворят магазина и да раздават пари на акционерите. Имахме нужда от кардинални мерки. И знаеш ли какво извади Apple от кризата? Индустриалният дизайнер Джонатан Ив дойде с нова кутия за iMac G3.

iMac G3

Емблема на AppleКомпютри, които приличат на близалки буквално запазват Apple. Освен това те станаха икона – техните образи блеснаха във филми, сериали, лъскави списания. Ясно е, че цветното лого на цветния мак ще изглежда глупаво. Apple се е отклонил от използването на логото на цвят. Така че, от 1998 г. насам виждаме лаконично монохромно лого. Фирмата е падеж. И с него, и ние.

***

Роб Янов създаде отлично лого. Това не е банален знак, а истински символ. Но тук заслугите на Янов не бяха някак специално маркирани от Apple. В началото на бележката споменах логото на Nike. Той е създаден от Каролин Дейвидсън, студент и свободна практика от Орегон. Найки, по време на млада компания, плати 35 долара за работа. Но десет години по-късно, основател на компанията Филип Найт я даде скъп пръстен с диамант “удар” – корпоративна идентичност, както и плик с акциите на компанията. Knight оценява работата на дизайнера, което го прави съсобственик на Nike (макар и с малък пакет).

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤