[Guide] Как да си купя използван Mac и да не се прецакаш

Купуването на компютър на Apple, за разлика от мобилните устройства, е доста скъпо и не всеки може да си позволи. Повечето потребители на Mac започват своето познание със света на Apple с iPhone или iPad, проникват в философията и екосистемата на ябълките, като зреет за покупка прав компютър. Но какво ще стане, ако бюджетът е ограничен и Mac наистина иска? Има изход – вторичния пазар. Купуването на използван компютър, както и друга сложна и скъпа електроника, е изпълнена с много нюанси, за които ще научите в това ръководство.

Ще опиша процеса на закупуване онлайн с последващата доставка с куриерска услуга, тъй като предполага повече стъпки. Ако купувате Mac от ръка на ръка, просто пропускайте допълнителните стъпки.

Защо това е необходимо?

Както бе споменато по-горе, закупуване на Mac с нея може значително да спестите пари чрез разширяване на списъка с наличните модели, или дори да се направи възможно закупуването на Mac, отколкото на стандартен персонален компютър или лаптоп с малък бюджет.

Кой се нуждае от това?

Най-често хората купуват Mac на вторичния пазар, когато искат да се запознаят с OS X. Мнозина не искат да харчат пари за нов компютър, страхуват се, че няма да работи за тях. Друг често срещан сценарий – закупуването на втора ръка Mac за разработка под iOS. Разработчикът може да даде предимство на други марки и операционната система, но за да създава приложения за приспособления Apple се нуждае от Mac. В противен случай хората купуват втора ръка Mac, когато искат да спестят пари или да инвестират повече, купувайки бивш, но по-продуктивен Mac.

Къде да започнете

Избор на модел

Може би вече знаете какъв вид Mac искате да купите, но ако все още не сте решили, а след това да се придвижат от форм-фактор – десктоп (IMAC, Mac Mini, Mac Pro) или – мобилни (MacBook Air, MacBook Pro).

Няма да се впускам в подробности за банална, мисля, че, знаете, че по-добре костюм за вашите нужди и сценарии за използването. Нека просто кажем, че в случай на лаптопи трябва да се дава предимство на модела не по-стари от две години (ако не се преследва целта за максимална икономия), все още се изгладят много бързо остарява (OS X е все по-взискателни), и в случай на лаптоп за ъпгрейд брои особено не е необходимо. Също така помислете за износването на батериите, високите разходи за тяхното заместване и трудността при намирането на оригинала.

Най-добрият вариант е миналата година или последната година. Тези Mac-ове са доста продуктивни и да се чувстват добре в настоящата версия на OS X. Разбира се, няма нищо лошо в това, да се купи на добра цена пет години на Mac, но в този случай, да бъде готов да не работят на най-новата версия на OS X, както и факта, че тя автономията ще бъде в сила от няколко часа.

Мониторинг на цените

Предвид увеличението на цените, дължащо се на падането на рублата, стойността на Mac от втора ръка, подобно на новите, се увеличи. Технологията на Apple е доста ликвидна стока и цените на моделите от минали поколения бавно намаляват. Има известно разпространение на цените между поколенията и малки колебания, в зависимост от състоянието, оборудването и подобренията, извършени от предишния собственик.

Когато търсите, не се съсредоточавайте върху предложения с ниска цена, които, с редки изключения, когато продавачът спешно се нуждае от пари, са измами, измами. Фокусирайте се върху цената на подобни оферти и го сравнете с цената на новия Mac.

Когато обмисляте възможни варианти, не забравяйте регионалните различия. “Сиви” Mac с клавиатура от САЩ са по-евтини, докато официалните модели RS / A имат по-висока цена. Американските версии могат да бъдат с грозни стикери на клавиатурата или гравиране. Всъщност няма нищо лошо в това, но такива модели трябва да бъдат по-евтини.

Също така помислете за разходите за инсталираните ъпгрейди. Например, по-добре е да се даде предпочитание на Mac с вече инсталиран SSD или разширена оперативна памет, отколкото модел “stock”, особено ако другите неща са равни, разликата в цената между тях не е голяма. Във всеки случай, ще трябва да “помпате” своя Mac след това, и като се има предвид повишените цени, той ще се превърне в доста пени.

Изберете мястото за покупка

Има много места, където можете да си купите използван Mac. Най-основните от тях е – дъски (Avito, OLX), аукциони (Molotok, Aukro), специализирани форуми и общности в социалните мрежи, както и на местния пазар онлайн бълхи във вашия град.

От моя собствен опит мога да кажа, че най-високите цени на търговете. От гледна точка на сигурността, това е най-добрият вариант, защото можете да видите репутацията на продавача и неговата “кредитна история” – мнението на други купувачи, броят на продажбите и процентът на положителните отзиви. Ето защо продавачите на търгове леко повишават цената, като знаят, че потребителите са склонни да надплатят, след като са получили някои гаранции.

  10 трика, които опростяват математическите операции

Портали реклами са добри с много оферти, там можете да намерите буквално всичко. Продавачите са привлечени от по-проста процедура за продажба и по-малка, в сравнение с търговете, отговорност. Това, от своя страна, увеличава броя на измамници, които поставят своите мрежи и хващат за тях наивни граждани, които се бориха за ниски цени.

Профилните общности по принцип са полезни за всички – няма да има прекомерни цени, има и други потребители, които ще помогнат на начинаещия купувач, както и да идентифицират потенциалните измамници.

Големият плюс на местния онлайн бълха пазар е, че можете да проверите Mac преди да купите и да се споразумеят за ръководство в случай на някакви проблеми. Минус само в малък брой предложения, особено ако живеете в малък град.

покупка

Избор на търговец

Изборът на продавача е много важен момент за покупка, така че обърнете специално внимание на него. Повечето покупки се извършват онлайн, но дори и ако търсите опция за закупуване във вашия град, пак ще го направите през интернет.

Най-важното нещо за продавача е неговата репутация. Тази концепция съчетава различни компоненти, които се различават в зависимост от мястото на покупка, но най-основните от тях са:

 • Дата на регистрация. Възможно е продавачът да продаде Мак на нов сайт за себе си и да се регистрира там преди седмица. Но каква е вероятността от това? Правилно е, че тенденцията е нула. Ние купуваме и продаваме много неща, което ни задължава да имаме сметка на един или друг търговски етаж и “опитът” на продавач, на когото може да се вярва, трябва да бъде поне една година.
 • Отзиви. Възможността да оставите отзиви не е навсякъде, но е там и задължително трябва да ги прегледате, да проверите за отрицателни отзиви и техния брой. Също така обръщайте внимание на колко рецензии се получават за продажбата и колко за покупката.
 • Брой продажби. Освен това е важно броят на успешно продадените лота, от които се формира репутацията. Логично е да се даде предимство на продавача, който има хиляди продажби, а не една или две. И още. Отделете време, за да се открият последни редове на продавача и проверете дали е продаден преди това – може би той вкара 1000 обратни връзки, които продават бира капачки, а сега иска да измама със скъпи IMAC Retina 5K.

Спецификация на детайлите

Не се колебайте да заспите на продавача с куп въпроси, в края на краищата, Mac е много скъпо нещо и ще бъде тъжно, ако някой неприятен момент се отвори след покупката. Това също е полезно за идентифициране на измамниците – ако след вашите въпроси продавачът се държи подозрително или оставя отговор, това е сигурен знак, че е по-добре да не се свързвате с него.

Вие сте в дясно, така че не се колебайте да поискате по-подробна информация, подробни снимки на драскотини, вдлъбнатини и други противоречиви неща. Според степента, до която продавачът ще бъде настроен към отговорите, вие ще можете да формулирате мнение за неговата почтеност и честност.

Проверка на изпълнението, s / n

Всеки Mac има код на модела и идентификационен номер, за който е лесно да се запознаете с цялата информация. Например, последният 11-инчов MacBook Air на 128 GB има идентификационния код на модела MD711 MacBookAir6.1. Най-често те работят върху модела код. Удобно е да търсите Mac, от който се нуждаете, и да проверите характеристиките. Ако бизнес продавачите посочват само това в описанието и този код не ви казва нищо – кодът може да бъде пробит в интернет или да използвате специални помощни програми за това. Харесва ми свободния Mactracker, който съдържа информация за всички хардуерни и софтуерни продукти на Apple и съществува във версии за iOS и OS X.

Серийният номер също е много важен и продавачът трябва да ви го предостави. Отказът му да бъде причина за вас да се повярва, че той се крие нещо, защото на серийния номер, можете да проверите датата на покупката и гаранция остатък и да научат дали възстановената Mac.

плащане

Крайна цена

Имайте предвид, че дори ако продавачът не е посочил в описанието възможността за договаряне, той все още може да се съгласи с преразглеждане на крайната цена. Шансовете се увеличават, ако имате валидни аргументи, които могат да бъдат външно състояние, износване на батерията, производителност, липса на необходимите подобрения, кутии, документи и други важни подробности.

  12 най-често срещани проблеми с Excel и как да ги разрешите

Метод на плащане

Разбира се, най-предпочитаният начин за плащане за вас е прехвърлянето на пари, след като желаното придобиване е във вашите ръце. Ако става въпрос за онлайн покупка, това е наложен платеж (плащане при разписка). За него ще трябва да плащате допълнително за куриерската услуга поотделно, но ще бъде по-спокойно.

Ако имате доверие на продавача, възможно е да направите покупка по препоръка на приятели или да вярвате в хиляди отзиви на предишни клиенти, можете да изберете предплащане. В този случай прехвърляте договорената сума пари по удобен за вас начин (най-често прехвърляте на банкова карта), след което продавачът ви изпраща покупка.

гаранции

Уверете се, че сте посочили гаранцията. Ако продавачът се съгласи да ви даде поне малко време да проверите Mac или maneeback, тогава в повечето случаи трябва да е наред. В противен случай трябва да сте по-внимателни и дори да се откажете от услугите на този продавач.

Информация за доставката

Изберете начин на доставка

Не спестете при доставката, поне за такива скъпи покупки не трябва да избирате най-евтината опция. Необходимо е да има застраховка, покриваща случаите на разваляне или загуба на скъпоценни парцели. Мисля, че е по-добре да не се доверяваме на руски пост и използвам EMS или регионални услуги за доставка. Украинската държавна поща работи малко по-бързо, но има много алтернативи, предлагащи услуги с по-високо качество.

застраховка

Както вече споменахме по-горе, застраховката е задължителна и пълната сума на покупката. Продавачът при изпращане може да оцени парцел, като е посочил всички разходи. Тази услуга струва пари и зависи от размера на застраховката, така че може да ви бъде предложено да спестите, като застраховате заминаването, да речем 50% от цената. Не се съгласявайте, това е случаят, когато е по-добре да плащате по-добре и да сте по-спокойни.

Плащане за доставка

Обикновено разходите за плащане за прехвърлянето се поемат от купувача и дори ако продавачът посочи, че товарът ще бъде за негова сметка, разходите за доставка най-често се включват в цената на стоките. Този нюанс може да бъде определен и ако доставката се заплаща от вас – като сделка можете да поискате да изхвърлите малка сума, която ще покрие разходите Ви.

обезпечителни мерки

Дори ако продавачът при комуникацията беше много любезен и достоен човек, по-добре е да бъдем сигурни и да вземем някои предпазни мерки. Защитете се от изигравам Mac, когато снимка и описание, което виждате на един компютър, и в подготовката на много по-различна – можете да направите заявка за серийните номера на продавача и след това да ги проверите в офиса на куриерска служба. Помолете да ви изпратим серийния номер, както и неговата снимка на екрана и самото устройство.

приемане

Подготовка на

За да стартирате тестове на вътрешни компоненти за Mac, ще трябва да имате инсталационен диск или USB флаш устройство с всяка съвременна версия на OS X (в случай че вътрешното устройство на Mac е форматирано или няма OS). Можете също така да вземете USB флаш устройство, за да проверите USB съединителите, слушалките и всяко устройство с Bluetooth, за да го проверите (дори и iPhone ще направи).

Проверка на състоянието

 • Външно състояние. Внимателно проверявайте Mac за външни повреди, сравнявайки ги с описанието, предоставено от продавача. Проверете вдлъбнатините, в MacBooks – ъглите, както и коаксиалността на капака и корпуса в затворено състояние. Ако усетите с ръката си, че капакът “се движи” навътре или навътре – той може да говори за изместване по време на падане или неправилно регулиране на пантите при смяна на дисплея. Също така обръщайте внимание на гладкостта на затварянето на капака и липсата на външни звуци (скърцане, скърцане). Внимателно внимателно гледайки винтовете на задната корица, можете да определите дали те са били непрекъснати и да преценят намесата или ремонта.

тестове

Уверете се, че сте провели вградения тест на Apple Hardware (задръжте клавиша D, когато е включен), което ще ви покаже дали има някакви проблеми с вътрешните компоненти, ако има такива. Друг тест е ценен, защото ни показва истинските параметри на Mac (процесор, памет, диск и т.н.), за разлика от “Системна информация”, данните за AHT не могат да се променят. Това ще ви спести от закупуването на Mac в минималната конфигурация под формата на топ модел. Бързият тест ще отнеме 2-3 минути, но ако имате време, е по-добре да изпълните пълна диагностика (30-50 минути), но ще ви е необходим изход.

След като стартирате AHT, включете Mac и проверете работата на всички устройства:

 • Показване и разбити пиксели. На бял фон при максимална яркост внимателно проверявайте дисплея – не трябва да има светлина, жълти петна и “счупени” (не осветени) пиксели.
 • клавиатура. Проверете също така еднородността на фоновото осветление на клавиатурата (за MacBooks) и настройте нейната яркост. Самите ключове не пречат на проверката, като проверяват отговора си – те трябва да бъдат натиснати ясно и да не се “залепват”. Можете да създадете нов документ в TextEdit и да преминете през всички ключове, като напишете qwerty …
 • Wi-Fi и Bluetooth. Безжичните интерфейси могат лесно да бъдат проверени, като се свързвате с тях. Ако нямате Wi-Fi под ръка, можете да използвате режима на модема на iPhone. Bluetooth също е лесен за проверка с iPhone – просто го включете за откриване и го намерите чрез търсене на Mac.
 • Говорители, микрофон, камера. Тези устройства могат да бъдат проверени незабавно, ако се обадите на FaceTime или Skype (в същото време проверка и Wi-Fi). Ако това не е възможно, просто отворете вграденото приложение PhotoBooth, запишете видеоклипа в него и след това го прегледайте.
 • Съединители за USB и слушалки. Вземете със себе си флаш устройство и слушалки, които ще ви помогнат да проверите съответните конектори.
 • Батерия, адаптер MagSafe. Състоянието на батерията, както и информация за други вътрешни компоненти, можете да научите от системния прозорец ( – За този Mac – Още – Системен отчет), като отворите секцията “Захранване”. Интересуваме се от броя цикли, пряко свързани с живота на батерията. Обикновено, до 500 цикъла, капацитетът му не намалява, но в района на 600-700 започва да намалява. Apple твърди, че продължителността на живота на 1000 цикъла, но ако си купите MacBook с повече от 500 – безопасно можете да поиска отстъпка, тъй като в бъдеще то ще трябва да бъде заменен, и там е, че не е евтин. Проверете и адаптера за зареждане – дали зареждането, дали има кабелни неизправности, наличието на удължителен кабел. Този аксесоар също не е евтин, така че при всякакви нюанси можете да възстановите цената.
 • Парола на фърмуера. Това нещо е доста рядко, но все пак ще го споменавам. Това е допълнителна степен на защита с парола, блокиране на достъпа до опциите за зареждане и в резултат на това невъзможно да инсталирате отново системата и да я изтеглите изобщо – ако не знаете паролата. Не се изхвърля и не се лекува по никакъв начин. Като цяло. Ако включите Mac, ще видите “заключване” и входното поле е това. В никакъв случай не купувайте такъв Mac под никакъв претекст.

  История на логото на Apple

Закупуване на среща

Група за поддръжка и прехвърляне

При покупка на Мак от ръка на среща, за по-голяма безопасност е по-добре да дойдете при нея с един от вашите приятели, за предпочитане в Mac. Можете да бъдете в безопасност и дайте пари на приятел, който ще бъде там и ще ви донесе в точното време. Да се ​​срещнете, разбира се, е по-добре в претъпкано, добре осветено място, където има Wi-Fi и изход (в идеалния случай).

Данни на продавача

Няма да навреди, по взаимно съгласие, да се състави прост договор за покупка или разписка, посочваща паспортните данни на продавача и купувача, за мира и на двете страни. Не всеки търговец ще се съгласи с това, но ако това е важно за вас, не се колебайте да попитате за това.

Плюсове и минуси за закупуване на Mac

Най-големият и смел плюс при закупуването на използван Mac е спестяване на пари. Избирайки подходящия момент и един добър пазар на труда, можете да намерите страхотни предложения, които не биха се погрижили за вашия бюджет при закупуването на нов компютър. Това е най-важното предимство и оправдава всички проблеми.

Малко, може би, само една – сложността на процедурата и голяма вероятност да направи грешка в отсъствието на опит. Можете да се сблъскате с измамници, които ще ви продадат дефектен или възстановен Mac, или дори ще загубят пари. Ако все пак решите да купите използван Mac, имайте предвид възможните последици.

данни

И все пак, въпреки потенциалните трудности и куп нюанси, хората купуват на вторичния пазар стари (евтини), толкова модерни, много скъпи Mac. Ако живеете в метрополис или имате опит в онлайн пазаруването и познавате компютри или имате такива приятели – няма причина да пропуснете възможността да купите добър Mac на достъпна цена. Технологията на Apple е много надеждна и морално остаряла много по-бързо от физически. Mac, който вече не отговаря на изискванията на професионалист, ще ви служи вярно за много години напред.

Надявам се, че това ръководство ще изясни някои подробности и ще разсее възможните съмнения и предразсъдъци относно покупката на Mac от ръцете. Ако имате някакви въпроси, попитайте в коментарите. Успешно пазаруване за вас!

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top