Команди за терминала, които всеки трябва да знае

терминалното иконаВъпреки повсеместното присъствие на графични интерфейси и всякакви удобни манипулатори като Magic Mouse и магия тракпад, Terminal.app приложение все още е доста полезно и малко инструмент “маниак”, за да изпълните определени операции, които повечето от нас са запознати по-скоро повърхностно. Всъщност няма нищо трудно в “опитомяването”, така че за всички читатели на MacRadar съм подготвил командите за терминала, които може да са полезни.

На първо място, трябва да отбележим, че приложението Terminal.app, както и всички полезни помощни програми, се намира в папката Programs> Utilities. Веднага след старта си, ще видите, линия, която казва, че името на компютъра и текущата директория и след знака за долар ($) – приветливо мигащ курсор, който ви кани да въведете първия си отбор …

терминал

Списък на файловете и папките – ls

По подразбиране, след стартиране на помощната програма, началната папка на потребителя се избира като работна директория. За да получите списък с файлове и папки в него, просто изпълнете команда от две букви LS.

терминални-ли

Има няколко варианта на тази команда, които се наричат ​​с различни клавиши (всъщност има много повече):

 • ls -l ще показва подробна информация за всеки елемент, включително права за достъп, размер на файла и т.н. Освен това, първият знак на всяка линия ще ни позволи да определим типа данни: ако е латинската буква “d”, тогава директорията е пред нас, а ако има тирето (-), тогава нормалният файл.
 • ls -a Показва списък с всички файлове и директории в текущата папка, включително скрити елементи (чиито имена започват с точка в Mac OS X).

На господарката на бележката: клавишите лесно могат да бъдат комбинирани един с друг, така че ако искате да видите подробна информация за всички елементи на директорията, включително скритите файлове, вашата команда трябва да изглежда така: ls -la

Терминът-LS-ла

Преместване между директории – cd

Името на тази команда не идва от стари компактдискове, които Apple успешно са убили с цифровия си iTunes Store, но от две английски думи “смяна на директорията” – това е, което прави:

 • пиша cd Музика – и терминалът ще отиде в папката “Музика”, ако, разбира се, съществува в текущата ви директория.
 • За да излезете в папка с едно ниво по-високо, използвайте командата cd .. (с две точки).
 • А като стартирате командата cd, незабавно прехвърляте в домашната директория на потребителя.

Терминът-сд

Пълният път към работната директория е pwd

Името на тази команда идва от първите букви на фразата “print working directory”. В каквато и да е директория, резултатът от тази команда е пълният път към текущата директория.

Терминът-хората с увреждания

Създаване на директория – mkdir

Тази команда създава директория с посоченото име. Например, mkdir Temp ще създаде директория Temp в текущата папка. Ако забравите коя директория сте в момента, използвайте хората с увреждания:

Терминът-защитен режим

Изтриване на файлове и директории – rm, rmdir

По време на това действие трябва да се вземе под внимание малък, но важен нюанс над файловете и директорите чрез терминала: няма кош, така че данните се заличават за постоянно.

Но като цяло екипът rm test1.txt ще премахне файла test1.txt от текущата директория. И ако добавите, да речем, ключа “i” (rm -i test2.txt), потребителят ще трябва да потвърди изтриването.

план-RM-файлове

За съжаление, изтриването на директории е по-трудно, защото има няколко вида команди за това действие:

 • rmdir тест ще изтрие тестовата директория само ако е празна и не съдържа подпапки или файлове в нея.
 • rm -r Test2 рекурсивно изтрива всички файлове и папки вътре в Test2 и го изтрива в самия край.

Терминът-RMDIR

Преместване и копиране на файлове – mv и cp

Два отбора изпълняват почти едни и същи действия, така че списъкът с параметрите има същото. Ако искам да преместя файл от една директория в друга, тогава трябва да използвам тази команда:

mv ~ / test1.txt ~ / Documents / test1.txt

Първият параметър (~ / test1.txt) е файлът, който трябва да се премести, а вторият е целевата директория и произтичащото от нея име на файл.

И отново собственикът на бележката. Първо, както вероятно сте предположили, не е нужно да отидете в правилната директория, за да извършвате действия по файлове. Достатъчно е да знаете името му, пълния път и да го използвате като командния параметър.

На второ място, за да не записвате пътя към началната директория всеки път, достатъчно е да използвате tilda (~). Например, записвайте ~ / Документи равно на / Потребители / потребителско име / Документи.

За да копирате файлове, просто ги заменете MV на кп:

Терминът-МВ-CP

Други отбори

Разбира се, не е възможно да се опишат всички налични команди (като техните ключове), така че ще спра на няколко интересни и полезни “копия”:

 • Изпълнявайте всяко приложение в системата, като използвате командата отворен, посочвайки пътя към приложението и името му през пространството. Например, отворете /Applications/Airfoil.app
 • Използване на командата който можете да видите списъка с потребители, които са влезли в системата. Естествено, това е от значение само ако работата на този компютър включва въвеждане на няколко потребители или активен SSH.
 • екип cat test.txt ще ви позволи да изведете съдържанието на файл с име test.txt в прозореца на терминала, но не можете да го редактирате (трябва да използвате текстов редактор като nano, vim или emacs), просто го прегледайте.
 • Отменяне на процеса на изпълнение на всяка команда (било то ping или shell shell) винаги може да се направи с универсална комбинация от клавиши Контрол + С.
 • Изчистване на прозореца на терминала от голямо количество текст е достатъчно проста, като изпълните командата ясно.
 • За да изпълните някои команди, може да се наложи да имате нужда от администраторски права. Най-бързият начин да направите това е като добавите командния ред Sudo. В този случай терминалът ще ви помоли да въведете паролата от профила си.
 • Можете да видите списъка с текущите процеси с помощта на командата връх, обаче, в този случай данните ще изглеждат по-малко очевидни, отколкото в системния мониторинг.
 • За да покажете подробна помощ за всеки отбор, можете да го използвате мъж, като посочи името на командата, представляваща интерес, чрез пространство.
 • Почти забравих да спомена един просто фантастичен полезност за търсене Впиши, с който можете да намерите текстов низ в файл или, да речем, конкретен процес в списъка с процеси (например, ПС сек | grep smbd).

Може би, за това и спрете, и ако ми липсва нещо или посочи неправилно – добре дошли в коментарите.