8 tražilica bolja od Googlea

1. DuckDuckGo

DuckDuckGo

Što je ovo

DuckDuckGo je prilično dobro poznata open source tražilica. Poslužitelji su u SAD-u. Osim vlastitog robota, tražilica koristi rezultate drugih izvora: Yahoo, Bing, “Wikipedia”.

Što je bolje

DuckDuckGo se pozicionira kao pretraživanje, osiguravajući maksimalnu privatnost i povjerljivost. Sustav ne prikuplja nikakve podatke o korisniku, ne pohranjuje zapise (bez povijesti pretraživanja), korištenje kolačića je što je moguće manje moguće.

DuckDuckGo ne prikuplja osobne podatke od korisnika i ne dijeli ih. Ovo je naša pravila o privatnosti.

Gabriel Weinberg, osnivač DuckDuckGo

Zašto ti to trebaš?

Sve glavne tražilice pokušavaju personalizirati rezultat pretraživanja na temelju podataka o osobi ispred monitora. Taj se fenomen naziva “filter mjehurić”: korisnik vidi samo one rezultate koji su u skladu s njegovim željama ili koje će sustav uzeti u obzir kao takav.

DuckDuckGo predstavlja objektivnu sliku koja ne ovisi o prošlom ponašanju na webu i uklanja tematsko oglašavanje Googlea i “Yandexa” na temelju vaših zahtjeva. Uz pomoć DuckDuckGo, lako je tražiti informacije na stranim jezicima: Google i Yandex preferiraju ruske web-lokacije prema zadanim postavkama, čak i ako je upit unesen na nekom drugom jeziku.

DuckDuckGo →

2. ne zlo

Najbolje tražilice: ne zlo

Što je ovo

ne zlo – sustav koji pretražuje anonimnu Tor mrežu. Da biste koristili tu vezu, morate se uključiti u ovu mrežu, na primjer pokretanjem specijaliziranog preglednika s istim imenom.

Nije Zlo nije jedina tražilica ove vrste. Postoji LOOK (pretraživanje zadano u Tor pregledniku, dostupno sa uobičajenog interneta) ili TORCH (jedna od najstarijih tražilica na Tor mreži) i drugi. Zaustavili smo se ne zlo jer smo nedvosmisleni Googleov savjet (samo pogledajte početnu stranicu).

Što je bolje

Potražuje gdje su Google, “Yandex” i druge tražilice u načelu zatvorene.

Zašto ti to trebaš?

Na mreži Tor postoji mnogo resursa koji se ne mogu naći u internetskom poštivanju zakona. I njihov broj će rasti kako kontrola vlasti o sadržaju Mreže postaje teža. Tor je vrsta mreže unutar Mreže sa svojim društvenim mrežama, torrent trackerima, medijima, trgovačkim platformama, blogovima, knjižnicama i tako dalje.

  Kako izbrisati nepotrebni objekt na fotografiji

ne zlo →

3. YaCy

YaCy

Što je ovo

YaCy je decentralizirana tražilica koja djeluje na načelu P2P mreža. Svako računalo na kojemu je instaliran glavni programski modul automatski pretražuje Internet, tj. Analogno je roboti za pretraživanje. Dobiveni rezultati prikupljeni su u zajedničkoj bazi podataka, koju koriste svi sudionici YaCy.

Što je bolje

Teško je reći je li to bolje ili lošije, budući da je YaCy potpuno drugačiji pristup organizaciji za pretraživanje. Odsutnost jednog poslužitelja i vlasnika tvrtke čini rezultate potpuno neovisno o nečijim željama. Autonomija svakog čvora isključuje cenzuru. YaCy može pretražiti na dubokom webu i neindeksiranim javnim mrežama.

Zašto ti to trebaš?

Ako podržavate softver otvorenog koda i besplatni internet, a ne podložni utjecaju vladinih agencija i velikih korporacija, tada je YaCy vaš izbor. Također se može koristiti za pretraživanje unutar korporativne ili druge autonomne mreže. Iako tvrtka YaCy nije korisna u svakodnevnom životu, to je vrijedna alternativa Googleu u pogledu procesa pretraživanja.

YaCy →

4. Pipl

Pipl

Što je ovo

Pipl – sustav dizajniran za pronalaženje informacija o određenoj osobi.

Što je bolje

Autori Pipl tvrde da su njihovi specijalizirani algoritmi učinkovitiji od “redovitih” tražilica. Posebno, prioritetni izvori informacija su profili društvenih mreža, komentari, popisi sudionika i razne baze podataka, gdje se objavljuju informacije o ljudima, na primjer, temelju sudskih odluka. Leadership Pipl u ovom području potvrđuju ocjene Lifehacker.com, TechCrunch i drugih publikacija.

Zašto ti to trebaš?

Ako trebate pronaći informacije o osobi koja živi u SAD-u, Pipl će biti puno učinkovitiji od Googlea. Baza podataka ruskih brodova, očigledno, nedostupna je tražilici. Stoga, ne radi dobro s građanima Rusije.

Pipl →

5. FindSounds

FindSounds

Što je ovo

FindSounds je još jedna specijalizirana tražilica. On je u potrazi za različitim zvukovima (dom, priroda, automobili, ljudi, itd.) U otvorenim izvorima. Usluga ne podržava upite na ruskom jeziku, ali postoji impresivan popis oznaka na ruskom jeziku koji se mogu pretraživati.

  WhatsApp će primiti funkciju praćenja sugovornika

Što je bolje

U izdavanju samo zvukova i ništa suvišnog. U postavkama pretraživanja možete podesiti željenu kvalitetu formata i zvuka. Svi pronađeni zvukovi dostupni su za preuzimanje. Potraga za zvukom prema uzorku.

Zašto ti to trebaš?

Ako trebate brzo pronaći zvuk mišića, pušaka djetlića ili krik Homera Simpsona, onda je ova usluga za vas. I to smo odabrali samo s dostupnih upitnika na ruskom jeziku. Na engleskom jeziku, spektar je još širi.

A ako ozbiljno, specijalizirana služba uključuje specijaliziranu publiku. No iznenada će to biti praktično?

FindSounds →

6. Wolfram | Alpha

Wolfram | Alpha

Što je ovo

Wolfram | Alpha je računalna i tražilica. Umjesto da se odnosi na članke koji sadrže ključne riječi, ona pružaju spreman odgovor na zahtjev korisnika. Na primjer, ako ulazite u obrazac za pretraživanje “usporedite stanovništvo New Yorka i San Francisca” na engleskom jeziku, onda će Wolfram | Alpha odmah prikazati tablice i grafikone usporedbom.

Što je bolje

Ova je usluga najprikladnija za pronalaženje činjenica i izračunavanje podataka. Wolfram | Alpha akumulira i sistemira znanje dostupne na webu iz različitih područja, uključujući znanost, kulturu i zabavu. Ako u ovoj bazi postoji spreman odgovor na upit za pretraživanje, sustav ga prikazuje, ako ne, izračunava i prikazuje rezultat. U ovom slučaju, korisnik vidi samo potrebne informacije i ništa suvišno.

Zašto ti to trebaš?

Ako ste, na primjer, student, analitičar, novinar ili istraživač, možete koristiti Wolfram | Alfa za pronalaženje i izračunavanje podataka koji se odnose na vaše aktivnosti. Usluga ne razumije sve zahtjeve, ali stalno se razvija i postaje pametnija.

Wolfram | Alfa →

7. Dogpile

Dogpile

Što je ovo

Metapoiskovik Dogpile prikazuje kombinirani popis rezultata rezultata pretraživanja Googlea, Yahooa i drugih popularnih sustava.

Što je bolje

Prvo, Dogpile prikazuje manje oglašavanja. Drugo, usluga koristi poseban algoritam za pronalaženje i prikaz najboljih rezultata različitih tražilica. Prema programerima tvrtke Dogpile, njihovi sustavi čine najveću isporuku na cijelom internetu.

Zašto ti to trebaš?

Ako ne možete pronaći informacije na Googleu ili nekoj drugoj standardnoj tražilici, potražite ga u nekoliko tražilica s tvrtkom Dogpile.

  Kako stvoriti mozaik na Instagramu?

Dogpile →

8. BoardReader

BoardReader

Što je ovo

BoardReader je sustav za pretraživanje teksta na forumima, uslugama pitanja i odgovora i drugim zajednicama.

Što je bolje

Usluga vam omogućuje sužavanje polja za pretraživanje na društvenim web stranicama. Zahvaljujući posebnim filtrima možete brzo pronaći postove i komentare korisnika koji zadovoljavaju vaše kriterije: jezik, datum objavljivanja i naziv web mjesta.

Zašto ti to trebaš?

BoardReader može biti koristan za PR stručnjake i druge medijske profesionalce koji su zainteresirani za mišljenje masovne publike o određenim pitanjima.

BoardReader →

U zaključku

Život alternativnih tražilica često je prolazan. Na dugoročne perspektive za takve projekte, Lifkhaker zatražio bivši generalni direktor ukrajinske grane tvrtke “Yandex” Sergej Petrenko.

– Što je sudbina alternativnih pretraživača, to je jednostavan: da se vrlo niša projekt s malom publikom, stoga bez jasnih komercijalne perspektive ili, naprotiv, vrlo jasno je njihovo odsustvo.

Ako pogledate primjere u članku, jasno je da takve tražilice ili specijalizirati u uskom ali popularne niša, što je moguće samo još nije narasla dovoljno da bude vidljiva na Google radar ili „Yandex”, ili testirati izvornu hipotezu na ljestvici, što još nije primjenjivo u običnom pretraživanju.

Na primjer, ako tražite Tor će odjednom tražiti da se iz potrebe najmanje postotak Google publike, naravno, konvencionalni tražilice počet će se riješiti problem kako ih pronaći i pokazati korisniku. Ako je ponašanje publike pokazuje da značajan udio korisnika u znatnoj broja zahtjeva činiti više relevantnih podataka rezultati bez uzimanja u obzir čimbenike, ovisno o korisniku, „Yandex” ili Google će dati takve rezultate.


“Biti bolje” u kontekstu ovog članka ne znači “biti bolje u svemu”. Da, u mnogočemu, naši junaci su daleko od Googlea i “Yandexa” (čak i prije nego što je Bing daleko). No, svaka od tih usluga pruža korisnicima nešto što divovi industrije pretraživanja ne mogu ponuditi. Zasigurno poznajete i slične projekte. Podijelite s nama – razgovarati ćemo.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤