Какво не може да се направи по време на менструацията: истина и митове

Правете секс

По отношение на секса, след това изследователите отдавна са стигнали до заключениетоМожете ли да правите секс през определен период от време? , че по време на менструацията можете да правите секс. Имало едно време, когато хората не са имали за доставка ръка вода с чиста топла вода (но тези дни са си отишли ​​в последно време и не навсякъде), за да се комбинират притока на кръв и секс, че е нехигиенично, въпреки че това е едва ли някога ще спре. По време на менструацията, рискът от възникване на инфекции, които се предават по полов път, но има и презервативи за превенцията.

Популярното мнение, че сексът по време на менструация води до ендометриоза, не намира доказателстваДали сексуален период повишава риска от ендометриоза? .

Досега никой не знае точно какво причинява това заболяване. Предполагаеми неизправности в имунната система, атипична структура на органи, генетика, но полов акт по време на менструация в списъка не е налицеЕндометриоза – причина. .

Няма данни, че сексът по време на менструация води до ендометриоза. В същото време хвърлянето на менструална кръв в коремната кухина е често срещано явление. Очевидно не е от съществено значение за развитието на ендометриоза. Ето защо, докато не знаем какво точно провокира неговото развитие.

Влезте за спорт

Да започнем с факта, че самият спорт е полезен по време на менструацията. Движението и физическата активност помагат да се справят с болестите, които често се появяват при жените, например, с болка.

Месечно – реакция на резкия спад на нивото на прогестерона в кръвта. В този момент нивото на естроген, друг женски хормон, също е много ниско.

По време на менструацията женското тяло “изглежда” като човек.

Това означава, че менструацията е период, в който можете да практикувате кратко и интензивно обучениеПериод тренировка: Повдигане на проклятието. , защото поради хормонални промени тялото е по-лесно да “се” на горивото. Дори кратките тренировки ще бъдат доста ефективни.

Отделен въпрос е тренировка за тежести с тежести. Казват, че те могат да доведат до пролапса на вътрешните органи, с други думи до пропускането на матката или вагината. Пролапсът е възможен поради факта, че мускулите, поддържащи вътрешните органи, са отслабени и най-вече са засегнати отМаточен пролапс. възраст, хормони и раждане.

Като цяло, упоритата тежка физическа работа – това е наистина рисков фактор за пролапса, но далеч от най-важнитеПролап на орган на таза. . Освен това подобна упорита работа не включва постепенно увеличаване на работното натоварване, безопасността и всичко, което е в спорта.

Няма строга забрана за повдигане на тежестите по време на менструацията. Все пак трябва да се има предвид, че редовното вдигане на тежести (повече от 20 кг) в продължение на няколко години от живота увеличава риска от някои гинекологични заболявания, включително тазово понижаване.

Татяна Румянцева

Друго нещо, ако се чувствате зле и не искате да мислите за някоя стая, не претоварвайте тялото. По-добре е да седнете в някаква поза на йога – това улесняваЕфект на йога върху менструалната болка, физическата форма и качеството на живот на младите жени с първична дисменорея. менструалната болка.

Следвайте диетата

Ако разбирате диета под здравословна диета, тя винаги трябва да се наблюдава. Менструацията не е причина да се яде вредна храна. Ако диетата означава половинчайно съществуване на няколко продукта заради бързата загуба на тегло, то никога не трябва да се наблюдава (вече пишехме защо), няма нищо общо с месечните.

По време на менструацията има смисъл да се опирате върху храни с високо съдържание на желязо, като черен дроб или месо, за да компенсирате възможната анемия. Така че не се отказвайте от добрата пържола.

Завършете банята и отидете до банята

по време на менструацията: отидете на банята

Всъщност банята може да бъде взета, но дори и необходима. Първо, е необходимо да се поддържа хигиена. Първо можете да се измиете и след това да отидете в банята, ако сте объркани от кръвта във водата. На второ място, поради загуба на кръв и дисменорея (така наречените болезнени периоди), една жена може да стане много уморена, а банята и сауната помагат да се отпуснете.

Само по себе си, топлината и изпотяване не могат да причинят значителна вреда по време на менструацията. Ще бъде необходимо да се съсредоточите върху собствените си чувства: с голяма загуба на кръв и влошаване на здравето, прекомерната загуба на вода и престоя в гореща стая е безполезна. С идеалното здравословно състояние и използването на тампони или купички всичко е възможно.

Татяна Румянцева

Пийте алкохол

Алкохолът не е противопоказан по време на менструацията. Да пиеш или да не пиеш винаги е въпрос на общо здраве и лично решение, няма нищо общо с месечните, но има една интересна редовност.

Алкохолът засяга състоянието на жената по различен начин в зависимост от фазата на цикъла. Въпреки факта, че нивото на етанол в кръвта е стандартно, когато се приема същото количество алкохол в различните фази на цикъла, толерансът (толерантност към алкохола) варира в различните фази.

Татяна Румянцева

Тази промяна е особено важна за жените, които обикновено имат добра толерантност, т.е. могат да пият много и да не се напиват. Те имат рязък спад на толерантността по време на менструацията. Татяна Румянцева предупреждава: ако пиете толкова алкохол, колкото седмица преди менструацията, може да сте много пиян.

Да пиеш аскорбин

Интернет има инструкции как да използваме витамин С, известен като аскорбинова киселина, за да приближим началото на менструацията. Във високата (не е известно какво, но високо) дози се препоръчва дори като средство за спешна контрацепция.

Митът, че не askorbinku бъдат взети по време на менструация, е свързано, най-вероятно с веднъж висока доза витамин С за индуциране на труда (сега този метод не се прилага). Вероятно страхът от аскорбик по време на менструация е свързан със страх от получаване на по-обилна и продължителна менструация (ако витамин С е способен да причини раждане). Въпреки това, според някои данни, жените, които приемат витамин С, менструацията малко по-кратка.

Татяна Румянцева

Пийте аспирин

Аспиринът разрежда кръвта, така че една от нежеланите му реакции е повишеното кървене. Поради риска от вътрешно кървене и нежелани реакции, не може да се пие на деца, възрастни, бременни жени и пептични язви.

По време на менструацията, той може да се увеличиТежко менструално кървене. обем на кървенето или неговата продължителност. Ако Ви е предписан аспирин за постоянно приемане и знаете, че имате дълъг и обилен период, обсъдете това с Вашия лекар.

За облекчаване на менструалната болка използвайте други лекарства, като ибупрофен.

Направете кола маска

Има научни трудовеВъзприемане на болката през менструалния цикъл. , които доказват, че по време на менструацията и пред тях възприятието за болка се увеличава при жените (въпреки че това е малко проучване). Логично е, че в този момент не е необходимо съзнателно да пишете болезнени процедури, включително депилация, за да не страдате повече от необходимото.

Провеждайте хирургически операции

Разбира се, менструацията е загуба на кръв, като много хирургични интервенции. Но общият обем на кървенето не е толкова ужасно – за един месец се губят 50-150 мл. Месечното не е противопоказание за операциитеМенструацията – все още противопоказание за изборна хирургия? . Във всеки случай, ако операцията е спешна, няма време за изчакване и ако е планирано, тя може да бъде обсъдена с лекаря.

В по-голямата част от проучванията няма връзка между риска от постоперативни усложнения и фазата на менструалния цикъл. Ето защо, когато планирате операция, не е необходимо строго да изключвате периода на менструация.

Татяна Румянцева

В същото време Татяна Румянцева съветва да разгледа няколко фактора:

  1. Тежест на болковия синдром. Ако една жена преживее значителна болка по време на менструацията, тогава не трябва да добавяте към нея и постоперативна болка.
  2. Загуба на кръв. Ако при всяка менструация една жена загуби голямо количество кръв, тогава е необходимо внимателно да изберете времето за операции, които са свързани с голяма загуба на кръв, за да не влошите състоянието си.
  3. хигиена. Ако след операцията се предполага дълъг период на рехабилитация, може да не е полезно да я планирате за същия период, когато дадена жена трябва да обърне специално внимание на нейната хигиена. И просто лежането без менструация е по-удобно, отколкото по време на него, ако жената използва уплътнения.

Бъдете дарител

По време на менструацията и дори в продължение на пет дни, след като не можете да дарите кръвКой може да стане донор на кръв? . При донори и по този начин вземете около 500 ml кръв. Ако загубите още повече, може да имате опасни последици за здравето.

Освен това, по време на менструация и след това, нивото на хемоглобина при жените може да бъде понижено, а за донора е много важно. Между другото, те казват, че поради менструация жените са по-толерантни към даренията.

пея

по време на менструация: пейте

Те казват, че поради хормоните, вокалните струни се променят. Те стават по-дебели, гласът е по-труден за извличане и в резултат пеенето по време на периоди може да доведе до загуба на глас. В едно проучванеВъзприемани ефекти на менструалния цикъл върху младите певци в западната класическа традиция. провериха художниците на Консерваторията в Сидни. Оказало се, че жените забелязват, че е по-трудно за тях да пеят в първите дни на цикъла, че гласът се влошава. Слушателите (учители на вокали) не виждат никаква разлика.

И в изследването, в което се измерват характеристиките на гласовете и истината намира разликата: по време на менструацията гласът падаГласовете на жените осигуряват ли съобщения за вероятността от овулация? Значението на режима на вземане на проби. , е по-трудно да се вземат високи бележки. Песента все още може да се направи (в противен случай професионалните вокали биха работили), но трябва да се погрижите: да пиете чай от лайка и да не претоварвате лигаментите, като отлагате експериментите за по-късно.

Провеждайте ултразвук на гърдата и мамография

Менструалният цикъл засяга гръдния кош, така че моделът на ултразвуково изследване на гърдите по време и след месечния период се различаваХарактеристики на гръдния ултразвуков образ и неговата корелация с нивата на естрадиол и прогестерон в различни фази на менструалния цикъл при нормални жени. . И ако гърдите ви обикновено болят, тогава ултразвукът ще бъде по-забележими промени. Следователно, такова изследване се прави най-добре след края на менструацията, но през първата половина на цикъла.

Може да е мамографияТочността на скрининговата мамография варира в зависимост от седмицата на менструалния цикъл. направете първата седмица от цикъла и цикълът започва с първия ден от менструацията. Но това не е гаранцияС мамограми времето може да се промени. идеален резултат, а не задължително условие за разглеждане. Така че, ако сте изпратени за мамография и месеците не са скоро, не чакайте перфектен ден и просто проверете.

Прочетете още:

  • 7 популярни погрешни схващания за менструацията, от които е време да се отървете от →
  • Митове за контрацепция, които могат да развалят удоволствието →
  • Дали алкохолът убива яйцата →