Смартфонът поставя визия: как да защитим очите

Всеки казва, че компютърът поставя визия. Това е разбираемо, прекарваме поне осем часа в компютъра. И какво ще кажеш за смартфоните, които стават все повече и повече? Компютър с вас е само вкъщи и в офиса, а смартфонът е навсякъде и винаги. Гледаме малкия екран в обществения транспорт, на посещение, на улицата, в кафене. И това разваля зрението дори повече от компютър. Мога ли да намаля щетите от смартфона, без изобщо да се откажа от него?

Аз нося контактни лещи много отдавна, и през цялото това време визията на практика останаха, така че дори не трябва да се помни, за да се диагностицира – да се купуват на една и съща рецепта, и всичко е наред. Но напоследък започнах да забелязвам, че отдалечените обекти стават все по-неясни дори и в лещите, а очите се напрягат, когато е необходимо да се обмислят отдалечени знаци.

След миг мисъл, аз свързах тази промяна със смартфон, в който е трудно да не виси. Преход към различни сайтове, четене на смартфона, когато има свободно време, игри, бележки. Ако в свободното си време трябва да отида в интернет (което е изпълнено с “затваряне” и преходи от сайта към сайта), го правя от смартфон.

Разбира се, реших да проверя колко справедливи са моите предположения и се оказа, че е съвсем нормално. Разбира се, има възможност да се намали увреждането на зрението, но повече по-късно. Първо за проблема.

Как смартфоните развалят зрението

В Journal of Optometry and Vision Science публикува информация, че хората държат мобилните си устройства твърде близо, от които визията се влошава бързо.

  Упражнение за цялото тяло: Статични упражнения и упражнения без допълнително тегло

Проучване на това списание показва, че като разглеждате уеб страници на смартфон и друго мобилно устройство, хората го държат на четири или шест сантиметра по-близо, отколкото при написването на текст.

От 129-те хора, изпитани с използване на контактни лещи, никой не се съобрази с правилото “1,2,10”. Това правило е да държите телефона на разстояние от един крак, т.е. на около 30 см от лицето, екранът на компютъра трябва да е на два крачки, а телевизора – на десет фута.

Изображенията на смартфон могат да бъдат с различни размери, например много малък шрифт, който е трудно да се чете. Затова неволно донесете смартфона по-близо до лицето.

И тези данни се потвърждават от статистическите данни. В резултат на едно проучване се оказа, че състоянието на хората като цяло се е влошило с 35% в сравнение с 1997 г., когато смартфоните стават само общи.

Това изследване бе проведено от Дейвид Аламби, очен хирург и основател на Лондонската фокусна клиника, която дори въведе специален термин – “екранична миопия”.

Миопията или миопията произтичат от комбинация от фактори: наследственост и стрес върху очите от постоянното разглеждане на близки обекти, например четене.

Използване на вашия смартфон – това е всъщност едно и също нещо като четене или работа пред компютъра, с единствената разлика, че ние предлагаме смартфон много близо до лицето, очите и по-трудно да се съсредоточи върху темата.

Проблемът е ясен, но какво да правим? Може би най-добрият вариант – да се откаже от смартфона, но е малко вероятно. По-добре ще носим лещи, защото дават илюзия за добро виждане. Най-малкото можете да намалите щетите от използването на смартфони и други мобилни джаджи и тук има 7 съвета как да го направите.

  Как да се отървете от хъркането

1. Мига по-често

Когато погледнете екрана на смартфон, мигате три пъти по-малко от обикновено. Това води до усещане за сухота в очите. Изглежда, че няма нищо ужасно в това, но постоянната сухота може да причини увреждане на зрението.

2. Правило 20/20/20

Когато четете на вашия смартфон, гледате филм или да отидете на сайта на сайта на всеки 20 минути, за да предпазите очите си от екрана, а в рамките на 20 секунди, погледнете в далечината, на разстояние от 20 фута (около 6 метра).

3. Следвайте осветлението

Забравете да четете или играете на смартфона си в тъмна стая. Липсата на осветление, съчетано със светло фоново осветяване на екрана, е лошо за очите, затова опитайте да използвате устройството само в добре осветена стая или на дневна светлина.

4. Не гледайте в телефона, когато говорите с вас

Това е ужасно досадно, когато някой поглежда към смартфон, докато говори с вас, и ако и двамата го правят, обикновено се очертава една тъжна картина. Просто спрете да правите това, дайте на вашето спътник цялото си внимание на 100% и това ще ви помогне да намалите времето, прекарано пред екрана, а оттам и здравето на очите.

5. Само на работния плот

Задайте си правило, не извършвайте действия от смартфона. Например, не проверявайте социалните мрежи или електронната поща, не четете новини или статии, които представляват интерес. Това е още една възможност да се намали времето, прекарано пред малък екран смартфон.

6. Направете шрифта по-голям

Задайте смартфона като “Голям” или поне “Голям”. Колкото по-голям е шрифтът, толкова по-малко се стяга очите, опитвайки се да прочетете нещо. Опитайте се да използвате мобилни приложения за уеб услуги и избягвайте сайтове, които не са адаптирани към екрана на смартфона.

  Как алкохолът засяга тялото и мозъка

7. Дръжте го правилно

Както беше посочено по-горе, основната вреда за очите идва от факта, че поддържаме смартфона твърде близо до лицето. Гледайте – на каква дистанция съхранявате устройството си от лицето? Малко вероятно е да се поставят 40 сантиметра, може би 30 или дори 20?

ukauxuuetqgby2po9vyb
Lifehacker.com

Във всеки случай колкото по-близо донесете до очите, толкова по-бързо се развива миопията.

Така че, ако не искате да имате слабо зрение от 20-30 години, опитайте се да прекарате възможно най-малко време зад екрана на вашия смартфон и да го задържите на правилното разстояние.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤