Защо бял шум ни помага да заспим

Идеята за заместване на един шум с друг, за да спи по-добре, изглежда абсурдно. Какъв е смисълът? “Не мога да заспя заради чужди звуци, така че ще включа друг странен звук.” Странно е. И все пак много хора твърдят, че не могат да спят без бял шум. А някои компании дори ще ви продадат устройство, което възпроизвежда оптимизирани шумове за по-добър сън. Какво не е наред с мозъка и ушите ни?

Кратък отговор: Белият шум звучи по-добре. Най-малко за някои от нас.

И сега дълъг отговор. Бял шум е стационарен шум, чиито спектрални компоненти са равномерно разпределени по целия обхват на включените честоти.

Нищо не е ясно? Представете си оркестър с огромен брой музиканти, всеки от които играе бележка. Този оркестър обхваща едновременно всички звуци на човешкото ухо. Това е, което е бял шум.

Когато се събудите от някакъв звук, това не е виновен за самия звук. Вие сте събудени от промяната в звука на фон, възникна несъответствие. Бял шум блокира такива драматични промени, сякаш ви предпазва от неочаквани звуци.

“Най-простата версия е, че слуха постоянно работи, дори когато спите”, обяснява Сет Хоровиц, невролог и писател. Ето защо повечето хора предпочитат да слушат бял шум, генериран от някакво устройство, а не кресчендо-декоресендо от хъркането на съпруга.

Е, изглежда като истината. Ако не ви харесва бял шум, опитайте да чуете шума от други цветове.

Например, има розов шум. Също така се нарича цилиар. Изглежда бяло, но честотите му са по-високи. Това е полезно за тези, които страдат от шум в ушите. Розовият шум може да помогне за заспиване на тези хора, за които белият шум е неприятно.

Червен (Brown, Brown) шум те го наричат ​​шум на пиянска разходка. При изслушването изглежда по-топло в сравнение с бялото. Законът за смесване на цветовете, между другото, не работи, когато става дума за шум.

Има син шум.

И още виолетов шум.

Ако смесвате кафяв и лилав шум, ще получите сив. Тя се възприема от човешкото ухо като еднакво, но всъщност неговият спектър съдържа голямо потапяне при средни честоти.

Разбира се, не всички харесват такива шумове. Някои хора, напротив, ги правят по-чувствителни към фоновите звуци. Очевидно един от нас има тенденция да грабне отделни бележки от безкрайния шум и някой го чува като успокояващ поток.

И какъв е най-приятният шум за ухото ви? Заспиваш ли под един от тези шумове?