Защо оптичните илюзии мамят нашия мозък

Потребители, запознати с оптични илюзии за хиляди години. Римляни правят 3D-мозайка, за да украсят къщата, гърците използват термина, за да се изгради красива Пантеон, и най-малко една фигурка от епохата на палеолита камък изобразява две различни животни, които могат да се видят, в зависимост от гледната точка.

Оптични илюзии. Мамут и Бизон
Мамут и Бизон

По пътя от очите ви към мозъка, много неща могат да бъдат загубени. В повечето случаи тази система работи перфектно. Очите ви бързо и почти незабележимо се движат от една страна на друга, като предават мозъка разпръснати картини на това, което се случва. Мозъкът ги подрежда, дефинира контекста, сгъва парчета от пъзела в нещо, което има смисъл.

Например, стоите на ъгъла на улицата, автомобилите минават през пешеходна пътека и светофарът е червен. Част от информацията се добавя: сега не е най-доброто време да прекосим улицата. Най-често това работи добре, но понякога, въпреки че очите ви изпращат визуални сигнали, мозъкът в опит да ги дешифрира прави грешка.

По-специално, това често се случва, когато шаблоните са включени в случая. Те са необходими за нашия мозък да обработва информацията по-бързо, изразходвайки по-малко енергия. Но тези същите модели могат да го заблудят.

Както можете да видите на илюзорното изображение със шахматна дъска, мозъкът не обича да променя шаблоните. Когато малките петна променят шаблона на една шахматна клетка, мозъкът започва да ги интерпретира като голяма издута в центъра на дъската.

Оптични илюзии. Шахматно поле
Шахматна дъска

Също така мозъкът често прави грешки относно цвета. Същият цвят може да изглежда различен в различни среди. На изображението по-долу и двете очи на едно и също цветно момиче, но поради промяна на фона, изглежда синя.

Оптични илюзии с цвят
Илюзия с цвят

Следващата оптична илюзия е илюзията за стената на кафенето (Cafe Wall Illusion).

Оптични илюзии. Стена кафе
Стена кафе

Изследователи от университета в Бристол откриха тази илюзия през 1970 г. поради мозаечната стена в кафенето, поради което получи името си.

Изглежда, че сивите линии между редиците черно-бели квадратчета са под ъгъл, но всъщност те са успоредни един на друг. Вашият мозък, объркан от контрастиращи и близки квадратчета, вижда сивите линии като част от мозайката, над или под квадрата. В резултат на това се създава илюзия за трапец.

Учените предполагат, че илюзията се създава поради съвместното действие на нервните механизми на различни нива: невроните на ретината и невроните на зрителната кора.

Подобен механизъм на действие и в илюзията със стрелите: белите линии всъщност са успоредни, въпреки че не изглеждат така. Но тук мозъкът обърква контраста на цветята.

Оптични илюзии. Многоцветни стрелки
Илюзия със стрелки

Може да се създаде оптична илюзия и за сметка на перспективата, например като илюзия със шахматна дъска.

Оптични илюзии. Шахматна дъска
Илюзия с перспектива

Поради факта, че мозъкът е запознат със законите на перспективата, изглежда, че отдалечената синя линия е по-дълга от зелената линия на преден план. Всъщност те са еднакви по дължина.

Следващият вид оптични илюзии са снимки, на които можете да намерите две изображения.

Оптични илюзии. човек
Букет от виолетови листа и лицето на Наполеон

В тази картина в празнотата между цветята са скрити лицата на Наполеон, втората му съпруга Мария Луиза от Австрия и техния син. Такива образи се използват за развиване на вниманието. Намери ли лице?

Ето още една снимка с двойно изображение, наречена “Моята съпруга и свекърва”.

Оптични илюзии.
Съпруга и свекърва

Той е изобретен от Уилям Ели Хил през 1915 г. и публикуван в американското сатирично списание Puck.

Мозъкът може също така да допълва образите с цвят, както в случая на илюзия с лисица.

Оптични илюзии. лисица
Илюзия с лисица

Ако за известно време погледнете лявата част на снимката с лисица и след това погледнете надясно, тя се превръща от бяло в червеникаво. Учените все още не знаят с какво са свързани тези илюзии.

Ето още една илюзия с цвят. Погледнете лицето на жената за 30 секунди, след което погледнете бялата стена.

Оптични илюзии. Лицето на жената
Илюзия с лицето на жена

За разлика от илюзията с лисица, в този случай мозъкът обръща цветовете – виждате на бял фон, който действа като екран, проекцията на лицето.

Но визуална демонстрация на това как мозъкът ни обработва визуална информация. В тази непонятна мозайка от лица можете лесно да разпознаете Бил и Хилъри Клинтън.

Оптични илюзии. Лицева мозайка
Бил и Хилъри Клинтън

Мозъкът създава представа за получените информация. Без тази възможност не можехме да караме кола или да прекосим пътя безопасно.

И сега се опитайте да прочетете текста на снимката по-долу.

Оптични илюзии. текст

Когато сте просто се уча да чета, да прочетете всяка буква, но след това мозъкът помни цели думи, и по време на четенето да ги разпознае като едно изображение, плъзгащи се погледнем в първата и последната буква.

Последната илюзия е два цветни кубчета. Оранжевият куб е вътре или извън?

Оптични илюзии. куб
Илюзия с куб

В зависимост от вашата гледна точка, оранжевият куб може да е в синьо или да се задържи отвън. Тази илюзия действа за сметка на вашето възприемане на дълбочината и тълкуването на изображението зависи от това, което мозъкът ви мисли, че е правилно.

Както можете да видите, въпреки факта, че мозъкът напълно се справя с ежедневните задачи, за да го измами, достатъчно е да се прекъсне съществуващият модел, да се използват контрастиращи цветове или правилната перспектива.

Смятате ли, че мозъкът често се излъга по този начин в реалния живот?