Όλη η αλήθεια για τους εσωστρεφείς και τους εξωστρεφείς

Ποιοι είναι οι εσωστρεφείς;

Ένα εσωστρεφές είναι ένα πρόσωπο του οποίου η ενέργεια κατευθύνεται προς τα μέσα. Δεν βαριέται με τον εαυτό του. Είναι ήρεμος και λογικός, προσεκτικός στις λεπτομέρειες και προσεκτικός στις αποφάσεις.

Οι εσωστρεφές μερικές φορές φαίνονται ζοφερές, αποσύρονται και εντελώς αντικοινωνικές. Αλλά στην καρδιά μου είναι τα πόδια. Μόνο οι κοινωνικές επαφές αφαιρούν την ενέργειά τους.

Στο εγγύς κύκλο του εσωστρέφους υπάρχουν δύο ή τρία άτομα. Ανώνυμη με τους ξένους, είναι για ώρες έτοιμη να συζητήσει ενδιαφέροντα θέματα με εκείνους που αγαπά.

Η μοναξιά για την εσωστρέφεια είναι η απουσία συμμετοχής στη ζωή κάποιου. Μπορεί να είναι μόνος στο πλήθος. Μια βραδιά με ένα αγαπημένο βιβλίο ή μια στοχαστική βόλτα είναι ο καλύτερος τρόπος για έναν εσωστρεφή να ανακτήσει τη δύναμη.

Ποιοι είναι εξωστρεφείς;

Ένας εξωστρεφής είναι ένα πρόσωπο του οποίου η ενέργεια κατευθύνεται προς τον έξω κόσμο. Είναι κοινωνικός, ανοικτός και ενεργός. Όλα φαίνονται αισιόδοξα. Δεν φοβάται να δείξει πρωτοβουλία και να είναι ηγέτης.

Λόγω της παρορμητικότητας, οι εξωστρεφείς μερικές φορές φαίνεται να είναι πιπίλες. Αλλά μην συγχέετε τη συναισθηματικότητα με την επιπολαιότητα.

Οι εξαγνώσεις παράγουν ενέργεια στην επικοινωνία. Η μοναξιά για τον εξωστρεφή είναι όταν δεν υπάρχει ψυχή, ούτε λέξη. Έχουν πολλούς φίλους και φίλους.

Με εξωστρεφείς, είναι διασκεδαστικό. Για να μην κολλήσουν στη ρουτίνα και να ανάψουν μια εσωτερική φλόγα, θα πάνε στο club ή να καλέσουν τους καλεσμένους.

Και εδώ είναι ο Carl Gustav Jung;

Το 1921 δημοσιεύθηκε ένα βιβλίο του Karl Gustav Jung “Ψυχολογικοί τύποι”. Σε αυτό εισήγαγε τις έννοιες της εξωστρέφειας και της εσωστρέφειας. Ο Jung θεωρούσε εξωστρεφείς και εσωστρεφείς μέσα από το πρίσμα της κυρίαρχης νοητικής λειτουργίας – σκέψης ή αίσθησης, αίσθησης ή διαίσθησης.

Στο βασικό έργο του Karl Jung, πολλοί μελετητές έχουν αντιμετωπίσει και εξακολουθούν να ισχύουν. Η εξωστρεφής εσωστρεφής τυπολογία αποτέλεσε τη βάση για τη θεωρία Myers-Briggs, το μοντέλο προσωπικότητας που ονομάζεται “Big Five” και το ερωτηματολόγιο 16 στοιχείων από τον Raymond Cattell.

  7 καλύτερες θέσεις για το threesome σεξ

Στη δεκαετία του 1960, η ιδέα του Jung ελήφθη από τον βρετανό ψυχολόγο Hans Eysenck. Έκανε ερμηνεία της εξωστρέφειας και της εσωστρέφειας μέσα από τις διαδικασίες διέγερσης και αναστολής. Οι introverts είναι άβολα σε θορυβώδη συνωστισμένα μέρη, αφού ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται περισσότερες πληροφορίες ανά μονάδα χρόνου.

Είναι αλήθεια ότι οι εσωστρεφείς είναι πιο έξυπνοι;

Πολλοί ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και νευροεπιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να το καταλάβουν. Μέχρι στιγμής, ανεπιτυχώς. Αλλά όσο περισσότερο γίνεται η έρευνα, τόσο πιο προφανές γίνεται ότι ο εγκέφαλος των εξωστρεφών και των εσωστρεφών λειτουργεί διαφορετικά.

Η οριοθέτηση είναι η ντοπαμίνη. Είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παράγεται στον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνος για μια αίσθηση ικανοποίησης. Κατά τη διάρκεια του επιστημονικού πειράματος διαπιστώθηκε ότι οι εξωστρεφείς στην κατάσταση πάθους έχουν έντονη δραστηριότητα στις αμυγδαλές και στον παρακείμενο πυρήνα. Οι πρώτοι είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία της συναισθηματικής διέγερσης και ο πυρήνας είναι μέρος του συστήματος ντοπαμίνης (κέντρο ευχαρίστησης).

Σε εξωστρεφείς και εσωστρεφείς, η ντοπαμίνη παράγεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά το σύστημα κινήτρων αντιδρά σε αυτό με διαφορετικούς τρόπους. Σε εξωστρεφείς, η διαδικασία διεγέρσεως του ερεθίσματος διαρκεί λιγότερο χρόνο. Είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην ντοπαμίνη. Για να πάρουν την «δόση της ευτυχίας» τους, το χρειάζονται με την αδρεναλίνη.

Οι ενδοτροφές, αντίθετα, είναι πολύ ευαίσθητες στην ντοπαμίνη. Τα κίνητρα για αυτούς περνούν από μια μακρά και περίπλοκη πορεία στις περιοχές του εγκεφάλου. Στο σύστημα ενθάρρυνσής τους, ο κύριος ρόλος τους διαδραματίζει ένας άλλος νευροδιαβιβαστής, ακετυλοχολίνη. Βοηθά να προβληματιστεί, να επικεντρωθεί στο έργο, να εργαστεί γόνιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και να νιώσει καλά κατά τη διάρκεια του εσωτερικού διαλόγου.

  30 ελάχιστα γνωστές δυνατότητες κοινωνικών δικτύων

Πώς να καταλάβετε ποιος είμαι – εσωστρεφής ή εξωστρεφής;

Για να προσδιοριστεί ο τύπος από τον Jung, χρησιμοποιούνται συνήθως οι δοκιμές Gray-Wilight και ο Jung Index Index (JTI). Επίσης, οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν το εξατομικευμένο ερωτηματολόγιο Eysenck. Σε επίπεδο νοικοκυριού, μπορείτε να περάσετε απλούστερα τις εξετάσεις ή να αναλύσετε τη συμπεριφορά σας.

Είσαστε εσωστρεφής αν Είστε εξωστρεφής αν
 • Συνήθως πρώτα σκέφτονται, τότε κάνουμε?
 • δεν επιδιώκουν να επεκτείνουν τον κύκλο της επικοινωνίας.
 • μισούν τις κοσμικές συνομιλίες, απαντάτε συχνά σε ερωτήσεις σε μονοσυσσωρευτές.
 • αποφυγή γεμάτων εκδηλώσεις και δημόσια ομιλία.
 • γράψτε μηνύματα, ακόμη και όταν είναι πιο αποτελεσματικό να καλείτε.
 • συχνά το κάνετε πρώτα, τότε νομίζετε.
 • Να γνωρίζετε συνεχώς κάποιον.
 • αγάπη επικοινωνία, μπορείτε εύκολα να μιλήσετε με έναν ξένο στο δρόμο?
 • μία φορά την εβδομάδα ή πιο συχνά πηγαίνουν σε πάρτι, συναυλίες, εκθέσεις?
 • κλήση, ακόμη και όταν μπορείτε να γράψετε ένα μήνυμα.

Δεν εγκρίνω ούτε. Ποιος είμαι εγώ;

Σύμφωνα με τον Carl Jung, η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια με την καθαρή του μορφή δεν υπάρχουν. “Ένα τέτοιο πρόσωπο θα ήταν σε ένα τρελό σπίτι”, είπε. Ο συγγραφέας του δημοφιλούς βιβλίου “Introverts. Πώς να χρησιμοποιήσετε τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα σας “Susan Kane.

Σε κάθε άτομο υπάρχουν εξωστρεφή και εσωστρεφή χαρακτηριστικά. Τα σημεία του ενός ή του άλλου μπορεί να κυριαρχήσουν ανάλογα με την ηλικία, το περιβάλλον και ακόμη και τη διάθεση.

ψυχολογικοί τύποι: κλίμακα εσωστρέφειας - εξωστρέφεια

Οι άνθρωποι που είναι οι περισσότερες φορές στη μέση της κλίμακας της εσωστρέφειας – εξωστρέφεια, ονομάζονται ambivers (ή diivers).

Τα Ambiverts δεν είναι επικεφαλής, αλλά μπορούν να συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε αυτό που τους αρέσει. Η δραστηριότητα αντικαθίσταται από παθητικότητα και αντίστροφα: η ψυχή της επιχείρησης μπορεί εύκολα να γίνει πιο ντροπαλός. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ambibutes κουβεντιάζουν ανεξέλεγκτα, με άλλα λόγια πρέπει να συλληφθούν με τσιμπούρια. Μερικές φορές δουλεύουν καλά σε μια ομάδα, αλλά προτιμούν να λύσουν μόνο μερικά προβλήματα.

  Πρώτη ημερομηνία: 5 μυστικά για την επιτυχία

Πώς να αλληλεπιδράσετε εσωστρεφές και εξωστρεφείς;

Το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αλληλεπίδραση είναι ο σεβασμός για τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά.

Εάν ο φίλος σας είναι εσωστρεφής Αν ο φίλος σου είναι εξωστρεφής
 • Μην περιμένετε για μια άμεση αντίδραση. Οι ενδοτροφές χρειάζονται χρόνο για να σκεφτούν πληροφορίες.
 • Για να επιστήσω την προσοχή του σε κάτι σημαντικό, γράψτε του ένα γράμμα ή ένα μήνυμα.
 • Στο πάρτι, μην τον ενοχλείτε με ερωτήσεις: “Γιατί σιωπάτε; Είστε βαρεθεί; “. Αφήστε τον άνετο.
 • Μην παρεμβαίνετε στον προσωπικό του χώρο. Δώστε του να είναι μόνος αν το θέλει. Ποτέ μην παίρνετε την ενδοεγχειρητική σιωπή και απομόνωση στον δικό σας λογαριασμό.
 • Να είστε υπομονετικοί – αφήστε τον να μιλήσει. Όσο πιο κοντά ακούτε, τόσο πιο γρήγορα θα βρείτε το λογικό σιτάρι.
 • Μην προσβάλλετε ότι αγνοεί τα γραπτά μηνύματα. Εάν περιμένετε δράση από αυτόν, καλέστε. Ανάμεσα στην περίπτωση, ρωτήστε πάντα πώς είναι τα πράγματα.
 • Στο πάρτι, μην το αφήνετε αφύλακτο, κατευθύνετε την ενέργεια του σε ένα εποικοδομητικό κανάλι.
 • Για να ευχαριστήσω έναν εξωστρεφή, συμφωνώ απλώς με την επόμενη περιπέτεια.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top