Kako čuvati jagode svježe

Jednostavno uklonjen iz vrtne jagode, ako se pravilno skladišti, trajat će tjedan dana u hladnjaku. Ali nitko ne zna koliko ste plodova čekali na šalteru. Ispod – nekoliko lifhhakov, uz pomoć kojih će jagoda trajati još par dana.

1. Odaberite svježe bobice

Pohrana proizvoda počinje s kupnjom. Kada odaberete jagodu, pažljivo pregledajte sami plod i kapacitet u kojem su pohranjeni. Ako su jagode potamnjene, postalo je mekano, a na zidovima kutije bile komadiće celuloze, a zatim su se bobice već počele pogoršavati. Čak i nekoliko bobica s plijesni su znak ustajala proizvoda.

Kada skupite jagode s vlastitih kreveta, uklonite sasvim crvene, ali još uvijek čvrste bobice, bez čekanja dok se ne omekšaju.

flickr.com
flickr.com

2. Tretirajte jagode odmah nakon kupnje

Čak i ako stvarno želite staviti okvir u frižider i dobiti ga, samo sipati plodine kremu, trebate uložiti napor i proći kroz sve bobice nakon kupnje. U najčišćoj, većini svježih bobica iz trgovine može biti nekoliko plijesni. Trebaju ih odmah odložiti, inače će ova žlica katrana pokvariti cijelu barel meda.

Isto se odnosi i na proizvode pohranjene u blizini: kalup plijenom jagode, pa u hladnjaku zadržite samo svježe voće.

3. Odaberite pravi spremnik za pohranu

U dobrom pakiranju jagode ostanu svježe dulje vrijeme, a dobar paket za bobice su kutije od čvrstog kartona ili drva s rupama za prozračivanje. Može se pojaviti plastična, ali u njemu također moraju biti rupe. Što je tanji sloj bobica, to će duže ostati u hladnjaku. Premjestite slojeve jagoda papirnatim ručnicima kako bi apsorbirao višak vlage.

flickr.com
flickr.com

4. Ne isprati sve bobice odjednom

Jagode trebaju biti oprali samo prije nego što ćete ga jesti. Ako ostavite bobice vlažne, brže će se pokvariti, stoga stavite na stranu vode postupke prije nego što odlučite koristiti jagode. Kada je potrebno spremiti čiste bobice, nakon pranja, stavite ih na papirnati ručnik i osušite.

5. Koristite ocat

Mješavina vode i octa pomaže uklanjanju bakterija s površine bobica bolje nego samo vodu. Ali ova se metoda treba koristiti samo ako je u jednoj seriji bilo puno razbacanih bobica: tada će korist od obrade biti veća od štete od prekomjernog vlage.

Napravite otopinu miješanjem octa s vodom u omjeru 1: 3. Tretirajte bobice iz prskalice ili isperite, lagano trljajte svaku bobicu. U svakom slučaju, nemojte zaboraviti sušiti jagode na papirnatom ručniku.

flickr.com
flickr.com

6. Spremite bobice u poseban odjeljak hladnjaka

U posljednjih nekoliko godina, gotovo svi hladnjaci su proizvedeni s posebnim odjeljcima, temperatura u kojoj ne prelazi 2 ºС. Ovo je mjesto gdje trebate staviti plodine.

7. Zamrzni jagode

Mnogi su nezadovoljni ovom metodom, jer se nakon odmrzavanja bobica šire i pretvore u nered. Da biste to spriječili, pošaljite samo jake bobice u zamrzivač i tek nakon uklanjanja lišća, stabljike i sušenja jagode nakon pranja.

Ako posve zamrzne jagode, kreativno pristupite procesu. Na primjer, umočite bobice u otopljenoj čokoladi ili jogurtu prije smrzavanja.

flickr.com
flickr.com

Slijediti određena pravila: na bobicama očuvanih lijep oblik, prvo ih stavi jednu po jednu (na primjer, na rezanje odbora), a zatim mjestimice u vrećice ili kutije. U paketima bi trebalo biti mjesto gdje se jagoda nije pretvorila u ledenu kuglu.

8. Zamrzni kašu od jagode

Ako bobice ne mogu podnijeti test mraz, i jesti ih odmah neće raditi, nemojte se oduprijeti okolnostima. Napunite pire krumpir, a zatim ga pošaljite u zamrzivač. Zatim možete dodati zdrobljene plodove na koktele ili napraviti tortu punjenja.

flickr.com
flickr.com

9. Odmrzite pravilno

Nemojte stavljati bobice u mikrovalnu pećnicu ni pod vodom, pa im je zajamčeno da se omekšaju. Neka se otopiti u hladnjaku i jesti dok sadrže kristale leda. Kompletno odmrznute jagode i dalje gube oblik.

10. Spremite jagode u sirupu šećera

To je pouzdan način za održavanje bobičastog voća, ali, zapravo, dobit ćete gotovo džem. Za 800 g bobica trebate 400 grama šećera i tri čaše vode. Isperite jagode i umočite ih 30-60 sekundi u kipuću vodu. Zatim prebacite u sterilizirane limenke. Prelijte vreli sirup iz vode i šećera, u blizini s steriliziranim poklopcima.

flickr.com
flickr.com

11. Izlijte jagode pektinskim sirupom

Ovo nije najčešći način, jer pektin prašak rijetko stoji na policama običnih trgovina. Ali možete ga kupiti. Pektin – prirodni stabilizator, najčešće se dobiva od jabuka. Sterilne posude puta očistiti bobice i zaliti ih prokipyachonnym i ohladi pektin sirup (priprema proporcije variraju ovisno o proizvođaču, pa slijedite upute na pakiranju). Jagode neće postati previše slatke i zadržat će prirodni okus, ali ne dugo – takva zaštita nije previše pouzdana. U pektin bobicama može biti zamrznuta za veću sigurnost.

Loading...