Kako naučiti kuhati od nule u najkraćem vremenu

Saznajte nove tehnike

Da biste naučili kako kuhati, morate prakticirati nekoliko osnovnih tehnika kuhanja. Gotovo svatko zna kako pržiti, kuhati i pirjati. A sada pokušajte kuhati ovako:

 • Promiješati prženje. Vrlo brzo prženje. Trebate uliti malo ulja, rasporediti ga u tavu, pričekati da se zagrije, i baciti u njega pripremljenu hranu. Stir-frai se stalno miješa. Ponekad možete dodati posebne umake (pronaći ovaj umak jednostavno – na ambalaži će biti naznačeno da je to umak za styre-krumpiriće).
 • Pečenje. Idealan način kuhanja povrća. Ne zahtijeva nikakve vještine: trebate staviti povrće u tavu ili na tavu za pečenje, soliti, prskati sa svojim omiljenim biljem i začinima, uliti ulje i staviti u zagrijanu pećnicu. Teškoća je samo ukloniti ladicu za pečenje u vremenu.
kako naučiti kuhati: pizza
Annie / Flickr.com
 • Karamclizacijc. Nešto između prženja i lupanja. Dugi proces koji pomaže da “izvadi” šećer iz hrane (poput lukova ili mrkve) i pretvori ga u karamelu. Gotov proizvod karakterizira slatki okus, tamno boja i jak miris. Za što je ova tehnika? Pomaže u tome da obična hrana bude ukusnija ili ih koristi pri stvaranju neobičnih jela. Na primjer, caramelized luk se može koristiti kao sastojak u pripremi odrezak umak, mljeveno meso i okvira poznatog francuskog juhe.

Saznajte sastojke

Zašto kuhati tako cool? Zato što je vrlo zabavno i zanimljivo. Zabavite se – pokušajte pronaći pet različitih načina kuhanja piletine s povrćem. Ispada da možete napraviti pasta, kuhati juhu, sve peći zajedno, pripremiti gulaš ili pržiti tanke kriške na azijski način.

Saznajte i neke kombinacije osvojivih dobitaka. Napravite ih bez okusa bit će prilično teško.

 • Riba i limun. Kombinacija koja se može koristiti za prženje, pečenje i za bilo koji drugi način kuhanja ribe.
 • Rajčica, češnjak, paprika, sir. Prva tri sastojka idealno se kombiniraju u juhama, umacima, štalama i pečenju. Očito je da se tjestenina ili pizza iz prva tri sastojka savršeno nadopunjuje sirom.
kako naučiti kuhati: pizza
Esimpraim / Flickr.com
 • Jaja i slanina, povrće i slanina. Činjenica je da je sama slanina nezanimljiv proizvod. Ali ima karakterističan svijetli okus. Kombinirajući ga s prženim jajašcima, dobit ćete savršenu ravnotežu. Isto vrijedi i za povrće. Bacon im daje dimljenu notu, čini ga ukusnijom i intenzivnijom.
 • Melon i šunka. Salata, u kojoj se nalaze komadi slatke i mirisne dinje i kriške ukusnog pršuta, ne može biti loša. Također možete dodati zrele smokve. Postoji način da se ova kombinacija hrane još bolje pijete čašom dobrog vina.
 • Perad i voće (piletina i naranča, patka i jabuke). Nije potrebno pokriti meso sa plodovima sa svih strana, oponašajući kukuruz. Budite kreativni: dodajte narančastu kiselinu u marinadu; napravite umak od jabuka ptici. Nemojte se bojati. To će biti jedinstveno ukusno.

Saznajte kako koristiti začine

Nije dovoljno razumjeti samo sastojke. Također morate proučavati začine. Pokupili smo nekoliko klasičnih, vremenski testiranih kombinacija, s kojima će vaše jelo zasigurno postati sjajnije. Ali ne smijete stati na ono što je postignuto i pokušati kombinirati nove začine.

Za povrće

 • Crni papar, češnjak, ružmarin.
 • Crni papar, češnjak, kopar, hren, celer.
 • Crni papar, crveni papar, češnjak, kopar, peršin, hren.
kako naučiti kuhati: začini
Susy Morris / Flickr.com

Za jela od mesa

 • Anis, korijander, kopar, muškatni oraščić, bijeli papar, paprika.
 • Fritar, celer, kardamom, luk, bijeli papar.
 • Slatki papar, crni papar, češnja, đumbir, luk.

Za juhe

 • Marjoram, mente, ružmarin, kadulja, ukusna, timijan.
 • Celer, mažuran, peršin, ukusan, bosiljak.
 • Sve vrste buketa ukrašavaju: francuski, njemački, engleski.

I još jedan trag: proučite sastav gotovih spice setova i pronađite zanimljive kombinacije za sebe. A zatim skupljajte ovu kombinaciju kako biste bili sigurni u kvalitetu mješavine bilja.

Saznajte kako koristiti limun

Ako se bojite da je jelo previše kiselo, započnite s jelima koja ne smiju pustošiti limuna. Prvo pripremite ribu. Zatim dodajte sok od limuna na povrće (na primjer, brokula prije pečenja). Limun se također stavlja u solyanku. To savršeno ističe okus ove bogate juhe. Ovaj se plod može koristiti gotovo svugdje, samo treba biti pažljivo. Ako pucate u limun, ne pričvrstite bijeli dio ispod kože – to je gorko.

Koristite sir

Ne volim sir – gotovo zločin. Postoji toliko mnogo različitih okusa koje trebate pronaći svoje. Brynza, meki sir, tvrdi sir, sir s kalupom … Može se koristiti kao glavni sastojak ili kao začin. Općenito je teško napraviti bez sira.

Sol s umakom od soje

Svakako pokušajte kuhati umakom od soje. Ako azijske bilješke u jelima koja vam se sviđaju, to će biti izvrsno.

McPig / Flickr.com
McPig / Flickr.com

Prvo, umak od soje savršeno ističe okus povrća, mesa i ribe.

Drugo, ako volite soja umak, možete pripremiti sastojke ispred vremena, a zatim za nekoliko minuta napraviti finu rižu s povrćem i plodovima mora, ramen, udon s bujonom i tako dalje. Umak od soje kombinira sastojke u jednu ukusnu jelu.

Ako vam se sviđa i zna kuhati s umakom od soje, pokušajte i pripremiti nešto s miso paste.

Stvorite prijatelje po interesima

Kakav nož za rezanje mesa, i kako – kruh? Je li normalno da je juha prekrivena debelom pjenom? Što učiniti s njom? Što bi trebala biti normalna krema? Ove i druga pitanja koja se neizbježno pojavljuju tijekom kuhanja, trebate pitati nekoga. Možete tražiti odgovore na Internetu. Ali bolje je da imate prijatelje slične prijatelje – prijatelje koji žele naučiti kuhati. Možete naučiti kuhati i knjige, upute i videozapise. Ali, bolje je imati “drugu u nesreći” i naučiti tajne kuhanja zajedno.