Билет за езда – за любителите на игри на борда

Както обещах, ще продължа да ви разкажа за интересните настолни компютри, внедрени за iOS. И днес реших да ви запозная с една от любимите ми игри – Ticket to Ride (това е “Билет за влак”). Тази игра е измислена от Алън Мън и излезе преди 10 години, през 2004 година. Веднага тя получава много почести и награди като “Най-добра игра борда 2004″ от версията на наградата Origins и «Spiel де Jahres 2004″, френска награда «Като d’Or 2005», «Диана Джоунс награда 2005”, на второ място в номинацията “Семейни игри”, според Schweizer Spielepreis 2004 г. продажба на билети да се вози: Европа, една от разновидностите на играта, е получила наградата за 2005 г. «Международни Gamers Awards», а през 2007 г. – “най-добър семеен играта” и “игра на годината” според сайта boardgamer.ru.

Както в случая с Каркасон, играх както на работния плот, така и в електронната версия на билета за езда. И мога да ви уверя, че под iOS играта се реализира просто превъзходно, като се започне с графиката и удобното разположение на предметите, завършвайки с музикален съпровод.

Снимка 16.10.14, 10 12 59

В играта трябва да изградим железопътна връзка между градовете и да отбележим най-много точки. Има няколко варианта на билета за езда, и почти всеки от тях има своите особености. Можете да се запознаете с картата на САЩ, Европа, Азия и отделно Швейцария. Що се отнася до версията за настолни компютри, компанията Days of Wonder пусна и карти на Африка, Скандинавия, Германия, Холандия и Индия.

Първо, правилата може да изглеждат малко объркващи за вас, но след първата партида всичко ще попадне на място. Играта е предназначена за 2-5 играчи, всеки от които се редува. Ще имате възможност да играете с компютър, онлайн, както и с няколко играчи на едно или повече устройства.

По мое мнение възпроизвеждането на едно устройство не е много удобно, тъй като отнема много време, за да прехвърли iPad от ръка на ръка. Предимството на онлайн играта е възможността да се играят няколко игри по едно и също време.

  50 najboljih NES igara svih vremena

Помислете за условията на игра. В долния десен ъгъл е иконата ви и броят оставащи вагони, ще видите и точките, които сте събрали. Иконите на други играчи са над полето.

Снимка 16.10.14, 10 13 42

На всеки играч се раздават карти: 4 ремаркета и 3 задачи. Те са разположени долу, вляво от иконата ви. Тези карти не могат да се видят от други играчи, защото за тях той трябва да остане мистерия със седем печата.

Тогава всеки играч избира кои карти да му присвои, минималният брой е два, но ако има желание, можеш да вземеш три карти. Всяка изпълнена задача може да донесе различен брой точки, дължината на пътя и сложността на конструкцията са важни тук. Картата може да струва 5 или до 20 точки, просто трябва да решите кой път да изберете.

Снимка 16.10.14, 10 14 20

Можете да кликнете върху всяка карта за задачи и по този начин да подчертаете синия цвят на града, който искате да свържете. Ако не ви е удобно – още едно щракване, градовете ще изчезнат и тази карта няма да бъде избрана. Когато решите, натиснете бутона “Готово” и продължете играта.

Избраните градове ще бъдат осветени в зелено, само трябва да помислите за маршрута, който ще ги свърже. Можете да отидете по-кратък или по-дълъг, в зависимост от целта, която преследвате. Понякога в плановете си друг играч може да се намеси и да развали дадения маршрут. В този случай ще трябва да го смените и да отидете до байпаса.

Снимка 16.10.14, 10 14 29

До иконата ви, както споменах, се показва броят на вашите автомобили. 45 е максималната сума, която можете да вкарате на полето. Когато някой от играчите има по-малко от три автомобила, вие сте предупредени за това и направите последния си ход. След това играта завършва и резултатът започва. На същото място долу отляво на иконата се показват вашите 4 карти от автомобили, които са ви били раздадени от самото начало. Номерът на картата показва колко коли от този цвят са на вашите ръце.

  Najbolje mobilne igre svih vremena prema TechAdvisoru

На игралното поле можете да забележите многоцветните линии, които свързват градовете – това са сегментите на пътя, които ще трябва да изградите. Всеки сегмент може да се състои от 1-8 вагона. Ще дам един прост пример за това как да се изградят сегменти на даден маршрут. Ако трябва да изградите черен сегмент, състоящ се от 3 вагона, трябва да съберете 3 черни карти на вагоните. Ако за строителството нямате достатъчно черни карти, тогава можете да вземете локомотива. Тази карта служи като жокер и може да замени всеки цвят на колата.

За всеки ход трябва да изпълните едно от следните три действия:

 • вземете картите на автомобилите
 • поставете картите на автомобилите на игрището
 • вземете работна карта

Отдясно виждате 5 отворени вагона карти и купчина под тях. Има две възможности: или да вземете вече отворени карти, или да разчитате на късмет и да ги получите от неразкрита купчина. За курса можете да вземете само две карти с коли или един локомотив. Ако вземете карти от неразкрита купчина, може да ви хванат два локомотива.

Снимка 16.10.14, 10 15 52

Ако вече имате подходящия брой вагонни карти, можете да ги поставите на полето. Ако сегментът на пътя е показан в сиво, можете да поставите автомобили с идентичен цвят върху него. Например, ако сивият сегмент се състои от 2 автомобила, можете да поставите 2 черни, 2 зелени или 2 червени карти върху него. Ако сегментът на пътя е жълт, тогава могат да се поставят само жълти вагони. Два града могат да бъдат свързани чрез един или два паралелни сегмента. И все още не е известно кой от играчите ще има време да заеме този сегмент, защото не е ясно кой е пътят, който опонентът ви е избрал.

И накрая, можете да изберете още няколко работни карти. В началото вече сте взели такива карти, ако изведнъж ви се стори малко, тогава по време на играта можете да стигнете все повече и повече … и след това да изградите маршрути, свързващи градовете. Сборът от задачи е над отворените карти на автомобилите. Този път можете да запазите само една карта, ако другите не ви харесват. Но ако решите да поемете допълнителни задачи, не можете да отмените решението си и ще трябва да запазите поне една карта в ръцете си.

  Ticket to Ride – za ljubitelje igara na ploči

16.10.14, 10 17 02

При това или тези движения се опитвате да вкарате най-много точки. Те могат да бъдат получени по три начина:

 • поставете картите на автомобилите на игрището
 • пълни работни карти
 • изграждане на най-дългия път

За всеки сегмент от пътя, който изграждате, получавате точки:

 • сегмент от 1 автомобил – 1 точка
 • сегмент от 2 коли – 2 точки
 • сегмент от 3 коли – 4 точки
 • Сегмент от 4 коли – 7 точки
 • сегмент от 5 коли – 10 точки
 • Сегмент от 6 коли – 15 точки

Когато изпълнявате задачата, получавате точките, които са посочени на картата. Ако не го направите, те се приспадат от сумата, която сте събрали. И има още един бонус: картата е “най-дългия път”, защото получаваш 10 точки.

Снимка 16.10.14, 10 29 02

С течение на времето ще имате собствена стратегия и ще почувствате как най-добре да действате в тази или онази ситуация. Освен това ще бъде много лесно да се разберат особеностите на други карти (Европа или Швейцария). Ще ви кажа само, че в европейските карти има и тунели и сегменти от пътя, в конструкцията на които със сигурност ще ви е необходим локомотив. Мога да ви уверя, че като започнете да играете Ticket to Ride, няма да можете да се отделите от него няколко часа. Лично аз прекарах много време зад този случай. Допълнителните карти на iPad са:

 • Европа – 169 рубли
 • Швейцария – 129 рубли
 • Азия -129 рубли
 • Разширения за картата на САЩ – 33 рубли

Цената не е малка, а продажбите за тази игра са много редки. Можете да имате една американска карта, но аз опитах всеки възможен вариант. Повярвайте ми, тази игра си струва парите!

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top