Как да форматирате USB флаш устройство в Windows или MacOS

Форматирането не само премахва всички файлове от USB устройството, но и може да го отстрани, ако внезапно откаже да работи на някое от устройствата. Това ръководство ще помогне за правилното почистване на флаш устройството и ще бъде полезно както за опитни потребители, така и за начинаещи.

Как да форматирате USB флаш устройство в Windows

Стъпка 1. Стартирайте системния инструмент за форматиране

След като свържете флаш устройство, отворете “Моят компютър”. Когато тук се появи иконата на устройството, щракнете с десния бутон върху нея и щракнете върху “Format”.

Стъпка 2. Посочете необходимите параметри и форматирайте USB флаш устройството

Файловата система е начин за организиране на данни на флаш устройство. Изберете този, който ви подхожда най-добре.

  1. FAT32. Флаш устройството ще бъде напълно съвместимо с Windows, MacOS, както и с повечето USB устройства като конзоли за игри, касетофони и мултимедийни плейъри. Но няма да можете да пишете файлове, които са по-големи от 4 GB.
  2. exFAT. Дискът ще бъде напълно съвместим с Windows, като се започне с версията на XP SP2, както и с Mac OS X Snow Leopard и по-нови. Но много USB устройства не могат да работят с него. Но флаш устройството ще може да записва файлове с всякакви размери.
  3. NTFS. Драйвъра ще бъде напълно съвместим с Windows. В MacOS обаче можете да разглеждате файлове на флаш устройството само без да можете да пишете в него. Много USB устройства няма да видят устройството. От друга страна, можете да запазите файлове с всякакъв размер на него.

След като направите избор, укажете размера на клъстера (размера на разпределителното устройство). Този параметър определя минималното количество памет, което флаш устройството може да разпредели под един файл. Например, ако размерът на клъстера е 64 KB и размерът на записания файл е 12 KB, то последният ще отнеме поне 64 КБ памет.

Изберете малък размер на клъстера, ако искате да съхранявате много малки файлове на флаш устройството. Това ще помогне за ефективно използване на свободното пространство, но скоростта на флаш устройството ще бъде по-ниска.

Ако искате да съхранявате големи файлове, е уместно да зададете по-голяма стойност за ускоряване на устройството. Ако не можете да намерите оптималната стойност, най-лесно е да оставите стандартния размер на клъстера.

В полето “Етикет на звука” въведете желаното име на устройството.

Уверете се, че елементът “Бързо (изчистване на съдържанието)” е маркиран с чек. Така ще спестите време за почистване. Но ако искате, че по време на форматирането на системата проверявате флаш устройството за грешки, а след това премахнете daws – тогава процесът ще продължи много по-дълго. Кликнете върху “Старт” и изчакайте, докато процедурата приключи.

Ако е необходимо, файловата система може да бъде променена отново. За да направите това, достатъчно е да преформатирате устройството отново.

Как да форматирате защитено USB флаш устройство

Понякога компютърът отказва да форматира диска поради факта, че защитата за запис е зададена в настройките на Windows. Можете да го деактивирате в редактора на системния регистър.

Отворете редактора на системния регистър: използвайте комбинацията от клавиши Windows + R, поставете го в показаната линия регентство и натиснете Enter.

В дървото на папката, изберете следния път: HKEY_LOCAL_MACHINE → Система → → CurrentControlSet Контролни → StorageDevicePolicies (последна директория не може да бъде в списъка).

В папката StorageDevicePolicies щракнете двукратно върху параметъра WriteProtect, променете стойността му от 1 на 0 и запазете резултата. Затворете редактора на системния регистър, изключете устройството и рестартирайте компютъра.

Ако флашът ви има ключ, той може да бъде физически защитен. За да активирате записа, преместете го на друго място.

Ако липсва директорията StorageDevicePolicies, щракнете с десния бутон върху контролната директория, след това изберете New → Partition и я наречете StorageDevicePolicies.

Щракнете с десния бутон върху раздел StorageDevicePolicies, а след това “Създаване» → «параметър DWORD» или «Създаване QWORD» (в зависимост от повода на вашата операционна система: 32 или 64 бита). Намерете новия параметър WriteProtect, отворете го с двойно кликване и проверете дали неговата стойност е 0.

Затворете редактора на системния регистър, извадете USB устройството и рестартирайте компютъра.

След тези действия най-вероятно защитата ще бъде премахната и ще можете да форматирате устройството.

Какво да направя, ако не мога да форматирам USB флаш устройството

Windows може да подаде сигнал за невъзможност за форматиране на устройството. Ето защо някъде има грешка. И понякога USB флаш устройството иска да го форматира, но неизправност в устройството или компютъра не го позволява.

В този случай, вместо стандартните инструменти на Windows, опитайте специални програми, които възстановяват правилната работа на устройствата и ги форматират. Такъв софтуер обикновено може да бъде намерен на уеб сайта на производителя. Например, JetFlash Онлайн възстановяване – за дискове фирма Transcend. Или USB Flash Drive онлайн възстановяване – за флаш дискове марка ADATA.

Но има и универсални комунални услуги, които могат да формират насилствено почти всяко шофиране. Например, свободната програма USB Disk Storage Format Tool. Той е много лесен за използване, за да разбере, че не е трудно.

Ако не можете да коригирате грешки с помощта на програми на трети страни, устройството може да е повредено и трябва да бъде поправено.

Как да форматирате USB флаш устройство в MacOS

Стъпка 1. Стартирайте “Disk Utility”

След като свържете устройството, отворете Finder → “Programs” → “Utilities” → “Disk Utility”.

В левия панел изберете вашето USB устройство за съхранение. След това кликнете върху раздела “Изтриване” в горната част на прозореца.

Стъпка 2. Форматирайте USB флаш устройството, като изберете желаните опции

В прозореца, който се показва, изберете една от следните файлови системи за USB флаш устройството.

  1. OS X Extended (списание). Дискът ще бъде напълно съвместим с MacOS. Но в Windows няма дори да го отворите. Не всички медийни плейъри и други USB устройства ще видят USB флаш устройството. Но той ще може да съхранява файлове с всякакви размери.
  2. MS-DOS (FAT / FAT32), exFAT – Функциите на тези файлови системи са дадени по-горе.

След като изберете желаната опция, кликнете върху бутона “Изтриване” и изчакайте форматирането да завърши.

Отново можете да променяте файловата система по време на всяко форматиране на USB флаш устройството.

Какво да направя, ако не мога да форматирам USB флаш устройството

Проблеми с форматирането в MacOS могат да възникнат, ако USB флаш устройството е повредено или има физически превключвател на кутията. В първия случай остава само да пренесете устройството към сервизния център. Във втората е достатъчно да се премахне защитата чрез натискане на ключа.

Как да възстановите форматираното USB флаш устройство

Както е посочено по-горе, като форматирате устройството, изтривате цялото му съдържание. Ако забравите за това, можете да загубите важни файлове. В допълнение информацията, записана на USB флаш устройството, може да не е налице поради неизправности в софтуера. За щастие, в много случаи такива проблеми лесно се решават с помощта на специални програми за възстановяване на данни.