A klasszikus amerikai irodalom 7 darabja, amelyet mindenkinek el kell olvasnia

1. “Moby Dick”, Herman Melville

Moby Dick, Herman Melville

Ahab soha nem gondolja, csak úgy érzi, csak úgy érzi; ez elég minden halandó számára. A gondolkodás az ostobaság. Csak Isten rendelkezik ezzel a joggal, ez a kiváltság. A meditációnak hűvösnek és pihentetőnek kell lennie, és a szegény szívünk túl sokat lüktet, az agyunk túl forró erre.

“Moby Dick” – az amerikai romantika központi terméke. Achab kapitány epikus története, a hatalmas őrültség a fehér spermiusz bálnához tele van keresztény utalásokkal és finom metaforákkal. Ezeken keresztül kiderül az ember Istennel való kapcsolatának, a természetes elemnek és az önmagának az egész spektruma.

A mély filozófiai felhangok mellett a regény kulturális és történelmi szempontból is értékes. Egyetlen művészeti könyv sem fog tanulni sokat a bálnavadász-iparról, mint Melville regényéről.

Vásárlás Litre.ru Vásároljon az Amazon.com-on

2. Martin Eden, Jack London

Martin Eden, Jack London

A szerelem nem lehet eltévedni, ha csak igaz szerelem, nem félelmetes őrjöngés, megbotlott és leesik minden fordulóban.

A legerősebb és legmélyebb regény Londonban részben önéletrajzi lehet: az író és Martin Eden között sok a közös. Talán ezért volt a könyv olyan lenyűgöző és filozófiai szempontból problematikus. A szerző megpróbálta megtalálni azokat a kérdéseket, amelyek az életében aggódtak.

“Martin Eden” az amerikai irodalom legérdekesebb kísérlete az európai Nietzschei etika és az aktuális vallási és társadalmi-humanista tanítások összekapcsolására. A regény pontos választ ad arra, hogy miért értelmetlen várni egy szupernaváros érkezésére. Az Atlanti-óceán mindkét oldaláról.

Vásárlás Litre.ru Vásároljon az Amazon.com-on

3. “A vágy trilógiája”, Theodore Dreiser

The Trilogy of Desire, Theodore Dreiser

A pénzügyi tevékenység ugyanaz a művészet, a szellemi és önző emberek legkomplexebb cselekedete.

A “Trilogy of Desire” ciklusa három művet tartalmaz: “The Financier”, “Titan” és “Stoic”. A regényeket egyetlen történet köti össze, és elmondja Frank Cowperwood történetét, amely a huszadik század elején sikeres kapitalista.

  Egy egyszerű reggeli rituálé a Hal Elrod könyvének “The Magic of the Morning” című könyv szerzője

A Dreiser nem csupán az Egyesült Államok társadalmi és gazdasági életének legszélesebb panorámáját adja az évszázadok töréspontjában, hanem a kapitalista világ erkölcsi és etikai problémáit is feltárja. A világ, amelyben ma mindannyian élünk.

Vásárlás Litre.ru Vásároljon az Amazon.com-on

4. “Búcsú a karokra!”, Ernest Hemingway

Az, aki megnyeri a háborút, soha nem hagyja abba a harcot.

A Hemingway egyik leghíresebb regényében a szerelem, a háború és a humanizmus témái összefonódnak. Egy tiszta, fényes érzés egy amerikai katona és egy angol ápoló között egy kegyetlen húsdaráló körülményei között merül fel. Őben az érzések meghalnak.

Ez a háborúellenes regény az “elveszett generáció” irodalmának élénk képviselője. Miután elolvastad, annyira undorodik az ember által elvetett halálhoz, hogy megérted, az irodalom a leghatékonyabb eszköz a háború ellen.

Vásárlás Litre.ru Vásároljon az Amazon.com-on

5. “Haragvaság szőlője”, John Steinbeck

Wrath szőlője, John Steinbeck

Az ember beleolvad a helyébe, ahol él.

A Nagy Depresszió az Egyesült Államokban súlyos munkahelyhiányhoz vezetett, ami azt jelentette, hogy a szegény államok lakóinak gazdagabb területekre kellett költözniük az élelmiszerek keresésére. Egy ilyen családról, amely jobb életet keresett, és a regény “Haragvad szőlő” meséli.

A szánalmas, az amerikai gazdák kegyetlen létezésével határos, megdöbbentő, és egy teljesen váratlan amerikai képet teremt. A regény feltárja a nagy válság valóságát, amely nem található a történelem minden tankönyvének oldalain.

Vásárlás Litre.ru Vásároljon az Amazon.com-on

6. “The Catcher in the Rye”, Jerome D. Salinger

Az unalom rettenetes volt. És nem volt mit tenni, csak inni és dohányozni.

Salinger regényének hatalmas hatása van a kultúrára. Talán a kor leghíresebb munkája. Miért olyan népszerűvé tette?

A válasz nyilvánvaló: Salinger egy egyszerű nyelven (amelyben a helyet és nem a legérzékenyebb kifejezést találtam) élesen és közvetlenül kifejezte a társadalmi értékek fiatalos elutasításának helyzetét. Mindannyian elhagytuk ezt az elutasítást, de mindenki végül életveszélyes lett.

  Hogyan tölts fel egy könyvet a Kindle-ra

Ez a könyv egy jobb világ iránti vágyakozás, a paradoxonoktól, hülyeségektől és összetettségektől messze az igazi.

Vásárlás Litre.ru Vásároljon az Amazon.com-on

7. “Bölcső egy macskának”, Kurt Vonnegut

– De mi szent a bokonistáknak?

– Mindenesetre, amennyire én tudom, még Isten sem.

– Tehát semmi?

– Csak egy dolog.

– Az óceán? A nap?

– Ember. Ez minden. Csak egy ember.

Minden író regénye jogosan szerepelhet ezen a listán. Senki sem értette a huszadik századot, mint Vonnegut.

Ebben az időben az õrültség és az irracionalitás, amelyek akkoriban irányították életüket a nukleáris háború rettegésében nyilvánultak meg. És minden háború. Mi az etika, az erkölcs, a vallás jelentése, ha az emberiség története a háborúk és gyilkosságok története?

Az emberek szövik a történetüket, mintha az ujjaik köré kötnék a zsineget. Hagyja, hogy ez a design legyen “Bölcső macskának”. Miért? Mi a különbség, hiszen a bölcsőben és a történelmi folyamatban nincs semmilyen macska, sőt, nem.

A szerző regényére antropológiai diplomát kapott. A művet a tudományos értekezés kritériumainak megfelelően értékelték. Határozottan valamit jelent.

Vásárlás Litre.ru Vásároljon az Amazon.com-on

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top