Fakta vi ikke ved om sushi

Hvor meget ved du om sushi?

Du vil tænke, ris og fisk, hvad kan du ikke vide? I hvilken her er det muligt at blive forvirret?

De, der har kendt smagen af ​​denne japanske skål, er som regel ikke begrænset til en gang. Lejlighedsvis (selvom nogen altid er), er vi nej-nej og ja, vi forkæler sushi eller ruller.

Selvfølgelig er japansk kultur fyldt med mange hemmeligheder og mysterier. Men i denne artikel venter du på nogle få fakta om sushi, som du sandsynligvis ikke engang gætte.

Frisk – ikke det faktum, at det smager bedre

Vil bare advare: dette er ikke en anbefaling at købe sushi eller andre japanske retter for en uge siden. Faktum er, at alle er af den udbredte opfattelse, at frisk sushi er sushi lavet af friskfanget fisk. Forestil dig din overraskelse, når jeg fortæller dig, at det ikke er det!

For eksempel det mest lækre kød – ikke damp, men hvad lå i et par dage på et køligt sted. I løbet af denne tid slapper blodafløb og muskler af. Derefter vil kødet være ømt, velsmagende og godt fordøjet. Den samme situation er med fisken. Hun har brug for lidt tid til at finde en rig og rig smag.

Faktum er, at den “fishy” lugt ikke vises umiddelbart, men med tiden: når enzymer ødelægger proteinet i mindre molekyler. Efter gæring absorberes produktet bedre, det bliver mere smagfuldt og mere nyttigt.

Traditionelt er det i japansk kultur brugt af sind – smagen af ​​proteinstoffer, den såkaldte “femte smag”. Det kan beskrives som en langspilende kuverterende “kød” eller “bouillon”. De fleste retter af japansk køkken opnås ved gæring (fermentering): sojasovs, fermenterede natto bønner, tunfiskspåner, miso.

Frisk fisk er lækker, hvis du lige har fanget ørred og kogt den på en bål eller grillet med citron og olie. Men prøv at spise den samme friske fisk rå, og du vil sandsynligvis blive skuffet.

De fleste sashimi, sushi, ruller, som vi spiser i caféer og restauranter, afkøles af flydende nitrogen. Denne proces dræber bakterier og mange parasitter, der kan udvikle sig i frisk fisk uden at påvirke produktets kvalitet.

Når du går til en fin japansk restaurant og bestiller den ferskeste fiskeskål, spiser du ikke fisk, der blev fanget samme dag eller endda dagen før. God sashimi, sushi eller ruller – dem der bruger fisk, som ligger i marinade i flere dage. Desværre er traditionen med at anvende gæret fisk som fødevare kun bevaret i landene i Sydasien.

Det er ikke nødvendigt at bruge spisepinde

Det meste af det land, vi spiser i vores lokale institutioner, går som regel i form af ruller, det vil sige de snoet af pølse. Traditionel sushi spises i nigiri format – en aflang klump ris, presset med palmer, en lille mængde wasabi og et tyndt stykke fisk.

Ærligt, hvor mange gange har du lagt sushi i en skål med sojasovs og forsøgt at få dem med spisepinde, så de ikke falder fra hinanden? Sagen er, at du skal spise sushi med dine hænder!

Sande sushi elskere gør netop det. Ris til sushi er normalt ikke presset meget tæt, så hele strukturen vil falde fra hinanden, når man forsøger at spise den med spisepinde. Den mest acceptable metode til at spise sushi er som følger: forestil dig, om du holder en computermus, langsomt vend sushi om, fugt let den ene side i sovs og send til munden i en vinkel på 45 °.

Her er en sjov video, hvor de traditioner og manerer, der omgiver landkonsumtionskulturen, styrkes. Selvom det er legende, bærer det mange nyttige og interessante ting, især om hvordan man spiser sushi:

Wasabi, hvad vi spiser – faktisk ikke wasabi

Det viser sig, at ægte wasabi er ekstremt svært at vokse. Endnu vanskeligere at pakke det ordentligt.

Wasabi, som vi spiser, er faktisk en efterligning. Den er forberedt på basis af peberrod, krydderier og madfarver. Efterligning af wasabi er lavet i form af pulver eller færdigpasta i rør.

Hertil kommer, at hvis sushi er kogt korrekt, så behøver de ikke at dunk i sojasovs. High-end restauranter forberede deres egen sojasovs. Det hedder “nikiri”. Kokkene tilføjer det til parabolanten under madlavning. Det vil sige, den rå fisk er allerede krydret, så yderligere saucer er ikke påkrævet.

Nu, hvis du spiser i en rigtig sushi restaurant, vil sådanne ting være af stor betydning for dig. Hvis du i en almindelig café forstår, at din sushi hverken har udtalt smag eller lugter, har du ikke mere at gøre, men dypp en sushi i en fuld sojasovsskål og tæppe dem med wasabi 🙂

I traditionel sushi er der ingen tun

Den mest populære sushi – med tun og laks – er ikke traditionel, fordi de hurtigt forringes. Japanske snobs rykker dem. For traditionelt land er det bedst at bruge “hvid fisk” eller hvidfisk. Dette kan være hellefisk, aborre, bløddyr eller endda en rå blæksprutte. Nogle gourmeter foretrækker at spise sushi med levende blæksprutte (indtil tentaklernes muskler fortsætter med at convulse).

Skarpe ruller med tun er også hits af salget. Og for kokke er dette en fantastisk måde at slippe af med ubrugelige stykker tunfisk.

Real sushi og ruller finder nu er meget svært. Overfladen af ​​forskellige autosunks og små spisehuse ødelægger endnu mere ideen om disse retter af japansk køkken.

Det betyder ikke, at du kun skal gå til dyre restauranter. Men ved at vide, hvad sushi er ægte og hvordan de skal spises, bliver det meget nemmere for dig at forstå al ​​den mangfoldighed, der præsenteres i menuen. Plus, dette vil gøre processen med arealanvendelse mere fornøjelig og effektiv.

Foto: Shutterstock