Hvorfor folk ikke har set den blå farve indtil for nylig

Indtil for nylig i menneskehedens historie eksisterede en sådan farve som blå simpelthen ikke. Der findes ikke noget ord, der definerer denne farve på så gamle sprog som græsk, kinesisk, japansk, hebraisk. Ikke kun at der ikke er noget ord, der er tegn på, at de gamle mennesker slet ikke så denne farve.

Hvordan ved vi, at der ikke er nok blå?

Det hele begyndte med gamle værker. I Odysseen sammenligner Homer farven på havet med den mørke vins farve, men hvorfor nævner det ikke blå eller grønt?

I 1858 opdagede en videnskabsmand William Gladstone, at dette ikke er den eneste mærkelige beskrivelse af farve i dette værk. Homer beskriver også detaljerne om tøj, våben, rustning, ansigtsgenstande, dyr og farver, som han tilskriver mange ting, yderst mærkeligt. For eksempel er jern og får violet, og honning er grøn.

Gladstone besluttede at beregne hvor mange gange der er omtale af blomster i Odyssey. Sort ca. 200 gange, hvid ca. 100, rød 15 gange, og gul og grøn mindre end 10 gange.

Så begyndte han at studere andre gamle græske værker og bemærkede en interessant regelmæssighed: ingen steder var den blå farve nævnt. Der er ikke engang et antydning af det. Det ser ud til, at grækerne boede i en mørk og mudret verden, uden lyse farver. Der var kun hvid, sort og farve af metal med sjældne indeslutninger af rød og gul.

Gladstone antog det var en slags en fælles træk iboende kun til grækerne, men en filolog Geiger Lazarus (Lazarus Geiger) fortsatte sit arbejde og kom til den konklusion, at dette også er tilfældet for andre gamle kulturer.

  Sådan flirter du med en pige pr. SMS

Han studerede islandske sagaer, koranen, gamle kinesiske historie og den hebraiske version af Bibelen. Her for eksempel hvad han skrev om hinduiske vediske salmer:

Disse salmer består af mere end 10 tusind linjer, hvor der ofte er en beskrivelse af himlen. Næsten noget er beskrevet mere ofte end himlen. Solen, solnedgange, dag og nat, skyer og lyn og meget mere. Men der er en ting, der ikke kan læres af disse beskrivelser. Det er her himlen er blå.

Lazarus Geiger

I oldtiden var der ingen blå farve, det skete ikke fra grønne og mørke nuancer.

Så begyndte Geiger at grave videre og finde ud af, hvornår den blå farve syntes. Og afslørede et andet interessant mønster. På hvert sprog var der første definitioner for mørke og lyse nuancer, og ordet “rød” dukkede op – farven på blod og vin, men kun så gul og grøn. Og i slutningen syntes mange år senere endelig blå.

Den eneste antikke kultur, der skelnet den blå farve var den egyptiske. Ægypterne havde endda en blå maling.

Hvis du tror det, så er blå ikke så meget i naturen. Der er selvfølgelig himlen. Men er det virkelig blåt? Som vi ser fra Geiger’s værker, ser de hellige skrifter, som ofte beskriver himlen, ikke nødvendigvis det som sådan.

Hvorfor folk ikke har set den blå farve indtil for nylig
djgis / shutterstock.com

En forsker, Guy Deutscher, forfatter af “Through the Mirror of the Language” udførte et nysgerrig eksperiment. Han vidste, at et af de første spørgsmål, som mange børn spurgte, er “Hvorfor er himlen blå?”. Så rejste han sin datter og forsøgte ikke at beskrive himlenes farve til ham og spurgte engang hende hvilken farve hun ser, når hun ser på himlen.

Pigen kunne ikke svare. Himmelen var for hendes første farveløse. Så besluttede hun at det var hvidt. Og først efter en tid kom til den konklusion, at den var blå.

Den blå farve var ikke den første for hende, som hun så. Han var den sidste.

  Hvordan male dine læber korrekt

Kan folk se farver, der endnu ikke har en definition?

Svaret på dette spørgsmål er svært at give, fordi vi ikke ved hvad der skete i Homers hoved, da han beskrev havet af mørkvin og lilla får. Men vi ved, at de gamle grækere og repræsentanter for andre antikke kulturer havde den samme biologiske struktur og evnen til at opfatte farver, ligesom vi er sammen med dig.

Men kan du virkelig se, hvad der endnu ikke er beskrevet?

Forskeren Julie Davidoff (Jules Davidoff) rejste specielt til Namibia for at finde ud af. Der gennemførte han et forsøg i den lokale stamme Himba, der taler et sprog, hvor der ikke er nogen definition af blå, og der er ingen forskel mellem blå og grøn.

farveeksperiment
Eksperimenter med Himba stammen

Han viste dem en cirkel med 11 grønne firkanter og en blå. Medlemmer af stammen kunne ikke vise hvilken anden var.

Men hemb har flere ord, der beskriver den grønne farve i reserven, end vi er. Da de så på en cirkel af grønne firkanter, hvor man var lidt skygge, pegede de straks til det.

Kan du?

Eksperiment med Hibma stammen
Eksperimenter med Himba stammen

For de fleste af os er det svært.

Her er det en anden plads.

Eksperiment med Hibma stammen
Eksperimenter med Himba stammen

Julie Davidoff konkluderede, at uden et ord der definerer farve uden at identificere det, er det meget svært for os at se nogen forskel, selv om vores øjne fysisk opfatter dem.

Så før den blå farve blev en fælles standard, kunne folk se det, men forstod ikke, hvad de så.

Det viser sig, at nye farver gradvist kommer frem i vores verden. Ikke faktisk (de eksisterer allerede i naturen), men over tid udvikler folk evnen til at se og skelne dem.

  Hvorfor optiske illusioner bedrager vores hjerne

Jeg spekulerer på, om du ser noget nu, da andre endnu ikke ser? Og eksisterer dette virkelig?