Hvorfor optiske illusioner bedrager vores hjerne

Folk er bekendt med optiske illusioner i årtusinder. Romerne lavede 3D-mosaikker til at dekorere huset, grækerne brugte perspektivet til at bygge smukke pantheoner, og mindst en paleolithisk stenfigur viser to forskellige dyr, der kan ses afhængigt af synspunktet.

Optiske illusioner. Mammoth og Bison
Mammoth og Bison

På vej fra dine øjne til hjernen kan meget gå tabt. I de fleste tilfælde fungerer dette system perfekt. Dine øjne flytter hurtigt og næsten ubevægeligt fra side til side og leverer hjernen spredte billeder af, hvad der sker. Hjernen arrangerer også dem, definerer sammenhængen, folder stykker af puslespillet i noget, der giver mening.

For eksempel står du på gadehjørnet, biler passerer gennem en fodgængerovergang, og trafiklyset er rødt. Stykker af information tilføjes: Nu er det ikke den bedste tid at krydse gaden. Ofte fungerer det fint, men til tider, selv om dine øjne sender visuelle signaler, er hjernen i et forsøg på at dechiffrere dem en fejltagelse.

Især er det ofte tilfældet, når skabeloner er inkluderet i sagen. Det er nødvendigt for vores hjerne at behandle information hurtigere og bruge mindre energi. Men disse samme mønstre kan vildlede ham.

Som du kan se på illusionsbilledet med et skakbræt, kan hjernen ikke lide at ændre mønstrene. Når små spidser ændrer mønsteret på en enkelt skakcelle, begynder hjernen at fortolke dem som en stor udbulning i midten af ​​brættet.

Optiske illusioner. Skakfelt
Skakbræt

Også hjernen gør ofte fejl i farve. Den samme farve kan se anderledes ud på forskellige baggrunde. I billedet nedenfor ser begge øjne af den samme farvepige, men på grund af at ændre baggrunden synes man blå.

Optiske illusioner med farve
Illusion med farve

Den næste optiske illusion er illusionen af ​​caféets væg (Cafe Wall Illusion).

  Hvordan slippe af med ubehagelige lugte i huset

Optiske illusioner. Wall cafe
Wall cafe

Forskere fra University of Bristol opdagede denne illusion i 1970 på grund af mosaikvæggen i caféen, hvorfor den fik navnet.

Det ser ud som om de grå linjer mellem rækkerne af sorte og hvide firkanter ligger i en vinkel, men de er faktisk parallelle med hinanden. Din hjerne, forvirret af kontrasterende og tæt adskilte firkanter, ser de grå linjer som en del af mosaikken, over eller under kvadraterne. Som et resultat er der skabt en illusion af trapezium.

Forskere foreslår, at illusionen er skabt på grund af den fælles virkning af neurale mekanismer på forskellige niveauer: neuroner af nethinden og neuroner i synscortexen.

En lignende virkningsmekanisme og i illusion med pile: De hvide linjer er faktisk parallelle, selvom de ikke synes at være det. Men her forstyrrer hjernen kontrasten af ​​blomster.

Optiske illusioner. Flerfarvede pile
Illusion med pile

Optisk illusion kan skabes og på bekostning af perspektiv, for eksempel som en illusion med et skakbræt.

Optiske illusioner. Skakbræt
Illusion med perspektiv

På grund af det faktum, at hjernen er bekendt med perspektivlovene, ser det ud til, at den fjerne blå linje er længere end den grønne linje i forgrunden. Faktisk er de ens i længden.

Den næste slags optiske illusioner er billeder, hvor du kan finde to billeder.

Optiske illusioner. person
Bouquet af violer og ansigt af Napoleon

På dette billede i tomheden mellem blomsterne er skjult Napoleons ansigter, hans anden kone Maria-Louise fra Østrig og deres søn. Sådanne billeder bruges til at udvikle opmærksomhed. Har du fundet et ansigt?

Her er et andet billede med et dobbeltbillede, kaldet “Min kone og svigermor”.

Optiske illusioner.
Hustru og svigermor

Det blev opfundet af William Ely Hill i 1915 og udgivet i det amerikanske satiriske blad Puck.

Hjernen kan også supplere billederne med farve, som i tilfældet med en illusion med en ræv.

  Hvad siger positionen til dit parters søvn?

Optiske illusioner. ræv
Illusion med en ræv

Hvis du i et stykke tid ser på venstre side af billedet med en ræv, og så ser til højre, bliver den fra hvid til rødlig. Forskere ved stadig ikke, hvad disse illusioner er forbundet med.

Her er en anden illusion med farve. Kig på kvindens ansigt i 30 sekunder, og se derefter på den hvide væg.

Optiske illusioner. Kvindens ansigt
Illusion med ansigtet på en kvinde

I modsætning til illusionen med en ræv, drejer hjernen i dette tilfælde farverne – du ser på en hvid baggrund, som fungerer som en skærm, projektionen af ​​ansigtet.

Men en visuel demonstration af hvordan vores hjerne behandler visuel information. I denne uforståelige mosaik af ansigter kan du nemt genkende Bill og Hillary Clinton.

Optiske illusioner. Ansigt mosaik
Bill og Hillary Clinton

Hjernen skaber et billede af de modtagne informationer. Uden denne evne kunne vi ikke køre bil eller krydse vejen sikkert.

Og prøv nu at læse teksten i billedet nedenfor.

Optiske illusioner. tekst

Når du bare lærer at læse, læser du hvert bogstav, men så husker hjernen hele ordene, og under læsningen genkender du dem som et hel billede og glider ved første og sidste bogstaver.

Den sidste illusion er to farvede terninger. Er den orange kube inde eller ude?

Optiske illusioner. terning
Illusion med en terning

Afhængigt af dit synspunkt kan den orange kasse være inde i blåt eller svinge udefra. Denne illusion virker på bekostning af din opfattelse af dybde, og billedets fortolkning afhænger af hvad din hjerne mener er rigtig.

Som du kan se, på trods af at vores hjerne perfekt klipper hverdagens opgaver for at bedrage det, er det nok at bryde det eksisterende mønster, bruge kontrasterende farver eller det rigtige perspektiv.

Tror du, at hjernen ofte bliver bedraget på denne måde i det virkelige liv?

  Sådan får du rig: 10 regler fra en succesfuld forretningsmand

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top