6 причини, поради които приятелите и колегите ви смятат за глупак

1. Вие обичате да преподавате

Хората, които се смятат за суперекстери и разпространяват “ценни” съвети отдясно и отляво, дори ако не са запитани за това, обикновено са лишени от ума. Ако човек е уверен, че е научил абсолютно всичко и може сами да носи истината в света, въпросът е лош.

Той престава да забелязва собствените си грешки, но активно критикува другите. В резултат на това той спира да се развива, тъй като съм сигурен, че съм постигнал всичко. И тези, които не са съгласни с него, са просто “близки и невежи хора”. И някой ден ще съжаляват.

Глупакът никога не идва в задънена улица, защото има пълни с умни хора. По-точно “прекалено умен”.

Умният човек обича да се учи, а глупакът да учи.

Антон Чехов

2. Непрекъснато се опитвате да докажете, че не сте глупак

Изглежда, че всичко е наред. Но периодично отвътре теглите неприятно усещане. Изглежда, че в лицето на приятели и колеги казват едно нещо, и зад гърба си – съвсем друго. И нямате какво да правите, как да направите превантивна стачка: активно да докажете на всички, че не сте глупаци.

Несигурни в знанията и уменията си, хората се нуждаят от външна подкрепа, като признават и утвърждават собствените си заслуги. Нищо чудно, че те казват, че един интелигентен човек е щастлив, само когато е възнаграден със своята собствена похвала, глупак е доволен от аплодисментите на хората около него.

Глупакът, който признава, че е глупак, вече не е глупак.

Федор Достоевски

3. Не знаете как да видите перспективата

Ако те кажат за вас “Не виждате отвъд носа си”, възможно е хората около вас да са скептични относно вашите умствени способности. Хората, които са ограничени, не знаят как да мислят големи, не се ангажират да анализират какво се случва и да правят прогнози, включително и тези, свързани с техния живот.

  Защо губим приятели с възрастта?

Това ограничение често се проявява в липсата на интерес към тенденциите и нежеланието, а дори и страхът да се погледне отвъд хоризонта. Живеете в уютен нос, от който не искате да излезете. Но това, уви, ограничава вашето развитие и възможности.

Мъдрият човек вижда пред себе си неизмерима площ от възможности, глупак разглежда само това, което е възможно.

Денис Дидеро

4. Вие сте раздразнени от умовете на другите

Добра фраза: глупакът забелязва първо колко се развежда около умните. Ако сте заобиколени от изключително досадни хора, които “не разбират себе си”, това е лош знак.

Умните хора са склонни да се радват на постиженията на други хора и са доста лоялни към недостатъци. И глупците забелязват и подчертават, обичат сравнения и много често осъждат.

Ако суетата направи някой щастлив, то тогава това беше глупак.

Жан-Жак Русо

5. Първо казвате, а след това мислете

Този лош навик обикновено води до големи проблеми. Глупаците обичат да се откъсват от раменете си и не мислят за последствията, които неразумните мисли могат да доведат. Но една безразсъдно хвърлена фраза може да нарани не по-лошо от нож.

Като правило хората, които не знаят как да мислят, сравняват фактите и правят заключения, са различни. И други страдат от това. Нищо чудно, че те не са загрижени за вас.

Глупостта е остроумие.

Андре Маурой

6. Вие сте категоричен и упорит

Една добре известна поговорка: умният човек променя мислите си, глупакът никога не прави това. Упоритостта, упоритостта, нежеланието да се признае погрешно и да се докаже това са лоши признаци.

  5 горещи целувки техники

Често такива хора обичат да правят категорични изводи за емблематичните събития с пяна в устата, да докажат своята правдивост в социалните мрежи, да направят марка онези, които имат различно мнение. Да спориш с такива хора е безполезно.

Най-добрият начин да убедиш един глупав, че греши, е да му позволи да направи своето нещо.

Прожекция на Хенри Уилър

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top