Защо губим приятели с възрастта?

Приятелството е доброволно. И в тази слабост

В йерархията на отношенията приятелството е на последно място. Връзки с любовници, родители, деца – всичко това е над приятелството. Това е вярно за живота и се отразява в науката: изследването на междуличностните взаимоотношения се отнася главно до двойките и семействата в любовта.

Приятелството е уникална връзка, защото, за разлика от отношенията с роднините, ние избираме кого трябва да се справим. И за разлика от други доброволни връзки като романтични взаимоотношения и брак, приятелството няма формална структура. Не можете да видите и говорите с втората половина за месец, но с приятели може.

Въпреки това проучването зад изследването потвърждава, че приятелите са много важни за щастието на човека. И докато приятелството се променя с течение на времето, изискванията на хората към техните приятели също се променят.

Чувал съм хора, близки един до друг, говорейки за близки приятели: тийнейджър от 14 години и старец, който се приближава до века. Има три описания на близки приятели: с кого можете да говорите, от кого зависите и с кого се чувствате добре. Описанията не се променят през целия живот, а в условията на живот, в които се проявяват тези качества.

Уилям Ролинс (Уилям Роулинс), професор в университета в Охайо

Доброволният характер на приятелството я прави уязвим за обстоятелствата в живота. Пораждайки, хората отдават приоритет на непримиримостта на приятелството: семейството и работата са на първо място. И ако по-рано можете просто да се впуснете в близката веранда, за да се обадите на Коля да ходи, сега вие преговаряте с него “по някакъв начин да оправяте няколко часа”, за да се срещнете и да пиете бира веднъж месечно.

При приятелството е страхотно, че хората остават приятели просто защото го искат, защото те се избират един друг. Но това също ви пречи да поддържате приятелство за дълго време, защото тъй като доброволно можете да спрете срещата без съжаление и задължения.

През целия живот – от детска градина до дом за възрастни хора – приятелството подобрява здравето на човека, както физическо, така и психическо. Но в процеса на израстването хората променят своите приоритети и приятелството се променя – за добро или за лошо. Последният, за съжаление, се среща много по-често.

Как се променят приятията

Младежта е най-доброто време за създаване на приятелски отношения. По това време приятелството става по-пълно и смислено.

В детството приятелите са други момчета, с които е забавно да играят. Тийнейджърите са по-отворени към чувствата си, подкрепят се взаимно. Но в юношеството приятелите просто изследват и тестват себе си и другите, те ще разберат какво означава “близък човек”. Приятелството им помага в това.

Приятелство в детството
Кори Балазович / Flickr.com

С течение на времето, преместване от младежта на младежта, хората стават по-уверени в себе си, търсят хора, които споделят мнението си за важни неща.

Въпреки новия, по-сложен подход към приятелството, младите хора все още имат достатъчно време, за да се посветят на приятелите си. Младите хора прекарват предимно на срещи с приятели от 10 до 25 часа седмично. Неотдавнашно проучване показа, че в САЩ момчетата и момичетата 20-24 години прекарват по-голямата част от деня в комуникация с групи от хора на всяка възраст.

В университетите всичко е насочено към комуникация между студентите – на лекциите и между тях, на празниците със съученици, на семинари и т.н. Разбира се, това важи не само за тези, които посещават университета. Всички млади хора са склонни да избягват неща, които разсейват комуникацията с приятели, например сватби, раждане на деца или разговори с родители.

В младежта приятията са по-силни: всички ваши приятели отиват в едно училище или живеят наблизо. С течение на времето, когато напуснете образователните институции, промените работата или мястото си на пребиваване, комуникациите се отслабват. Преминаването в друг град за университетско обучение може да бъде първото преживяване на раздялата с приятели.

  25 фрази на английски език за успешна дата

Учените, които наблюдават двойки приятели в продължение на 19 години, откриват, че по това време хората се движат средно 5,8 пъти.

Ръководителят на това изследване Андрю Лебетър (Andrew Ledbetter) вярва, че пътуването става част от живота на съвременното общество, където технологиите за дистанционна комуникация са добре развити и достъпни. И дори не мислим колко лошо това засяга нашите социални взаимодействия.

За разлика от нашите партньори, работа и семейство, нямаме задължения към приятели. Ще бъде тъжно за нас да се движим, оставяйки ги, но ние ще го направим. Това е една от характеристиките на приятелството.

Ние имаме свободата да избираме, зависим от човек или не.

Как приятелството избледнява на заден план

Когато хората достигнат зрялост, те имат много спешни въпроси, по-важни от среща с приятели. Много по-лесно е да отложите или анулирате среща с приятел, отколкото да играете игри с дете или важна бизнес среща.

Горчивата истина е, че приятелството ви е помогнало в младостта си да разберете кои сте всъщност, а сега, когато сте израснали, нямате време за онези хора, които ви помогнаха да вземате важни решения в живота.

Времето се изразходва главно за работа и семейство. Не всички се ожениха и имаха деца, но дори онези, които са останали сами, най-вероятно осъзнават, че срещите с приятели стават по-рядко.

Но най-значимото събитие, бутане на приятелство на фона, е, разбира се, сватба. В това има малко ирония: сватбата се поканва на всички приятели от двете страни, това е такава мащабна среща на приятели. И драматично сбогом.

Сватба, като сбогом на приятели
Томас Хоук / Flickr.com

Интересна серия интервюта за приятелство, взети от американци на средна възраст през 1994 г. Преценките за “истинското” приятелство са пропити с ирония. Оказа се, че повечето анкетирани рядко имат време да го прекарат с близки приятели.

Приятели, които живеят много близо един до друг, отбелязват, че е важно да планирате време за срещи, да намерите място във вашия график. Много от тях споменаха, че говорят повече за това какво би било да се срещнат и рядко се срещат в действителност.

Как се променя начинът да се правят приятели?

През целия живот хората започват и спасяват приятели по много начини. Има независими хора – те се правят приятели навсякъде, където се появяват, и имат по-добри приятели, отколкото наистина близки приятели.

Други получават няколко най-добри приятели и се доближават до тях в продължение на няколко години. Това е изпълнено с известна опасност, защото ако такъв човек загуби един от най-добрите си приятели, това е истинска катастрофа.

По-безопасният начин за приятелство включва и двата вида: човек има няколко близки приятели, но продължава да прави нови.

В зряла възраст нови приятели вероятно няма да бъдат само хора, с които общувате. Например, те могат да бъдат вашите колеги или родители на приятелите на вашето дете. Възрастните, които са постоянно ограничени във времето, е много по-лесно да се направят приятели, ако има повече от една причина да прекарате време заедно. В резултат на това способността да се правят приятели точно така може да бъде атрофирана.

Но минават години, нямате толкова много неща да правите и приятелството отново придобива своето значение. Вие се пенсионирате, децата са се разраснали и вече не се нуждаят от внимание. Имате много свободно време, което няма къде да прекарате, ако сте загубили всички приятели.

Приятелство в напреднала възраст
Уейн С. Грацио / Flickr / com

В края на живота приоритетите се преместват отново: хората предпочитат да правят неща, които носят удоволствие, включително комуникация с близки приятели и семейство.

Някои хора успяват да поддържат приятелство през целия си живот, поне една солидна част от него. Но какво влияние оказва това, дали ще бъде възможно да се преживеят всичките суетене и грижи на средна възраст заедно и да се отбележи сребърната сватба на приятелството?

  Разделяне: как да се отдели от родителите

Какво помага да поддържате приятелство

Дали хората са заедно в процес на израстване или отдалечаване един от друг зависи от това колко са направили, за да запазят връзката. По време на дългите проучвания на Ledbetter се оказа, че колкото повече месеци са били най-добрите приятели, прекарани заедно през 1983 г., толкова по-вероятно те ще бъдат все още близо през 2002 година. Това означава, че колкото повече инвестирате в приятелството, толкова по-дълго поддържате връзка.

Друго изследване показа, че хората трябва да чувстват, че те получават толкова приятелство от приятелството, колкото са инвестирани в него, и колко те дават на приятел зависи от това колко дълго трае приятелството.

Забелязали ли сте някога колко дразнещо е говоренето на двамата най-добри приятели? Години на “техните” вицове, истории и случаи правят това съобщение непонятно за другите. Но този конкретен език е част от това, което прави приятелството последно.

В проучване на най-добрите приятели на бъдещето на връзката им може да се предскаже от това колко добре те играят в гадаят думи, когато един говори за думата, без да го назовава, а другата е да се отгатне какво означава думата.

Това умение за общуване и пълно взаимно разбирателство помагат на приятелите успешно да преминат през промени в житейските обстоятелства, които могат да унищожат взаимоотношенията. Истинските приятели не трябва често да комуникират, достатъчно е да правите това поне понякога.

Социалните мрежи – начин за поддържане на връзки

Средства за комуникация с приятели сега повече от всякога. И колкото повече инструменти използвате, за да общувате с приятелите си (SMS, електронна поща, незабавни пратеници, изпращане на забавни снимки или видеоклипове на Snapchat и споделяне на интересни връзки във Facebook), толкова по-силни са връзките ви за приятелство. “Ако просто пишете във Facebook, вашето приятелство е в опасност и най-вероятно няма да оцелее в бъдеще”, казва Ледбетър.

Поздравете един щастлив рожден ден в социалните мрежи, tweet на приятел – това са механизми за укрепване на приятелството. Те продължават своето съществуване, но автоматично, като апарат с изкуствена циркулация.

Има няколко начина да поддържате връзка, а за някои от тях достатъчно е достатъчно онлайн комуникацията. Първата е просто да поддържате отношения, така че да не спират изобщо.

Вторият начин е да се поддържа известна степен на близост. Това е възможно и чрез онлайн комуникация, но изисква повече внимание и време. Понякога по този начин можете дори да установите взаимоотношения, разбира се, ако не са зле развалени. Отново напишете на човек, за когото не е бил свързан дълго време, или му изпратете докосващ имейл с извинения.

Но тогава, когато отидете на следващото ниво и си задайте въпроса: “Мога ли да направя тази връзка нормална?” – само онлайн комуникацията не е достатъчна. Тъй като хората възприемат “нормалната” комуникация като нещо повече от кореспонденция в социалните мрежи или по електронната поща.

Социалните мрежи и други средства за онлайн комуникация ви позволяват да имате много отношения, но малки и плитки. В допълнение, те поддържат връзка, която може отдавна (и може би) да умре.

В нашите дълги списъци с приятели в социалните мрежи все още има хора, с които не сме говорили много дълго време и дори не отговарят. Вашият училищен приятел, някой от семинара за продажби, приятел от летния лагер, в който сте посетили преди 15 години.

Много хора са станали спомени за вас, никога няма да комуникирате с тях, но те продължават да висят във вашите приятели. Защо трябва да знаете, че синът на този приятел в училище посети Европа за първи път? Добре готино, добре направено. Той е напълно странен човек и изобщо не ви интересува. Но в нашето време на онлайн връзки, такива връзки никога не спират.

  Как да общувате с роднини, ако не ги харесвате

Не докосвайте спомените

В зряла възраст натрупваме много приятели от различни области: от различни работни места, от различни градове, – хора, които никога не са чували един за друг. По това време приятелството може да бъде разделено на три категории: активно, в режим на заспиване и в спомени.

  1. Активно приятелство – това е, когато се срещате често, по всяко време можете да се обадите и да говорите с този човек, да получите емоционално освобождаване от отговорност и подкрепа. Знаете много за човешкия живот и това не изглежда странно.
  2. Замразено приятелство, или приятелство в режим на сън, е, когато практически не комуникирате с човек, но мислите за него като приятел. Ако се случи да се срещнеш, например, ще дойдеш в града, където живее този човек, със сигурност ще се срещнеш и ще говориш дълго от сърце до сърце.
  3. Приятелство в спомените – това е, когато не комуникирате с човек изобщо, но не забравяйте за него. По едно време комуникацията с него беше много близка и приятелството ви даде много. Затова периодично го припомняте и все още го смятате за приятел.

Социалните мрежи ви позволяват да поддържате в съзнанието си “приятели в спомените ви”. Това е ефектът на “приятел от летния лагер”. Независимо колко близо сте в лагера, няма да можете да поддържате приятелството си, когато пристигнете вкъщи и отидете на училище.

Вие сте в летен лагер и сте в училище – това са двама различни хора и опитвайки се да поддържате връзка в интернет, ще разваля само вълшебните спомени за лятото и отличното приятелство.

Обстоятелствата и учтивостта са основните врагове на приятелството

Приятелството е много чувствително към обстоятелствата. Помислете за всички неща, които трябва да направим: работа, грижи се за децата и възрастните родители … Приятелите могат да се грижат за себе си, за да можем да ги изключим от натоварения график.

Младежът е най-доброто време за приятели
Алекс Луиккс / Flickr.com

Когато младостта е заменена от зрялост, основните причини за прекратяване на приятелството са житейските обстоятелства и учтивостта.

Емили Ланган, професор по социални взаимодействия в колеж “Уийтън”, показа, че възрастните смятат, че трябва да бъдат по-учтиви с приятелите си.

Възрастните хора разбират, че приятелите имат свои собствени дела и не могат да изискват от тях много време или внимание на своя човек. За съжаление това се случва и от двете страни и хората започват да се отдалечават един от друг, дори и да не го искат. Само заради неговата любезност.

Но това, което прави приятелството крехко, също го прави гъвкава. Участниците в едно от гласовете често смятали, че връзката не е прекъсната, дори ако има дълъг период от време, когато приятелите не са комуникирали.

Това е много оптимистична гледна точка. Няма да мислите, че имате нормална връзка с родителите си, ако не сте чували нищо за тях месеци. Но с приятели работи: можете да се смятате за приятели, дори ако не сте общували в продължение на шест месеца.

Да, е тъжно, че преставаме да разчитаме на приятели, когато израстваме, но ни дава възможност да научим друг вид взаимоотношения въз основа на разбирането на ограниченията на зрелостта. Такива отношения далеч не са идеални, но те са реални.

В крайна сметка приятелството е връзка без никакви задължения. Решихте да се свържете с човек, само за да бъдете заедно.

Какво ще кажете за вас? Все още ли имаш истински приятели?

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top