Hvordan man vælger et turisttelt

Vil du kende nogen bedre? Gå med ham på en camping tur med telte.

Mange som vandreture, men få ved, hvordan man vælger et godt telt. Størrelse, vægt, design, materiale – alt dette betyder og påvirker omkostningerne. Hvordan man vælger et telt, der opfylder dine turistpræferencer, lærer fra denne artikel.

Har du brug for en camping tur?

Hvis det er kort – ja. Selvfølgelig kan du overnatte i en sovepose under et baldakin, men det er:

  • ubehageligt (om natten, selv om sommeren er det koldt i naturen, det kan regne eller en stærk vind kan stige – vejrudsigterne går ikke altid i opfyldelse);
  • usikker (insekter, slanger, små gnavere – ikke en komplet liste over kilder til “spænding” når man overnatter i fri luft).

Accepter derfor som et aksiom: et telt i kampagnen er nødvendigt.

Hvilket telt er rigtigt for dig?

Svaret afhænger af svaret på et andet spørgsmål: Hvilken form for rekreation foretrækker du i naturen?

Hvis du kan lide udstyret camping med en parkeringsplads, så kan du sikkert tage et stort telt.

Et camping telt er et stort højt telt, ofte med tambour og vinduer. Det er beregnet til autoturisme, hvile med familie og overnatninger på ét sted til 34 dage. Fordele: komfortable forhold (du kan stå i fuld vækst), høj kapacitet. Ulemper: tung vægt, dårlig opvarmning.

Stort telt til camping
Stort telt til camping

Hvis du planlægger en lang gå- eller cykeltur bliver vægt og størrelse af huslyet vigtige kriterier. Du skal bruge et sporingstelt.

Et trekkingstelt er et lille telt, der bruges til flad trekking, hviler langs vandrestier. Fordele: let, let at transportere. Ulemper: Ikke designet til stærk vind og regn.

Trekking telt
Trekking telt

Endnu vigtigere bliver teltets dimensioner og vægt under en vandretur i bjergene eller på tværs af ujævnt terræn. Her har vi brug for et angrebstelt.

Angrebet (eller alpinteltet) er et ultralette telt designet til seriøse vandreture (kompleks rute, lange overgange). Fordele: Meget lys og pålidelig, ikke bange for stærk vind, hurtigt installeret og monteret. Ulemper: normalt små (selv en person kan være trange).

Assault Tent
Assault Tent, Konstantin Shishkin / Shutterstock.com

Hvad er teltens sæsonbestemthed?

Begyndere tror fejlagtigt, at hvis du deler telt efter årstiderne, så skal der være forår, sommer, efterår og vinter. Faktisk er der:

  • Sommer telt. Til varmt eller varmt vejr. Et vigtigt punkt her er ventilation: stoffet er godt blæst, og formarkens kant er normalt hævet over jorden. Men et sådant telt vil ikke frelse dig for kraftig vind eller regn.
  • Tre sæson telt. Navnet taler for sig selv – beregnes på tre grundvandringssæsoner (forår, sommer, efterår). Lavet af et tykere stof, der kan modstå kolde og dagesæsonvind og voldsomme regnvejr.
  • Vinter (eller alt vejr) telte. Designet til brug under vanskelige klimaforhold (sne, vind), men kan også bruges om sommeren i roligt vejr. De adskiller sig i konstruktionens stabilitet, tæt vandtæt materiale.

  Hvordan finder man et hus eller en bungalow i Thailand, og hvor meget det koster

Hvordan bestemmer du størrelsen?

Boas i en velkendt tegneserie blev målt af papegøjer, og teltene måles af mænd. Mange hørte: enkelt telt, dobbelt, tredobbelt og så videre. I det første tilfælde betyder det, at en voksen mand passer komfortabelt i teltet (med alle ejendele); i den anden er der to; i den tredje – tre og så videre.

“Mænd er forskellige,” vil du sige. Det er rigtigt. Derfor, for at få en klarere ide om teltets dimensioner, før du køber, studerer du længden og bredden på internettet. Derefter “genskabe” disse dimensioner på dit gulv, tag en sovepose og prøv at passe i den resulterende firkant. Lykkedes det dig? Du kan tage! Nej? Måske er det værd at købe et to eller tre sæders telt.

Eksempel på størrelsen af ​​et enkelt telt, cm
Eksempel på størrelsen af ​​et enkelt telt, cm

Hvor mange lag at vælge?

Afhængigt af designet er teltene opdelt i enkeltlag og tolag.

I det første tilfælde er teltet lavet af en vandtæt markise og er et enkelt lærred. Det er nemt at tilføje og installere. Men der er en betydelig ulempe – kondensat. I vådt eller varmt vejr danner det uundgåeligt på de indre vægge. Hvis du ikke giver ventilation, skal du vågne op i en våd sovepose. Heldigvis arbejder forskere aktivt på at løse dette problem – de kommer op med forskellige “vejrtrækning” og dermed ikke-oppustende stoffer. Telt med membrantelt findes allerede på markedet, men de er ret dyre.

Teltlaget består af en vandtæt fortelt (ydre lag) og et let “åndbart” telt (inderlag). Mellem dem, som regel, 1015 centimeter mellemrum. Dette telt er noget tungere, men det akkumulerer ikke kondensat, mens det er pålideligt beskyttet mod regn.

En anden fordel ved dobbeltlagede telte er tilstedeværelsen af ​​en tambour.

Tambour – ekstra plads under teltets udvendige telt. Serverer til opbevaring af ting og beskidte sko.

Har vi brug for vinduer i teltet?

Generelt nej. Som regel, i teltet er du om natten – der er ikke noget at se igennem. Hvis du betragter vinduet som en ekstra udluftning, så med tolagsstrukturer er det ikke nødvendigt, og i et enkeltlag med til opgave at give frisk luft, er den lidt åbnede lynlås ved indgangen helt fint.

Den eneste undtagelse er camping telt. I dette tilfælde ser teltet med vinduer ud som et hus og skaber større komfort.

Hvilket materiale skal jeg foretrække?

Poly Taffeta 210T 3000 PU er ikke en magisk stavning, men når man ser en sådan indskrift i teltbeskrivelsen, kan en uerfaret turist falde i trance. Hvad betyder alle disse tal og bogstaver?

  Hemmelige steder i København, som du ikke finder i en typisk vejledning

Faktisk er alting simpelt. Ved telt anvendes to typer stoffer:

  • polyamid (nylon);
  • polyester (polyester).

Den første er ret stærk og meget overkommelig, men de er let strækbare, når de er våde og følsomme for ultraviolet lys. Sidstnævnte er endnu mere holdbare og tåre ikke, når de er våde, men de er dyrere. Således betyder det første ord i teltmærket (Poly), at det er lavet af polyestermateriale.

Taft er den mest almindelige måde at væve tråde på. Derudover er der også Oxford (skaber ekstra styrke og bruges som regel til bunden af ​​teltet) og Rip Stop (øger styrken på grund af forstærket garn uden vægt).

Det næste element (210T) er vævets tæthed. Det måles i tex og påvirker materialets styrke. Jo større T, jo tættere, stærkere og tyngre stof. Desuden kan markeringen af ​​teltet indeholde tal og bogstav D. Dette angiver tykkelsen af ​​garnerne, hvorfra materialet er fremstillet. Denne indikator påvirker også teltets styrke og vægt.

Endelig betyder PU, at stoffet er imprægneret med polyurethan, på grund af hvilket det er vandtæt. Der er også en silikoneimprægnering (SI), den er mere kvalitet og holdbar, men også dyrere.

Polyuretan dækker materialet indefra. Samtidig giver to lag PU-imprægnering vandtæthed i 3 000 mm vandkolonne; tre lag – 5 000 mm. Silikone belægning påføres udefra. Her er det acceptabelt niveau af vandmodstand 2 000 mm.

Så hvilket materiale skal jeg foretrække? Hvis du vælger naturen sjældent og samtidig holder dig til de trampede vandrestier, så en nylon telt med taft eller rip stop vævning og en tæthed på 190T til 210T. En god tilføjelse til dette er silikone vandafvisende imprægnering.

Hvad skal være bunden af ​​teltet?

Holdbar, holdbar og endnu engang holdbar! Bunden af ​​teltet er sværest: du lægger det på skarpe sten på sneen på sandet.

Som regel er bunden lavet af samme materiale som den ydre markise. Passer til dette nylonstof med vævning Oxford, med en vævetæthed på mindst 210T og en tykkelse på garn på mindst 210D. Men hovedindikatoren er vandmodstand. Det er ønskeligt, at bundmaterialet modstår fra 5 000 mm vandkolonne.

Nogle gange er bunden også lavet af forstærket polyethylen (betegnet PE, presenning). Dette materiale er praktisk talt vandtæt, ret overkommeligt, men meget tyngre end polyester og nylon.

Derudover har mange telte et såkaldt nederdel, som forhindrer vindblæser og nedbør mellem det indre og ydre telt.

Nederdel er en ekstra stribe stof rundt om teltet. Kan syes eller fjernes.

Et telt med et nederdel er værd at købe, hvis du går på en vinterrejse: det vil give yderligere varme. Til trekking sommertelt er et nederdel en unødvendig belastning. På grund af det vil kun kondens opsamles.

  Alt om Schengen visumet: hvad det er, hvorfor det er nødvendigt og hvordan man får det

Hvilket design skal jeg vælge?

Der er tre hovedformer af turisttelt:

1. Halvkuglen

Den består af to eller flere buer krydset mellem sig selv og derved skaber en kuppel. Dette er en universel og meget populær form. Telt i form af en halvkugle kan bruges selv i ekstreme kampagner: de modstår en stærk vind, vandet glider let fra dem.

Telt i form af en halvkugle
Telt i form af en halvkugle

2. Polubochka

Typisk et stort og rummeligt telt (ofte med tambour). Bukene af et sådant telt er parallelle med hinanden og krydser ikke hinanden. Det er ikke særlig stabilt og vil ikke modstå noget dårligt vejr. Denne konstruktion findes ofte i camping telt.

Telt i form af en halv pande
Telt i form af en halv pande

3. House

Gabeltelte i form af et hus betragtes som klassikere. Regn og sne glider let fra dem, men vindstyrken i strukturen efterlader meget at ønske. Desuden anses denne type telt for de mest besværlige med hensyn til installation.

Telt
Telt “hus”

Desuden foretrækker enkelt turister ofte enkelt-sæde rammeløse telte. De er lette og kompakte, i virkeligheden er det bare et telt, der er fastgjort på reb til træer eller på flere racks (normalt sticks).

Rammeløst telt
Rammeløst telt

Tips til køb og brug

Nu ved du om telt nok til at købe. Men ikke haste for at løbe til indkøbscenteret eller åbne et online butikssite. Der er flere tricks, der vil hjælpe dig med at spare penge.

  • De gamle modeller af kendte mærker er ikke værre end deres nye modeller, men meget billigere.
  • Vær ikke bange for at købe telte af mindre kendte firmaer, det vigtigste er, at specifikationen skal svare til virkeligheden.
  • Undersøg anmeldelserne, konsulter med venner, hvis det er muligt, prøv dette eller det telt i sagen før du køber (for eksempel lån fra en ven).

Når du har købt et telt, skal du ikke straks gå til skoven straks. Saml først hende hjemme for at forstå, hvordan det er arrangeret, og i kampagnen for at indsamle og demontere det hurtigt og nemt. Derefter gå rundt om sømme med en vandafvisende spray for at være sikker på at beskytte dig mod fugt. Og at teltet tjente dig i lang tid, efter at have vendt tilbage fra kampagnen, glem ikke at tørre det ordentligt.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top