6 безплатни алтернативи на Microsoft Office

1. Microsoft Office Online

платформа: мрежата.

Пълен пакет за офиса на Microsoft се предлага като част от платен абонамент. Но уеб версията на някои от включените програми можете да използвате безплатно. Сред тях са Word, Excel, PowerPoint и OneNote.

Ако сте работили със стандартния Microsoft Office дълго време, бързо се свиквайте с онлайн версията: уеб версиите на програмите са почти същите като техните екрани. Освен това няма да имате проблеми с традиционните формати на Microsoft Office.

Уеб приложенията обаче не поддържат редактиране в офлайн режим и липсват много разширени функции, като например осеви таблици, редактор на бази данни и поддръжка за RTF, HTML и някои други формати.

Microsoft Office Online →

2. Google Документи, листове и слайдове

платформа: уеб, Chrome.

Набор от офис уеб приложения от Google е идеален за хора, работещи в екип. Проектът е проектиран с акцент върху съвместното редактиране на документи в реално време, но за един потребител може да се превърне в пълноценен заместител на продуктите на Microsoft.

Благодарение на пълната платформа, вие или вашите колеги можете да използвате всяко устройство. За разлика от Microsoft Office Online, документите могат да се редактират офлайн, но трябва да изтеглите разширението за Chrome. Приложенията на Google се интегрират безпроблемно с други услуги на Google, като Google Диск, Календар и Gmail.

Въпреки че тези уеб приложения поддържат формати на Microsoft, записани в файлове на Word или Power Point, понякога те губят някои формати при отваряне в услугите на Google. Освен това в последната липсват някои настройки за конфигурация и други функции. Но повечето потребители дори няма да го забележат.

  Beatmaker – безплатен редактор за създаване на музика

Google Документи, листове и слайдове →

3. Apple iWork

платформа: уеб, iOS, macOS.

Свободна алтернатива на пакета Microsoft Office от Apple. iWork включва програми за страници, номера и ключове, които по никакъв начин не са по-ниски от продуктите на конкурента. С тяхна помощ можете да работите с текстови документи, таблици и презентации, съответно.

Ако сте използвали Office преди, приложенията на iWork ви се струват необичайни и ще трябва да се адаптирате към новия интерфейс. Но стандартът за форматите на Microsoft за документи ще работи напълно в iWork.

Приложенията на Apple Office поддържат съвместно редактиране на файлове онлайн и се предлагат на macOS и iOS. Потребителите на Windows могат да работят и с iWork, но само с браузър на уеб сайта iCloud.

Apple iWork →

4. WPS Office

платформа: Windows, Linux, Android, iOS.

WPS Office копира Microsoft Office и доста близо до оригинала. Това важи както за основните функции, дизайн на интерфейса, така и за потребителски опит като цяло.

WPS Office предлага клонове на Word, Power Point и Excel и напълно поддържа всички съответни формати на Microsoft. Потребителят също така получава PDF редактора.

В същото време в WPS Office не можете да работите върху документи в екипи, а приложенията да показват реклами.

WPS Office →

5. SoftMaker FreeOffice

платформа: Windows, Linux, Android.

Друг успешен клонинг на Microsoft Office, макар и не толкова точен, колкото наборът от WPS. FreeOffice повече като старите версии на Microsoft Office.

След като изтеглите пакета, получавате безплатни аналози на Word, Power Point и Excel. Всички формати, съхранени в тези програми, могат да се отворят в приложения на FreeOffice, без да се страхуват, че ще загубят форматирането. Освен това, програмата ви позволява да запазвате файлове в PDF и ePub. Но няма възможности за работа в екип с документи в мрежата.

  Gmail или Outlook.com? 10 предимства на новата услуга на Microsoft

За съжаление, в безплатната версия на FreeOffice няма тезаурус, който е важен елемент за много потребители на офис софтуер.

SoftMaker FreeOffice →

6. LibreOffice

платформа: Windows, Linux, MacOS, Android, iOS.

Вероятно най-еквивалентната алтернатива на пакета на Microsoft. LibreOffice включва не само аналози на Word, Excel и Power Point, но и редактор на бази данни, който може да замени Microsoft Access. В допълнение, в пакета LibreOffice има приложения за математика и чертане, предназначени да работят с математически формули и векторни диаграми.

LibreOffice знае почти всичко, което Microsoft Office може да предложи, включително поддръжка за всички традиционни формати и още повече. Така че, около LibreOffice се е формирала активна общност от разработчици, които постоянно създават различни приставки. С тяхна помощ можете да добавяте нови функции към програмите.

Сред недостатъците на LibreOffice може да се отбележи, че не могат да се редактират документи заедно с други хора в мрежата и липсата на пълноценни мобилни приложения (мобилните програми LibreOffice действат като зрители на файлове).

LibreOffice →

Както можете да видите, изборът на офис пакети, които могат да заменят славния Microsoft Office, е доста широк. Да, някои функции на този продукт все още са недостижими, но според статистиката много малко потребители ги използват. Всички останали могат да бъдат удовлетворени от една от програмите, предлагани в този преглед, които могат да се използват безплатно и абсолютно законно. Защо да плащате повече?

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top