Интелигентен дом със собствените си ръце: автоматизация на ел. Уреди и домашно кино

В предишната статия бе показано как да използвате добавката в “Асистент на руски”, за да контролирате гласа на Yandex Music или обикновен браузър. Днес ще ви кажа как можете да давате гласови команди за домашни уреди, както и домашно кино XBMC.

Автоматизация на дома

Винаги съм се интересувала от създаването на система за контрол на гласа за интелигентна къща. По всяко време можете да дадете команда за включване на светлината или климатика, да поискате да поставите филм или да разберете колко градуса са в стаята и много повече.

Досега, за да осъществите всички тези функции, можете да използвате услугите на специалисти в организирането на интелигентни къщи – това е много скъпо. Е, или се опитайте да направите всичко сами, което е доста трудно. Но, като правило, в нито един случай няма да се използва гласов контрол …

Както по-рано каза, “помощник на руския” предлага външни разработчици възможността да разработят свои собствени гласови програми, добавките, които на свой ред могат да прилагат всяка логика – от създаването на алармата за дистанционно управление климатик. Възползвайки се от тази наистина иновативна гласова архитектура, успях да създам първия прототип на добавката “Assistant Connect”, която контролира електрическите контакти. Така изглежда …

За да приложа този експеримент, имах нужда от контролер за домашна автоматизация ZWave Vera3 и от чифтове ZWave изходи. Създаването на самото приложение ми отне само няколко дни – може да се изтегли оттук.

Всичко, от което се нуждаете, за да управлявате електронни устройства, е горното оборудване и смартфон с Android с инсталирания “Асистент на руски език”. Основното е, че вашият смартфон и вашият контролер Vera3 са в една и съща домашна Ethernet мрежа.

Поради факта, че “асистентът на руски език” може да бъде обучен от потребителски команди, можете да напишете няколко команди едновременно за стандартни сценарии за домашна автоматизация. Например, на фразата “Аз съм у дома”, асистентът може да включи телевизора, светлината в стаята и климатика. За да може асистентът да помни вашия екип, трябва да кажете: “Включете телевизора, осветлението и климатизацията веднъж, когато чуете фразата” Аз съм у дома “.”

Домашно кино

Разбира се, това са много прости характеристики на гласовия контрол и очевидно не са достатъчни за версията, която описах в началото на тази статия. Затова започнах да създавам функция за контрол на домашното кино. И това се случи.

Всичко, което имаш – това е телевизор с HDMI вход и PC към Windows 7. За организирането на система за домашно кино Използвах свободното решение на XBMC, които могат да бъдат изтеглени по всяко платформа – Windows, MacOS X и Linux. XBMC плюс е отвореността си към разработчиците, поради което моята добавка може да превърне гласови команди в действия на екрана.

Сега можете да контролирате музика, филми, силата на звука, да научите времето, да включвате слайдшоу. За да направите това в настройките на XBMC трябва да се даде възможност на уеб сървър на порт 8080. Тогава Addon “Асистент Connect” ще бъде в състояние да изпрати отдалечени команди до вашия театър. Не забравяйте да добавите всичките си музикални албуми към аудио библиотеката, в противен случай помощникът няма да може да разпознае имената на жанровете и имената на изпълнителите.

В заключение

ZWave е много общ протокол, който се използва в различни устройства – гнезда, димери, термостати, контроли на затвора, IR предаватели и много други. Благодарение на отворения API “Асистент на руски” можете да се свържете с някоя от тях или с множество наведнъж, като извършвате всякакви възможни операции. И всичко това с един глас.

Това е наистина удобно и може да се повтори у дома.