Какво представлява Spotify и как да го използвате

Spotify е услуга за стрийминг музика в 66 страни. Неговата аудитория е повече от 100 милиона души, в каталога си повече от 300 милиона песни. Услугата може да се използва на настолни компютри, мобилни устройства, интернет, както и на конзоли за игри, телевизори и стерео слушалки.

Защо Spotify е толкова популярен

Spotify е една от най-популярните услуги, предлагаща правна възможност да слушате онлайн песни от огромен музикален каталог. Потребителите обаче обичат услугата не само за това. Основното предимство на Spotify е алгоритмите за избиране на музика, които са почти идеално приспособени към вкусовете на слушателите.

Освен това има тематични плейлисти, съставени от други потребители и самите музиканти. Тези колекции ще ви чакат всяка седмица, а ежедневно се предлага дневния микс.

Също в Spotify има много готини персонални радиостанции, базирани на изпълнители, плейлисти, жанрове или отделни песни. И освен тях – поддръжка на различни платформи и възможност за управление на възпроизвеждането от всяко устройство.

Как да слушате музика

Това е мястото, където трудностите започват. Тъй като услугата е официално недостъпна в Русия и Украйна, просто не е правилно да слушате любимите си песни. И ако можете да изтеглите и инсталирате клиент Spotify на вашия компютър или смартфон, не можете да използвате услугата без акаунт. Регистрацията не е толкова проста.

Как да се регистрирам

За да се регистрирате в Spotify, трябва да измамите малко и да замените местоположението си с една от държавите, в които услугата е официално достъпна. Например, в САЩ. Ето как да го направите.

 1. Заменяме IP адрес за американец, използвайки всяка VPN услуга. Например, TunnelBear или Browsec, който е достъпен като разширение за Chrome.
  Какво е Spotify
 2. Отидете на Spotify.com и се регистрирайте, като щракнете върху бутона Get Spotify Free.
  сайт Spotify
 3. Попълнете формуляр без усложнения и потвърдете регистрацията, като кликнете върху Регистрация.
  Spotify регистрация

След това се отваря страницата за изтегляне и инсталиращият клиент за Mac или Windows стартира автоматично изтеглянето. С мобилните приложения малко по-сложно.

Как да инсталирате Spotify за iOS и Android

Spotify клиент

Тъй като Spotify не работи на територията на Русия и Украйна, разбира се няма приложения в регионалните магазини App Store и Google Play. Но все пак можете да ги инсталирате.

С Android, всичко е лесно: просто трябва да изтеглите APK файла и да инсталирате всичко ръчно. И собствениците на iPhone първо трябва да регистрират американска Apple ID и да изтеглят приложението от App Store в чужбина.

Какво следва?

Това е всичко. Сега можете спокойно да се насладите на огромната медийна библиотека Spotify и да откриете нови музикални хоризонти. В този случай не е нужно да плащате нито стотинка.

Spotify Музикален каталог Spotify Музикален каталог

Безплатният акаунт няма почти никакви ограничения, особено ако предпочитате да слушате музика от вашия компютър. Трябва само да влезете в Spotify два пъти месечно чрез американската VPN и понякога да слушате рекламата между песните. Освен това не можете да използвате офлайн режим, който е без значение за работния плот, и да преминете към максималното качество на потока (320 kbps).

На мобилни устройства, за да се добавя ограничението от горните ограничения, за да пропуснете шест песни на час, както и невъзможността да се избере конкретна песен в плейлиста (само Разбъркване Mode).

Абонаментът Premium премахва всички ограничения. Но за да го купите, ще трябва да се объркате малко.

Как да плащате премия

Плащането на абонаментна карта на руската или украинската банка няма да работи, тъй като Spotify приема само карти от онези страни, където тя официално работи (в някои случаи се оказва, но е по-вероятно изключение). В различните страни цената на абонамента е различна, най-евтината сега е във Филипините. Можете да спестите, като закупите семеен достъп за шест души.

Сега има два начина да получите абонамент за премия:

 1. Купете eBay карта за подарък Spotify, попълнете го с профил и активирайте платен абонамент.
 2. Започнете фалшива американска сметка в PayPal, прехвърлете пари от нея в регионалната си сметка и платете абонамент за премия.

Всички действия, разбира се, трябва да се извършват с включената VPN на САЩ.

Закупуването на премия обаче не е необходимо. Аз, например, използвам Spotify в продължение на няколко години изключително в безплатната версия и не изпитвам никакви неудобства. Създадох всички плейлисти и радио на Mac, а после просто слушай на iPhone. Рекламата е много ненатрапчива и качеството на стрийминг, дори и в обичайната версия, е съвсем прилично. Единственото нещо, което понякога липсва, е офлайн режимът, въпреки че има много малко ситуации, когато няма интернет.