Kako odabrati Bluetooth uređaj za slušanje glazbe

Bilo koji zvuk počinje od izvora. Danas postoji mnogo bežičnih protokola za prijenos zvuka. Neki od njih su mnogo zanimljiviji od Bluetooth, ali još nisu dobili odgovarajuću distribuciju. Danas je Bluetooth opremljen gotovo svim pametnim telefonima, prijenosnim računalima i tabletima te opremu za opremu s USB podrškom – to je pet minuta.

Stoga ćemo se danas ograničiti na uređaje za reprodukciju zvuka koji koriste “plavi zub” (vodič je također pogodan za odabir Bluetooth stupca). Ova tehnologija ima dugu povijest i mnogo zamki, čije postojanje nije uvijek poznato korisnicima.

Prisutnost Bluetooth odašiljača ne znači da se uređaj može koristiti kao izvor zvuka za bežičnu audio opremu. Nijedan Bluetooth ne omogućuje vam slušanje glazbe bez izobličenja. Neće svi biti prikladni za slušanje datoteka s visokim bitrates i formatima bez gubitaka.

Što tražiti kako bi bežično slušali glazbu – bilo da se radi o MP3 ili visokokvalitetnom kopiranju s vinilnim zapisom, pokrit ćemo u ovom članku.

Počnimo s najvažnijim: ovaj parametar izravno označava možete li slušati glazbu pomoću uređaja.

verzija Bluetooth

U suvremenim uređajima često možete pronaći podršku za Bluetooth 3.0 ili 4.0, u nekim vrhunskim pametnim telefonima i ostalim gadgetima – 4.1. U tom slučaju, dobro je da kupljena slušalica podržava vezu samo putem verzije protokola 2.1. Adapteri su kompatibilni unatrag, ali najsporiji protokol dvaju radova kada je povezan.

Razlika između verzija protokola za uobičajenog korisnika je minimalna zbog kompatibilnosti s natrag. Glavna stvar koja vas zanima je da se sa svakom novom verzijom smanjuje potrošnja energije uređaja, a od 3.0 je dodan drugi modul za prijenos podataka velike brzine na 24 Mbps.

Verzija 2.1 + EDR prenosi podatke brzinom veću od 2,1 Mbit / s. To je dovoljno za reproduciranje niskog prijenosa audio signala. Da biste reproducirali A / V stream, preporučujemo upotrebu Bluetooth verzije 3.0 ili novije verzije.

Treba napomenuti da je za potpuno korištenje uređaja kao igrač vrlo poželjno imati Bluetooth verziju 4.0 i noviju verziju ili bolje – uz smanjenu potrošnju energije.

Taj prilagodnik možete prepoznati u sljedećim kategorijama.

  15 gadgeta koji će biti korisni za svakog vozača

profili Bluetooth

Profili su skup specifičnih funkcija koje podržavaju uređaji. Od svih koji se koriste u Bluetooth za slušanje glazbe su zanimljivi sljedeći:

  1. Profil slušalice (HSP) Potrebno je povezati slušalice i smartphone i bežični prijenos mono audio s bitrate od 64 kbit / s.
  2. Hands-Free Profile (HFP) također pruža samo prijenos mono, ali s većom kvalitetom.
  3. Napredni profil distribucije audiozapisa (A2DP) potrebno je prenijeti dvokanalni audio stream.
  4. Audio / video profil daljinskog upravljača (AVRCP) omogućuje kontrolu nad funkcijama uređaja za reprodukciju (bez njega, čak i izmjenu glasnoće glazbe nije moguće).

Da biste uživali u glazbi, potreban vam je A2DP. Ne samo da pruža prijenos audio struje, nego također kontrolira kompresiju podataka prije prijenosa.

Međutim, čak i ako su uređaji za slanje i reprodukciju (primjerice pametni telefon i bežične slušalice) opremljeni Bluetooth 3.0 ili 4.0 i podržavaju potrebni protokol, trebate obratiti pažnju na kodek koji se koristi.

kodeci Bluetooth

Najvažnija stvar za reprodukciju glazbe na A2DP protokolu je kodek, koji komprimira audio tok koji se prenosi na slušalicu. Ukupno je trenutno 3 kodeka:

  1. Subband kodiranje (SBC) – kodek koji je A2DP koristio prema zadanim postavkama i stvorio ga je programer profila. Nažalost, SBC je mnogo nepristraniji od MP3. I tako, slušanje glazbe ne odgovara.
  2. Napredno audio kodiranje (AAC) – napredniji kodek koji koristi druge algoritme kompresije. Zvuči puno bolje od SBC.
  3. AptX – ovdje je to pravi izbor! Barem zbog mogućnosti prijenosa datoteka u MP3 i AAC bez dodatne manipulacije i ponovnog kodiranja. Dakle, i bez pogoršanja zvuka. Međutim, vrijedno je spomenuti. Za reprodukciju različitih bitrates, postoji nekoliko verzija aptX. Svaki od njih je dizajniran za njegov zvuk.


Glavne značajke posljednje dvije verzije kodeka su što je više moguće smanjeno kašnjenje reprodukcije zvuka i smanjeno opterećenje procesora kod kodiranja. Niska verzija latencije omogućuje kašnjenje od 32 ms između izvora audio struje i uređaja za reprodukciju. To će smanjiti iskrivljenost koju uzrokuje oprema pri slušanju glazbe.

Dakle, s određenim sklonostima, možete odabrati određeni kodek. Ako reprodukcija bez gubitaka protoka ne očekuje, a visoka audio kašnjenje nije kritična – potrebno je ograničiti standardne aptX a ne preplatiti za naknadne verzije podrška uređaja.

Važno je imati na umu da potrebni profil i kodek treba podržavati kao pametni telefon (ili drugi izvor audio streamova) i samu slušalicu (ili Bluetooth stupac). U suprotnom će A2DP algoritam automatski početi koristiti SBC.

C Bluetooth, bilo koja dva uređaja uvijek rade, koristeći najnižu verziju, najjednostavniji kodek i protokol. Dakle, ako jedan od njih nema podršku potrebne tehnologije, nećete moći u potpunosti uživati ​​u kvaliteti zvuka.

Za dugotrajno slušanje glazbe potrebna vam je Bluetooth podrška, barem verzija 3.0, kodek aptX i A2DP profil. Da biste slušali glazbu s visokom brzinom prijenosa, potrebna vam je podrška aptX Lossless codeca – nijedna druga nije prikladna jer će glazba biti komprimirana kada se prenese na uređaj za reprodukciju.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top