Kako odabrati naočale virtualne stvarnosti

Odabir naočala virtualne stvarnosti nije lako. Ovo tržište je mlado, ali već dovoljno segmentirano da bi se kupac lako mogao zbuniti u brandovima, modelima i karakteristikama. Pomoći ćemo vam da razumijete sve ovo i odlučite koliko i što vrijedi platiti.

Kako bismo vas bolje orijentirali, podijelit ćemo sve VR uređaje u tri kategorije cijena: proračun, srednji i premium.

1. Proračunski uređaji: 15-50 dolara

Što je

Najjednostavnije VR-kacige su komadići kartona s parom leća i konektorom za smartphone. Dovoljno je umetnuti uređaj u njega na Androidu ili iOS-u – dobit ćete gotovu slušalicu. Ovaj dizajn je prvi put pokazao Google, zovu ga Cardboard. Tvrtka je također objavila istu pozdravnu aplikaciju.

Prema programerima, ove kacige dostupne su dovoljno da uvedu virtualnu stvarnost svim sudionicima. Kasnije su se pojavili modeli plastičnih i drugih materijala različitih proizvođača, kompatibilni s kartonskom platformom.

Googleova web stranica prodaje bodove koje su stvorili partneri tvrtke. Tu je i instrukcija na kojoj se karton može prikupljati neovisno o improviziranim materijalima. Također možete lako kupiti jeftinu kacigu, kompatibilnu s kartonom, na primjer, u jednoj od kineskih trgovina hardverom.

Izvor: vr.google.com

Izgleda

Glavna upotreba ove vrste slušalica je gledanje 360 ​​stupnjeva video i jednostavnih igara. Kartica (Android, iOS), INTERNIN (Android, iOS), YouTube (Android, iOS) – to nije potpuni popis programa za preuzimanje i gledanje 3D filmova. I stalno raste.

Pričekajte da učinak potpunog uranjanja iz kartonskih čaša virtualne stvarnosti ne vrijedi, ali zbog nemogućnosti aktivnog premještanja s takvim sklopom na glavi, možda vam je potrebna stolica za predenje.

S druge strane, vrpce od kartona (aluminija, plastične) VR klase su najkompaktnije i često imaju sklopivi dizajn. Neka i zbog manje izolacije od vanjskog svijeta.

Kartonske kacige Google partnera. Izvor: vr.google.com

Prema standardnom Googleu, svaka zanata dovoljna je da ima barem jednu kontrolu. Nije nužno gumb ili trackball, dovoljno parova magneta. Ova kontrola je prikladna samo za odabir opcija izbornika ili obavljanje drugih jednostavnih radnji. Srećom, mnoge aplikacije za upravljanje koriste samo akcelerometar.

Što tražiti

Prilikom odabira proračunske slušalice provjerite je li kompatibilna veličinom s veličinom zaslona vašeg pametnog telefona. Osim toga, neke kacige su samo za određene modele smartphonea. Provjerite ove informacije na web stranicama trgovina ili proizvođača naočala.

  10 najboljih alternativnih traka i narukvica za Apple Watch

Kako bi smartphone postala VR zaslon, mora podržavati aplikacije za virtualnu stvarnost. To možete provjeriti instaliranjem kartonskog programa na njemu. Kvaliteta i glatkoća videozapisa ovisit će o razlučivosti zaslona i snazi ​​vašeg pametnog telefona.

Više izdržljiv i kvalitetan materijal slučaja, skuplji kaciga će koštati. Možda je to glavni parametar na kojem ovisi cijena proračunskih slušalica.

2. Prosječna cijena uređaja: 50-200 dolara

Što je

Takve slušalice također najčešće koriste smartphone kao zaslon, ali pokušavaju privući različite kategorije korisnika. Za razliku od najjednostavnijih i prilično nezgrapnih kartona, srednje cijene stakla opremljene su dodatnim senzorima, sofisticiranijim mehanizmima kontrole, sposobnošću prilagodbe fokusa ili čak vlastitim ekranima.

Samsung Gear VR

Najpoznatiji među takvim uređajima – Samsung Gear VR i Google Daydream View, dizajnirani za Android pametne telefone. Alternative od manje poznatih programera poput Homido VR, Merge VR, Carl Zeiss VR One Plus kompatibilne su s Androidom i iPhoneom. Nedavno je popis srednjoročnih uređaja nadopunio prvu mrežnu virtualnu kacigu Oculus GO, koja radi bez pametnih telefona i drugih dodatnih uređaja.

Izgleda

Zahvaljujući dodatnim senzorima, uređaji iz ovog segmenta prate smjer kretanja glave u prostoru. To osigurava veću glatkoću videa i veću interaktivnost u igrama. Iluzija postaje još uvjerljivija. Ali točnost premium modela, opremljenih vanjskim senzorima, iz sličnih slušalica još uvijek ne bi trebala čekati.

Gadgeti ovog segmenta obično se prodaju zajedno s Bluetooth gamepadom ili kontrolnom pločom. To omogućuje nove mogućnosti upravljanja, što je posebno korisno za igrače. Osim toga, tijelo tih naočala ima gumbe ili dodirne ploče kojima možete upravljati osnovnim funkcijama igara i programa bez dodatnih uređaja.

Google prikaz sanjarenja

Proizvođači srednjih vrijednosti stakla obratite posebnu pozornost na sadržaj. Gear VR, Daydream i Oculus GO su cjeloviti ekosustavi s različitim igrama, programima i filmovima. Razvijatelji drugih naočala također pokušavaju proširiti raspon kako bi korisnici zadovoljili.

Što tražiti

Pri odabiru VR kacige srednje cijene, pobrinite se da je opremljen dodatnim senzorima: akcelerometrom, žiroskopom, senzorom blizine. Provjerite postoji li gamepad ili daljinski upravljač u kompletu. Osim toga, idite na web mjesto proizvođača i pogledajte koliko VR aplikacija podržava bodove. Ako vam ovo nije potrebno, nemojte pretjerivati ​​- možete uzeti jednostavni Karton.

  PREGLED: Aftershokz Bluez 2 – bežične slušalice s tehnologijom prijenosa kostiju

Ako tražite uređaj s ugrađenim zaslonom, razmotrite njegovu razlučivost: što je veći, to bolje. Ako odaberete naočale za pametni telefon ili računalo, provjerite kompatibilnost s modelom pametnog telefona ili tehničkim karakteristikama računala na mjestu trgovine / proizvođača točaka.

Ako je vaš uređaj preslab ili star i ne podržava VR kacige, razmislite o kupnji samostalnih stakala Oculus GO. Oni imaju 5,5-inčni zaslon s rezolucijom od 2.560 x 1.440 piksela i quad-core procesor Qualcomm Snapdragon 821 s 3 GB RAM-a.

Oculus GO

Još uvijek trebate pametni telefon (Android ili iPhone) da biste konfigurirali Oculus GO i instalirali nove programe na njih. No te aplikacije možete koristiti na naočalama bez pomoći računala ili pametnog telefona. Kaciga koristi sustav Android 7.1. Verzija s 32 GB interne memorije košta 199 dolara, s 64 GB – 249 dolara.

Očito je vrijedno paziti na dizajn i težinu slušalica. Ako nema prilike osjetiti i staviti uređaj prije nego što ga kupite da biste je osjećali sami, barem možete pročitati recenzije drugih kupaca.

Ako imate kratkovidnost ili dalekovidnost, bolje je odabrati uređaj s kontrolom fokalne duljine.

3. Uređaji najvišeg liga: od 300 dolara

Što je

Premium segment VR tržišta predstavljaju slušalice Oculus Rift, HTC Vive i Sony PlayStation VR. Za razliku od prethodnih, ti uređaji nisu povezani s telefonima, već s računalima i igraćim konzolama. Takve kacige imaju sofisticirani ergonomski dizajn i opremljeni su visokokvalitetnim zaslonom, audio sustavima i brojnim senzorima.

PlayStation VR

Cijena Sony PlayStation VR je 300 dolara. Da biste koristili ovu slušalicu, morate imati Sony PlayStation 4 konzolu ili još bolju Sony PlayStation 4 Pro, koja otkriva puni grafički potencijal ovih VR stakala.

Oculus Rift i HTC Vive koštaju 400 i 500 dolara. Za svaku od njih potreban vam je snažno računalo sa sustavom Windows na brodu. Godine 2018 izdana je Vive PRO – nova verzija kacige s poboljšanom ergonomijom, optikom i zvukom po cijeni od 800 dolara.

Izgleda

Slušalice ove klase pokazuju izvrsnu razinu grafike i surround zvuk. Značajke njihovog dizajna uzrokuju minimalnu nelagodu. Zahvaljujući vanjskim fotoaparatima i senzorima, oni točno prate kretanje korisnika u prostoru. Zajedno, ti čimbenici omogućuju maksimalno uranjanje korisnika u igre i druge interaktivne simulacije.

  Kako odabrati žiroskouter

Oculus Rift

Što tražiti

Kupnja vrhunskih VR-naočala prikladna je samo ako imate igraću konzolu ili proizvodno računalo. U slučaju PlayStation VR, koji je dizajniran posebno za konzolu tvrtke Sony, sve je jasno. Ali ako želite Rift ili Vive, svakako pročitajte zahtjeve sustava za računalo na stranicama Oculus ili HTC.

Neće biti neprikladno otkriti raspon igara dostupnih za svaku kacigu. Katalog za PS VR ažuriran je na PlayStation web stranici. Slični popisi za Rift ili Vive mogu se pregledati na Steam. Više zanimljivih igara koje podržavate određenu kacigu, to je veći težak razlog za odabir.

Prilikom odabira slušalice ne zaboravite obratiti pažnju na njegov paket. Neki pribor se prodaju s naočalama, a ostatak se mora kupiti zasebno. Na primjer, baza HTC Vive prodaje se zajedno s senzorima i kontrolerima, a PRO verzija – općenito bez dodatnih uređaja.

Ako ste zainteresirani za igre na otvorenom, pobrinite se da imate dovoljno prostora u vašem domu. Inače, napredni sustavi praćenja, koji čine značajan udio u troškovima bodova, bit će beskorisni. Posebno se odnosi na kacige Oculus Rift i HTC Vive, koje mogu pratiti kretanje igrača u roku od 6 i 20 četvornih metara.

Popis kupaca

  • Ako želite kupiti jeftinu kacigu za filmove i jednostavne igre, odaberite bilo koji model kartona, čiji dizajn želite.
  • Ako možete potrošiti malo više za kupnju više izdržljivih i udobnih naočala, vodite Google Daydream i Samsung Gear VR. No, provjerite je li odabrana slušalica kompatibilna s modelom pametnih telefona ili osobinama računala. Ako kompatibilnost nije sretna, možete kupiti samostojeću Oculus GO kacigu.
  • Ako želite punu uranjanja u cool igre i novac za vas bez problema, kupite PlayStation VR, Oculus Rift ili HTC Vive. Prva opcija – najbolji izbor za vlasnike PS 4. Druga i treća – za vlasnike velikih apartmana i moćnih računala temeljenih na sustavu Windows.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤