15 технологии на бъдещето, които скоро ще станат популярни

1. Интелигентни очила

Google Glass – умни очила от търсещия гигант. Те станаха налични в средата на 2014 г. Единствената причина, поради която тази технология все още не е популярна, е цената. Ако искате да купите интелигентни точки от Google, ще трябва да похарчите 1500 долара.

Но не изхвърляйте умни точки. Веднъж, не всеки можеше да си позволи мобилни телефони. Такива като Microsoft и Sony работят на техните устройства. Това означава, че в близко бъдеще можете да гледате видеоклипове с печати по време на сутрешния джогинг.

2. Интелигентни данни

Автоматизацията е една от основните задачи, които съвременните технологии решават. Макар че по-голямата част от процесите в наши дни са автоматични, трябва да направим нещо ръчно. Например добавете информация към списъка с контакти на вашия телефон. Вероятно и скоро няма да трябва да го направите сами.

RelateIQ вече работи върху технология, която ще създаде контакт въз основа на информация за текущия ви списък с контакти, пощенска кутия, съобщения. В крайна сметка всичко, от което се нуждаете, е да назовете човека. В телефона ви ще се покаже цялата информация.

3. Носеща електроника

Умните слънчеви очила и часовници – са устройства, които ни свързват с външния свят. Но има технологии, които ни свързват с нашето тяло. Те са разработени от големи научни институти, корпорации и малки фирми. Става дума за слушалки, които измерват пулс, лещи, които следят нивото на кръвната захар, както и татуировки с NFC технология.

Веднага след като разработчиците могат да направят такива приспособления, пазарът ще запълни различни импланти, които ще четат важна информация в реално време и ще я показват на същите умни стъкла.

4. Интелигентен дом

Тази технология вече е станала реалност. Хладилниците ви казват кои продукти завършват, а фурната може да се управлява с вашия смартфон.

В бъдеще фурната ще се научи да загрява храната докато шофирате вкъщи, а хладилникът ще поръча храна. В този момент можете да се концентрирате върху по-важни неща.

5. Виртуална реалност

Oculus Rift, HTC Vive и PlayStation VR – това е напълно нов опит в игрите. Разбира се, научната фантастика отдавна флиртува с темата за виртуалната реалност, но кой мисли сериозно за нея?

Издателите и разработчиците на игри харчат милиони бюджети, за да ни дадат нов опит от виртуалната реалност. VR-устройствата имат много да растат: те са обемисти и с куп проводници, но началото е положено. Скоро ще можем да отидем навсякъде по света, без да напускаме дома.

6. Холографски изображения

Помнете холографските интерфейси в “Междузвездни войни” и “Специално мнение”? Сега тази технология не изглежда нищо по-фантастично.

Обхватът на холографската проекция е ограничен не само до игри и медии. Представете си контактни лещи, които проектират изображението върху ретината на окото. Хората с проблеми със зрението могат да виждат по-добре без операция.

7. Невроинтерфейс

Сходството на невроинтерфекта отдавна съществува и се използва успешно в медицината. Квадриплегиките – хора с пълна парализа на тялото – говорят чрез невроинтерфейс, използвайки компютър.

Разбира се, технологията далеч не е перфектна. Въпреки това, с развитието на невротехнологиите, парализиран човек може да се върне в обществото и да живее пълноценен живот.

8. Универсални услуги

Универсални услуги
Доставка на храна с помощта на универсалната услуга

Глобализацията на интернет достигна невероятен мащаб. Достъпът до мрежата може да бъде почти навсякъде по света, а в случай на успех на мащабен проект Ilona Mask, интернет ще бъде достъпен навсякъде.

Не е изненадващо, че има такива услуги като Uber. Това е такси, което можете да се обадите в почти всяка държава с помощта на мобилно приложение. Съвсем наскоро Убер се включи в доставката на храна. Скоро универсалните услуги ще станат още повече.

9. Дигитално разпространение

Светът се променя бързо. Преди около 15 години не можехме да си представим, че вече не трябва да съхраняваме куп CD с музика, филми и игри у дома. Парни и онлайн кина са ни заменили с екскурзия до магазина. Вместо нов албум на любимата ви група, е по-лесно да си купите абонамент за музикална услуга на подобна цена и да получите достъп до цялата дискография.

Разбира се, дигиталното разпространение не достигна своя апогей, а много продължават да използват физически средства, но такива хора стават все по-малко.

10. Роботи

Роботиката за последните 10 години е далеч напред. Разбира се, до края, ще отнеме повече от десетилетие, но машините, които могат да поемат тежката и монотонна работа по титаниеви своите рамене, ще бъдат на разположение в близко бъдеще. Например, благодарение на компанията Boston Dynamics.

11. Биогориво и възобновяеми енергийни източници

Биогориво и възобновяеми енергийни източници
Слънчевите батерии са екологично чист източник на възобновяема енергия

Почти със сигурност през следващите 30 години ще преминем напълно от източниците на изкопаеми горива към възобновяемите. Нефтът и газта ще свършат един ден, но слънчевата и вятърната енергия – не. В допълнение, слънчевите панели са много по-екологични.

12. Безжично захранване

Устройствата и технологията всяка година консумират повече енергия, затова трябва да гарантираме нейното непрекъснато снабдяване. Безжичното зареждане на телефона е само началото.

Израел вече е проверил пътя, който ще зарежда електрическата кола по време на шофиране. Apple тази година е патентована технология, която ще позволи зареждането на смартфон през Wi-Fi. Ако инженерите не могат да създадат достатъчно големи батерии, тогава те ще трябва да направят така, че изобщо да не се изхвърлят.

13. 5G-Интернет

5G-Интернет

Непрекъснато нарастващите обеми на интернет трафика определят темпа на развитие на мобилните мрежи. Посредниците, видеоразговори, 4K-видео и стрийминг услуги изискват нови технологии за предаване на данни, така че появата на 5G-Интернет в близко бъдеще е неизбежна.

14. Изкуствен интелект

Създаването на пълноправен изкуствен интелект е само въпрос на време. Това ще бъде повратна точка в развитието на човешката цивилизация, след което светът ще се промени завинаги.

Всъщност изкуственият интелект вече не изглежда недостижим, особено с бързия темп на развитие на невронните мрежи. Машинното обучение вече е достигнало високо ниво и е способно на много, включително писане на скриптове, книги и песни.

Разбира се, програмите не работят толкова добре, колкото бихме искали, но невронната мрежа е отличен пример за това, как се движим в правилната посока.

15. Графен

През 2004 г. първият лист графен бе освободен. Оттогава учените се опитват да намерят начин за масово производство на материала.

Графенът е универсален материал с изключителни свойства. Може да се използва в почти всички области на нашия живот. Високоскоростен трансфер на данни, филтри за пречистване на вода и дори нечуплив случай на смартфон са всички графен. Когато производството на този материал е пуснато в действие, чакаме друга индустриална революция.