Измами в интернет: как може да се заблуждавате в социалните мрежи

“VKontakte”, Facebook, “Съученици”

Благотворителни фондове и частни колекции за лечение

В колекциите за лечение и помощ на хората няма нищо лошо, но въпросът се променя драматично, когато говорим за измами. Измамници използват различни схеми за събиране на пари, като окончателният резултат сам: парите идват по сметка на трета страна, а не за лечение или помощ.

Преди да изпратите пари на фонд или на физическо лице, проверете:

  • Подробни отчети за приходите и разходите.
  • Информация за средствата, както и окончателния брой такси.
  • Информация за човек или фонд, който събира средства.

Ако не сте сигурни или не можете да намерите информацията, от която се нуждаете, задайте въпроси от интерес директно към фонда. Честните организации ще ви разкажат за себе си и за работата си. Измамвачите често създават емоционален шум, без да предоставят подробна информация. Списъци на средства, на които може да се вярва, са на уебсайтовете “Give life” и “All together”.

Отвличане на профили

Почти всеки от нас получава съобщения, които искат помощ в трудна ситуация. Измамници се отличават с факта, че искат да помогнат изключително с пари. В такива случаи натрапници се наслаждават на доверието на близките и приятелите си, идват с разнообразни истории.

онлайн измами: отвличане на сметки
Скрита сметка

Ако това е вашият близък приятел, обадете се на мобилния му телефон и попитайте за случилото се. Ако рядко общувате, поискайте факти и телефонен номер, на който можете да се свържете.

Не прехвърляйте пари на лице, докато не говорите лично с него.

За да защитите профила си от хакерство, проверете паролата. Достоверната парола се състои от 9 или повече символа, съдържа главни букви, цифри и символи. Същите правила важат за пощата, за която е регистрирана сметката.

  5 начина на двуфакторна идентификация, техните предимства и недостатъци

Фишинг приложения и сайтове

Фишинг – вид интернет измама, при която данните за потребителите се разпространяват чрез фалшиви приложения и сайтове.

За фишинг атакуващите създават копие на популярен сайт или приложение и го разпространяват активно. Претекстът за кликване върху връзка може да бъде много различен: от известията за посетителите на страницата до заплахата от източване на интимни снимки. Във всеки случай не отваряйте връзки и приложения от непознати.

Преди да кликнете върху връзката, уверете се, че адресът е правилен. Измамници често използват грешки в работата си. Например адресът vkontakte.w6.ru Не се отнася за социалната мрежа “VKontakte” и може да се използва за фишинг.

Съвременните браузъри имат защита срещу фишинг и предупреждават потребителя за несигурността на сайта. Между другото, бъдете внимателни – фишингът се разпространява чрез SMS.

Печели награди или внезапно наследство

Ще бъдете помолени да платите за доставката на подаръка или на работата на адвокат, който ще подготви документи за наследството. Схемата с подаръци често се прилага за потребители, които участват в митинги по репортажи. Играта на измамници може да направи всичко: от свободен маникюр до кола и апартамент в Москва.

За да разберете измамника, достатъчно е да поискате доказателство, че вие, а не някой друг, сте спечелили.

измама в интернет: изготвя
Фрагмент на кореспонденцията

Групи “Аз ще дам за нищо”

В групите “Ще го пусна”, участниците предлагат да обменят или просто даряват ненужни неща. За да получите безплатен елемент, член на общността прави репортаж на записа, който го интересува. След известно време самият донор избира човек от списъка на онези, които са споделили и договарят сделка.

  Facebook: използвайте групи или страници?

Детските играчки, нощни шкафчета и ястия не предизвикват подозрение, но често можете да се сблъскате с съобщения за скъпо домакинско и цифрово оборудване. Можете да разграничите измамите по следните критерии:

1. Затворени коментари и липса на подпис в рекламите. В тези групи участниците комуникират и задават интересни въпроси за продукта. В групи от измамници, коментарите са затворени.

2. Вие сте помолени да платите за доставката. “Това вече е ваше, просто трябва да платите за доставката”, твърди безскрупулни донори. В реалния живот хората няма да се справят с доставката на ненужни неща.

онлайн измама: плащане за доставка
pikabu.ru

3. Трансферът на нещата не се случва директно. Администрацията на тези групи в транзакцията не участва, но в групи от измамниците се извършват транзакции чрез поръчителя. Гарант – посредник между получателя и донора. Той ви предупреждава за измами и след това ви моли да платите за услугите си и доставката на стоките. По-късно гарантът ви информира, че продавачът се оказва нечестен и връща разходите за доставка до вас, но той не компенсира разходите за услугите си.

4. Измамници използват снимки от интернет. Просто проверете изображенията в търсенето.

измама в интернет: реклама

онлайн измама: снимка в магазина
Снимка в онлайн магазина

Instagram

Instagram е много различен от другите социални мрежи, така че схемата за измами в него е различна.

Един от най-новите – създаването на фалшиви сметки с обещания за безплатни маркови неща или отстъпки. Вие правите репорт, попълвате въпросника, получавате известие за спечелване и номер на кесия, чрез който можете да платите за доставката. Когато профилът събира достатъчно пари, нападателите го премахват.

Измами в интернет: Instagram онлайн измами: сметки в instagram

Ако се съмнявате в автентичността на профила, пишете директно до представителите на официалния магазин. Те ще ви кажат дали това е действително действие или обикновен развод.

Друга схема – отговаря за заклинание на харесваните и абонатите. Тези профили предлагат с малка такса, за да популяризирате страницата си и след като се прехвърлят необходимата сума. Тук работи само един съвет – не се заблуждавайте.

  5 най-добри приложения за iOS за ремонт и интериорен дизайн

кикотене

Изследователи от университета в Южна Калифорния са установилиОнлайн взаимодействия между хора и хора: откриване, оценка и характеризиране. , че делът на ботове в Twitter е 9-15%. Това са около 48 милиона потребители.

Схемите на измамите в Twitter са подобни на всички други социални мрежи, но има разлика. Размерът на един tweet е 140 символа, така че потребителите са широко разпространени услуги за скъсяване на връзките. И измамници го използват. Кратката връзка не показва оригиналния адрес на страницата, така че е невъзможно предварително да се разбере в кой сайт се движи потребителят.

За кратка връзка можете да скриете фишинг и злонамерени сайтове.

Интернет измами: Twitter
Използване на кратка връзка за спам

Следователно не бива да кликвате върху връзката, ако имате съмнения относно профила, който го разпространява.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤