20 lektioner i socialpsykologi, der vil være nyttige for alle

1. Det er vigtigt for os at interagere med mennesker

Psykologer i USA fandt: 20% af de personer, der modtog julekort fra fremmede, sendte dem også tillykke. Af samme grund får tjenerne flere tips, hvis de fortæller om opskriften af ​​retter eller giver råd.

2. En person har tendens til at sætte pris på mere end hvad han direkte ejer

Undersøgelser har vist, at villigheden til at sælge er svagere end ønsket om at købe. Deltagerne i eksperimentet blev overtalt til at købe et glas til $ 5, men efter at have modtaget det, nægtede de at sælge kruset for under $ 10.

3. På grund af varmen bliver vi vredere og på grund af kuldens tristhed

Når du er utilfreds med noget, ser det ud til at værelset er koldt og hellere vil have varme retter i stedet for kolde. Kriminaliteten er højere i varme områder, og flere forbrydelser er begået på varme dage. Dette skyldes, at varmen spænder nervesystemet, og mennesker tildeler det fejlagtigt til enhver livssituation.

4. Smil er smitsom og kan sige meget om dig

Socialpsykologi
konradbak / Depositphotos.com

I biografen vil en person grine mere, hvis folk omkring ham griner. En anden situation: bowling, en mand slog en strejke og begyndte at smile, kun vendte sig til venner. Det er et smil for social godkendelse, ikke for glæden ved at gøre noget med succes.

Ifølge en undersøgelse, studerende, der viste Duchenne smil (mest oprigtige smil, som vil involvere musklerne omkring øjnene og munden) på fotografierne i albummet, blev gift mere og mere kaldte sig selv glad 30 år senere. Og elever med mindre udtrykte smil blev skilt meget oftere.

5. Forventninger påvirker beslutningstagningen

I en undersøgelse kaldte psykologerne deltagerne og spurgte dem, om de gerne vil hypotetisk blive frivillige i det amerikanske kræftforening. Da de samme mennesker ringede et par dage senere og stillede det samme spørgsmål, svarede 31% af de svarende med samtykke, men for første gang var kun 4% enige.

6. Vi handler anderledes, hvis vi husker os selv

Før testen blev distribueret, blev emnerne fortalt, at mænd og kvinder fik et andet antal point. Derefter faldt deltagernes priser kraftigt. Og resultaterne af mænd faldt efter kommunikationen med en attraktiv kvinde. Og en anden situation: Når børn går til en fest i Halloween, tager de en masse slik; Men hvis barnet forlader alene og bortset fra han bliver bedt om et navn, vil han tage meget mindre slik.

  Har du karisma og hvordan man udvikler den?

7. Eksterne observationer hjælper nogle gange, men ikke under måltiderne

Hvis du overvåges, når du udfører en simpel opgave, vil resultaterne stige, og hvis resultaterne falder under en vanskelig eller opgave relateret til at opnå en ny færdighed. Forresten er denne funktion iboende ikke kun for folk, men også for kakerlakker (!). Neighbourhood i rummet med andre har en anden effekt: Hvis reparatøren er i rummet (selv i hjørnet), begynder folk at arbejde langsommere. Derudover spiser folk, som dyr, mere, hvis de tager mad i en persons nærværelse.

8. En effektiv måde at få en person til at gøre noget på er at sammenligne det med venner

I et elektricitetsselskab forsøgte de at overbevise folk om at spare elektricitet derhjemme. Til dette blev plakater med påskriften “Dine naboer reduceret elforbrug” udstedt. Som følge heraf faldt husholdningsenergiforbruget med 2%. Opkaldene “Spar energi – spar penge” og “Spar energi til bevarelse af miljøet” hjælper ikke kun med at reducere brugen af ​​elektricitet, men i nogle tilfælde tværtimod førte til øget forbrug.

9. Den sammenhæng, hvori en handling udføres, påvirker selve handlingen

Under afstemningen var 56% af de deltagere, der stemte på skolen, for at øge skolebudgettet, mens andre steder var tallet 53%. Selv om denne effekt måske ikke virker meget vigtig, er den statistisk signifikant. Denne erfaring blev gentaget i laboratoriet (64% af de personer, der viste skolefotoet, stemte for en stigning i budgettet).

10. Jo mere du lærer noget, jo mere du kan lide det

Denne funktion kaldes “genkendelse effekt”, og for udseendet er der en split sekund. Det er meget udbredt i reklame. Jo oftere du ser en annonce eller annonce, desto mere vil du sætte pris på virksomheden. Levende billeder, der forårsager positive og negative følelser på få millisekunder, ændrer dig om noget på det underbevidste niveau.

11. Glatte linjer mod vinkler

Folk har tendens til at lide mere afrundede visuelle objekter end objekter med spidse kanter.

1-Dgxd-hPNez9WBVneQ2woDA

12. Lad ikke noget ske for dig, når der er mange mennesker rundt

Vidner er mindre tilbøjelige til at forhindre en forbrydelse eller hjælp i en nødsituation, hvis der er andre observatører, fordi de tror, ​​der vil hjælpe til en anden, og de vil være i stand til at undgå ansvar. Hvis offeret bløder, hjælper folk endnu mindre ofte, simpelthen fordi de er bange for blodtype. Men offeret, råbende, der modtager mere støtte end den, der er tavs: et klart og utvetydigt budskab om farerne acceptere flere mennesker.

  Sådan har du sex, når du har børn

13. Vi ønsker alle at være glade, men for meget lykke påvirker arbejdet negativt

Ifølge undersøgelsesresultaterne viste over 10.000 mennesker i 48 lande i verden, at lykke er værdsat mere end andre personlige perspektiver – for at finde meningen med livet, at blive rig eller at gå til himlen. Glade mennesker kalder sig ofte nysgerrige, og depressive kan mærke selv små ændringer i ansigtsudtryk af samtalepersonens ansigt. Og meget glade mennesker (9 ud af 10 eller 10 ud af 10 point på omfanget af lykke måling – der er sådan) studerede ikke godt og modtog en lille løn sammenlignet med moderat lykkelige mennesker (6, 7, 8 ud af 10 på skalaen).

14. Vi gør dumme ting at justere

Under studiet blev deltageren sendt til en gruppe og bedt om at svare på et tilsyneladende simpelt spørgsmål. På forhånd blev gruppen instrueret til at sige et bevidst forkert svar. Som følge heraf blev 37 ud af 50 forsøgspersoner givet forkerte svar, at gentage det efter de fleste (selv om han var åbenbart forkert), bare fordi de ønskede at behage medlemmer af gruppen eller den tanke, at de fleste af de bedre informeret, end de er. Denne effekt er sløvet, hvis der er mindst én person i gruppen, der er enig i emnet.

15. Det er svært for os at adskille udseendet fra karakteren

En positiv eller negativ reaktion på en person (“han er en god fyr”) påvirker vores dom om hans udseende (“han er attraktiv”). Dette fænomen kaldes “halo effekt”. Han er meget mærkbar i kendisternes eksempel: deres tiltrækningskraft og berømmelse får os til at tro, at de er kloge, lykkelige eller gode.

16. Ikke alle typer af præmier påvirker os på samme måde

Venter på belønningen reducerer motivationen. Og den uventede belønning tværtimod øger den. Den faste præmie er mindre effektiv end præmien, hvis størrelse varierer afhængigt af kvaliteten af ​​arbejdet.

  36 spørgsmål, der hjælper dig med at komme tættere på din partner

17. Besiddelse af magt kan påvirke vores følelser og adfærd væsentligt

I Stanford-fængselseksperimentet blev frivillige inddelt i to grupper – “fanger” og “vagter” – og placeret i en slags fængsel. Seks dage senere blev eksperimentet afsluttet (selvom det var planlagt at tilbringe to uger). Deltagerne blev vant til deres roller: “vagter” behandlede og grusomt behandlede “fanger”, mange “fanger” havde en voldsom følelsesmæssig sammenbrud.

18. Myndighederne gør os lydige og kan tvinge os til at gøre, hvad vi ikke kunne have forestillet os

I et berømt Milgram-eksperiment blev deltagerne bedt om at give udladninger af strøm med stigende kraft, hvis emnet i det næste rum gav ukorrekte svar på de stillede spørgsmål. Offrets rolle blev udført af eksperimentets assistent. Deltageren indsendte først svage udledninger, men i forsøgets anden del blev han bedt om at trykke på knappen “Farlig: stærk strøm”, og ikke opmærksom på offerets anmodning om at standse eksperimentet. Som følge heraf pressede 63% af emnerne en knap med en maksimal udladning, som, hvis den ikke var en produktion, kunne være dødelig for en anden person.

19. Selvkontrol i en tidlig alder kan indikere succes i voksenalderen

Et andet berømt eksperiment er “marmelade test”. Barnet er tilbage i rummet, og på bordet foran ham lægges en marmelade eller kiks. Og de advarer: Han kan nu spise marmelade (eller kager), og så er forsøget færdig. Men hvis han venter på, at eksperimentøren vender tilbage, vil han modtage to vandmænd som en belønning.

Børn, der ikke kan vente og spise marmelade eller bare forsøger at spise det i smug, i fremtiden mere tilbøjelige til at have problemer på arbejdet, modtage lavere score på universitetet, har problemer med opmærksomhed i skole og kunne næsten ikke opretholde venskabelige forbindelser. Dette er et faktum: Et barn, der kan vente 15 minutter, når de tilmelder sig, vil score halvt så meget som et barn, som kun ventede 30 sekunder.

20. Folk som runde tal

Denne liste består af 20 elementer, og ikke fra 19 af samme grund som mange mennesker forsøger at køre i træning ikke 1,9 km, men 2 km. Forkærlighed for bestemte tal er dybt indlejret i menneskets natur.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top