Kako odabrati svjetiljku: praktični vodič

Jedinstvena osoba može misliti da nema ništa komplicirano u odabiru svjetiljke. Doista, što je tu za odabir? Žarulja, baterija i kućište.

Međutim, u stvarnosti, sve nije tako jednostavno. Umjesto žarulja, suvremene svjetlosne diode su dulje vrijeme korištene, razne baterije i akumulatori mogu vrtjeti glavu, a tehnologije i materijali koji se koriste u modernim svjetiljkama kreću ravno iz vanjskog prostora. Stoga, pri izboru odgovarajućeg uređaja za vas, morate uzeti u obzir mnoge različite čimbenike i karakteristike.

Svrha kupnje

Prije svega, potrebno je odlučiti što funkcionira baterijska svjetiljka. Možda samo trebate osvijetliti se u mračnom ulazu. Model bi trebao biti izuzetno kompaktan i ekonomičan.

Puno je još pitanje ako idete u prirodu ili na večernju vožnju biciklom. U prvom slučaju, model glave najbolje odgovara, što ostavlja ruke slobodnima. Cikliste bi također trebali obratiti pažnju na prisutnost snažnog snopa, sigurnosnih žarulja i mogućnost pričvršćivanja na kolo upravljača.

Svaka svjetiljka dizajnirana je za upotrebu u određenim situacijama pa prije kupnje morate razmisliti o tome. Na primjer, popularna svjetiljka Convoy C8 nije prekomjerna veličina pa je jedva prikladna za svakodnevno trošenje.

kako odabrati svjetiljku: Convoy C8

Ali ovaj model ima izdržljivo aluminijsko tijelo s zaštitom od vlage. Svjetiljka ima snažnu usku zraku koja može zasjesti na udaljenosti do 200 metara. Stoga je konvoj C8 idealan za korištenje u prirodi, vikendici ili u bilo kojoj situaciji u kojoj morate osvijetliti vrlo udaljene objekte.

kako odabrati svjetiljku: Convoy C8: zraka

U lampi se nalazi nekoliko načina osvjetljenja. Osim toga, postoji način signala SOS, koji može biti koristan u ekstremnoj situaciji.

Osnovni parametri

Nakon određivanja cilja, trebali biste nastaviti pažljivu analizu tehničkih karakteristika. Usput, oni nisu tako mali. Da biste razumjeli neke od njih, morate osvježiti znanje školskog kolegija fizike.

  10 najboljih alternativnih traka i narukvica za Apple Watch

Evo kratkog popisa karakteristika:

  • Svjetlina određuje količinu odlaznog svjetla.
  • Intenzitet svjetlosnog toka pokazuje koliko se učinkovito koristi svjetlina. Ono karakterizira kvalitetu optičkog sustava: LED, reflektor, sustav fokusiranja, elektronički upravljački krug.
  • Udaljenost se mjeri u metrima i određuje udaljenost na kojoj se osvjetljenje drži na 0,25 luxu.
  • Vrijeme rada je definirano kao vremenski interval tijekom kojeg svjetlina pada od najviše do 10% vrijednosti.
  • Zaštita od vanjskih uvjeta određena je međunarodnim standardom IEC 60529 i označena je alfanumeričkim kodom. Više informacija o razinama zaštite možete pronaći u ovom članku.

Što tražiti prvi?

Prije svega, trebali bismo biti zainteresirani za svjetlinu uređaja na kojem ovise i drugi parametri. Međutim, treba imati na umu da različiti proizvođači mogu koristiti različite metode određivanja svjetlosnog toka za svoje svjetiljke. Neki mjere svjetlosni tok koji dolazi izravno iz svjetiljke ili diode, ne uzimajući u obzir gubitke u optici, što vam omogućuje da dobijete nešto napuhane vrijednosti.

Drugi proizvođači označavaju svjetlosni tok na izlazu svjetiljke, uzimajući u obzir gubitke na reflektoru, staklu ili leći. Ova metoda mjerenja je objektivnija, ali brojevi na izlazu su manji nego u prvom slučaju.

Da bi stvari bile u redu, u 2009. godini usvojen je poseban ANSI / NEMA FL-1 standard koji omogućuje pouzdanu usporedbu parametara uređaja. Većina popularnih proizvođača LED baterijala sada ga koristi.

kako odabrati svjetiljku: JETBeam E10R

Dobar primjer je JETBeam E10R svjetiljka. Ima malu veličinu koja vam omogućuje slobodno nošenje u džepu, torbici ili čak torbici. Istodobno, svjetlost zrake je 650 lumena, što je više nego dovoljno u urbanim uvjetima.

kako odabrati svjetiljku: JETBeam E10R: zraka

Prisutnost u JETBeam E10R od pet načina značajno proširuje opseg njegove primjene. Dakle, minimalna razina dopušta samo upaljenu nekoliko metara ispred vas. No, u načinu maksimalnog osvjetljenja, zraka udara u oči kako bi se mogla zaštititi od napada.

  10 jedinstvenih čipova iPhone X

kako odabrati svjetiljku: JETBeam E10R: pogled

Kućište anodiziranog svjetla pouzdano je zaštićeno od ulaza vode i može preživjeti pad s visine do jednog metra. Prisutnost ugrađenog microUSB punjenja baterije veličine AA omogućuje vam da ne brinite o kupnji baterija.

Napajanje

U modernim svjetiljkama mogu se koristiti i razne baterije i akumulatori kao izvor energije. Vrsta snage ovisi o svjetlini snopa, vremenu rada i konačnom trošku uređaja, pa se ovaj problem treba tretirati sa svim ozbiljnošću.

Ako je potrebna baterijska svjetiljka s vremena na vrijeme, možete koristiti redovite AA ili AAA baterije. Oni su jeftini i prodaju se u bilo kojem prodajnom mjestu.

Cijena baterija je znatno veća, osim toga, morat ćete se pobrinuti za poseban punjač. Međutim, ove investicije će se brzo isplatiti ako redovito koristite svjetiljku.

U dobrim LED baterijama najčešće se koriste 18650 baterije, koje su postale popularne zbog njihove pouzdanosti, sigurnosti i dugog vijeka trajanja. Takvi elementi osiguravaju visoku gustoću energije, izvrsni su za rukovanje velikim strujanjima pražnjenja i mogu raditi u širokom rasponu temperature.

kako odabrati svjetiljku: EagleEye X2R

Tipičan primjer svjetiljke s sličnom baterijom je EagleEye X2R. Ima srednji čvrsti aluminijski kovčeg s dijamantnim urezom, zahvaljujući kojem sigurno leži na dlanu. Uređaj je zaštićen od prašine i vode IP65.

kako odabrati svjetiljku: EagleEye X2R: zraka

EagleEye X2R sjaji fokusiranim snopom neutralne bijele svjetlosti do 100 metara. Postoje tri načina svjetline, prebacivanje između njih vrši se pomoću gumba na kraju.

kako odabrati svjetiljku: EagleEye X2R: punjenje

Jedna baterija 18650 koristi se za napajanje svjetiljkom. Glavna značajka EagleEye X2R je prisutnost ugrađenog punjača. Na kućištu se nalazi mikroUSB-utikač zatvoren s gustim utikačem, a uz njega se nalazi i indikator punjenja u boji. Vlasnici ove baterijske svjetiljke mogu uštedjeti na zasebnom punjaču i ponovno puniti bateriju u žarulji.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top