Titkos helyek Budapesten, amelyeket nem találsz egy tipikus útikönyvben

A középkorban azt hitték, hogy Európában három gyöngy: Velence – a vízen, Firenze – a síkságon és Budán – a dombokon. Buda egyike a három magyar településnek, amely 1873-ban, Obudával és Pesten együtt alakította Budapest városát.

1. A Filozófiai Kert

A Gellért-hegy Budapest egyik legfontosabb látnivalója. A turisták a világ minden tájáról törekszenek csúcson tanúja az emlékmű sv.Gellerta szobor „Freedom» (Szabadság Emlékmű), a Citadella, a híres fürdő, és élvezze a kilátást a városra.

És kevesen, ki tudja, hogy a fentiek mellett a Gellert-hegyen is van egy másik csodálatos hely. Ez az úgynevezett filozófiai kert. 8 bronzszobor van benne: Ábrahám, Akhenatén, Jézus, Buddha, Lao Tzu, Mahatma Gandhi, Daruma és Francis Diaz. Az első öt személy a legfontosabb világvallásokat megszemélyesítette. Egy kerek talapzaton állnak, amelynek közepén egy kis acélgolyó. A közelben – a Gandhi, a Daruma és a Szent Ferenc szobrai – akik különböző időkben különböző helyeken éltek, de magas lelki szintet értek el.

Az emberiségnek szóló filozófiai üzenet szerzője Nandor Wagner híres magyar szobrász és művész. Ez a mester egyik legfontosabb projektje, aki élete utolsó 15 évében dolgozott.

“Filozófiai kert” csendes és hangulatos hely. A nagy spirituális vezetők figuráit különböző gondolatokra támasztják. De rájuk nézve mindenki saját magáról gondolkodik.

cím: Gellért-hegy
Vicki: Nandor Wagner

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6

2. Gurme Samosh ház

Ott élt Mladen Savitsch (Szavits Mladen). Nagyon szegény volt, de nagyon szerette az édességeket és édesiparban cukrászkodott Budapesten. Miután jött egy dán cukrász, és adta a mesterkurzust a rózsa marcipán gyártásáért. Mladen jól megtanulta ezt a leckét. Egy idő után találkozott Samosh nevű lányával. Beleszeretettek és összeházasodtak. És a fiatalember megtanította, hogy rózsákat készítsen marcipánról az egész családjáról.

Így kezdődött az országszerte ismert Szamos-i cukrászház története. Budapesten több mint 10 létesítmény található, ahol márkás édességeket vásárolhat, de a legjobb közülük a Vörösmarty téren található.

Itt található a legendás “Gourmet Samosh” ház, amely egyszerre egy kávézó, egy csokoládé butik és egy csokoládéiskola.

A vendégek bejáratánál találkozik egy lány, akinek tálcája van a kezében, forró csokoládét. Ez egy pontos példánya a “Csokoládé lány” festményének, a svájci Jean-Etienne Lyotard (XVIII. Század) festményének. 800 órát és 70 kg marcipánt vett igénybe.

A helyi kávézókban megkóstolhatja több, mint 40 féle csokoládé, kézzel készült, és hogy kell kezelni a kedvenc desszert Erzsébet, Ausztria-Magyarország – a híres „Dobos” torta. A recept ennek az édes csoda keksz, csokoládé krémmel és karamell máz találták 1885-ben a cukrász nevű vagy Dobos József, hiszen a névadó torta egyik névjegykártyák a magyar konyha.

De talán a legérdekesebb dolog a House “Gourmet Samosh” a csokoládé iskolája. Szeretné tudni, hogy sok éve cukorkát készítettek, és milyen technológiákat használnak most? Vagy megtanulják, hogyan készítsék el a csokoládé édességet a saját kezével? Ezután keresse fel a Szamos mesterkurzusokat.

cím: Váci, 1
honlap: szamosmarcipan.hu
Vicki: “Dobosh” torta
Munkaidő: naponta 8: 30-21: 00 között

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

3. ParaPark

Belépsz az alagsorba. Az ajtó mögötted szorosan zárva van. A csapda. A csapda. A térkép kezében. Twilight. Hűvös csend. És hirtelen fényes villanás. El kell menned, mert az időzítő már ketyeg … Csak egy lehetőség van szabadon – gondolkodni!

  Top 10 YouTube-csatorna az utazásról és a kalandról

Ez nem amerikai horror cselekmény – ez a játék népszerű a fiatalok körében Budapesten. A lényeg egyszerű: Ön, barátaival együtt (2-5 fő) labirintusban zárva tart. Van egy térképed és egy közös elme. Ahhoz, hogy onnan távozzon, logikus problémákat kell megoldania, gondoskodnia kell az ellátásról és a leleményességről. Nagyon hasonlít egy akciódús számítógépes játékra, csak a különbség az, hogy nem csak a karaktert irányítod – a monitor másik oldalán vagy, az események vastagjai vagytok.

A ParaPark korhatárral rendelkezik – 14 év felettiek vehetnek részt benne. Ez a küldetés azonban teljesen biztonságos. Nincsenek életet veszélyeztető feladatok, csak tárgyakat kell keresned, és rejtvényeket kell megoldanod. Ha kedveled a kalandot, akkor ez a hely az Ön számára.

cím: Vajdahunyad, 4
honlap: parapark.hu
Munkaidő: Csütörtök-vasárnap 13: 30-tól 24: 00-ig

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6

4. Kávézó macskákkal

Tetszik a pecsétek? Gyerünk, vallja be, mindenki szeret pecsétet. Végül is olyan aranyosak. Mindazonáltal nem mindenki rendelkezik azzal a lehetőséggel, hogy legyen macskája. Valaki túl lusta ahhoz, hogy gondoskodjon, valaki nem engedi, hogy valaki megengedjen valakit, de valakinek nincs lakásfeltétele. Ha te vagy az egyik ilyen “szerencsétlen”, akkor van egy közvetlen út a Cat Café.

A “macskabolt” egy újfajta szabadidő Európa számára. Az alsó sorban a következő: egy közönséges kávézó, ahol kávé iszik, és egy pirozhenka is eszik, egy macskák óvodájává válik. Ennek eredményeként a látogatók nem csak enni, hanem játszani macskákkal. Nem szép?

Ez a kávéház először 1998-ban Tajvanon jelent meg, de 2004-ben Osaka-ban megnyílt a “Cafe with Cats” megnyitása után különleges népszerűségnek örvend Japánban. By the way, a Rising Sun országában ez volt a “lakáskérdés”, ami a Cat Café terjesztését okozta – sok japánnak nincs lehetősége háziállatra.

Most már a divat eljutott Európába. Először Londonban, majd Bécsben és végül 2013 telén megjelentek a Cat Café Budapesten.

Inkább a magyar fővárosban eddig két ilyen intézmény létezett. Az egyik a Révay utcában található. A budapesti “Cafe with macskákkal” nem dohányozhat, de kiscicákhoz is hozhatod a játékaidat, és ingyenes Wi-Fi is rendelkezésre áll. Ez az egyik ritka hely, ahol nem fog unatkozni, még akkor sem, ha csak egy csésze kávét kaptál.

Meg kell jegyezni, hogy a “Cafe with macs” ötlet támogatóival és ellenfeleivel rendelkezik. Az első egyszerűen csak élvezheti a lehetőséget, hogy kommunikáljon a farkasként viselt barátokkal, és az utóbbi azt mondja, hogy ez egy kisebb “testvér” és egy folyamatosan egészségtelen állapot. Menne egy ilyen kávézóba?

cím: Révay, 3
honlap: catcafebudapest.hu
Munkaidő: naponta 10: 00-22: 00 között

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

5. Fogaskerekű vasút

Budapest közlekedési hálózat nagyon jól fejlett: van egy metró (legrégebbi Európában) és villamosok (a leghosszabb Európában), és a buszok és trolibuszok és teplohodik. De talán a magyar főváros legelegánsabb tömegközlekedése egy fogaskerekű vasút.

A fogazott vasút egy további görgővel ellátott vasút, és ennek megfelelően ugyanaz a sín. A fogazott sín középen van, a közönségesek között. A fogaskerék és a sínnek köszönhetően a kompozíció legyőzi a meredekebb emelkedést, így a vasút gyakran épül fel a hegyvidékre.

  Hogyan találhat meg egy házat vagy bungalót Thaiföldön és mennyibe kerül?

Budapesten 1874-ben épült a vágott “vasdarab”, amelynek hossza 4,5 km. Az út a Városmajorról, a Budai-hegységről mintegy 400 méter magasra, a Széchenyi-hegyre vezet. Mint tudják, a helyek rendkívül festői, így pár perces hegymászáskor tökéletesen élvezheti Budapest nézőpontját. Vannak azonban hátrányai is – a csikorgó mechanizmus meglehetősen zajos.

De mégis nagy vonzerő ez. Sőt, nem messze a végállomástól egy újabb csodálatos “vasdarab” – Európa egyik legjobbja, a híres budapesti gyermekvasút.

cím: Városmajor (két megálló a Moszkva tér 59-es villamossal) – Széchenyi-hegy (két percre a Normafától)
honlap: bkv.hu
Vicki: Cog vasút

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6

6. Cukor bolt

Egy másik hihetetlenül kedves hely Budapesten a “Sugar!” Nevet viselő bolt. Ha úgy gondolja, hogy a cukor egy fehér “homok”, vagy egy öntött finomított cukor, amit teát adunk, mélyen tévedünk. A cukor művészet.

Legalábbis a képzeletbeliek számára. Végül is egy Cinderella cipőt, egy virágcserépet, egy Eiffel-tornyot és még sok más bizarr sokszínű figurát készíthet. És mindegyikük megvásárolható a Cukorban! Még ilyen remekművek is szánalmasak.

És a cukor boltban talál egy nagy mennyiségű édességet, zselés bab, cukorka, sütemények, torták szokatlan (például formájában kannák Coca-Cola), jégkrém és egyéb édességek.

A sokféleségtől és az élénk színektől csak a szemek szétszóródnak. A tulajdonosok szerint létrehozásuk célja, hogy életünket édesebbé tegyük. A Sugar üzletben! akkor biztosan képes lesz édesíteni a szürke rutin. De menni a nők és a gyermekek nem ajánlott – túl sok kísértés, és az árak semmiképpen nem cukor.

cím: Paulay Ede, 48
honlap: sugarshop.hu
Munkaidő: Hétfőtől 12:00 és 22:00 között, keddtől vasárnapig 10: 30-22: 00 között

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

7. Fiúk az utcáról Pala

1906-ban, a magyar író és drámaíró Molnár Ferenc írta egyik legjobb alkotások – a regény a tizenévesek „A fiúk az utcáról Pal» ( «A Pál utcai fiúk»).

Ez egy egyszerű történet arról, hogy a fiúk válnak férfiakká. Abban az időben a budapesti ifjúság elárasztotta a militarizmust, a Pal utcai fiúk pedig a “hadseregben” játszottak.

A regény főszereplője “Magán” Nemecek Erno. A legkisebb, de a legfélelmetlenebb, személyes megmutatja, hogy egy férfi számára a “becsület” szó nem üres kifejezés. Nemechek végén, ahogy a hősre is szükség van, elpusztul.

Az utcai utcai fiúk emlékműve a regény egyik első jelenete. A tinédzserek az úton az iskolából megállnak a pusztában, hogy játsszanak léggömböket. De a golyók vonzottak a helyi huligánokhoz. Aztán elkezdődött …

Roman Molnár tiszteletet szerzett az irodalmi környezetben, több nyelvre (köztük az orosz nyelvre) fordult le és forgatta. Például az utcai utcai fiúk története az 1934-es “No Greater Glory” amerikai film alapja.

cím: Práter utca
Vicki: Molnár Ferenc

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6

8. Secret Club Keret

2007-ben pár hippik, Roli és Andi készítettek 200 darabot a kulcsokról a lakásukba, és elosztották őket legközelebbi barátaiknak. Így Budapesten volt egy szokatlan és nagyon hangulatos klub-kávézó.

A kulcsok tulajdonosai 19-23 óráig nyithatják meg az ajtót, és bármely nap beléphetnek a házba. Mindazok, akik tudnak erről a titkos helyről, csak hívják a harangot, nyitnak és csodálatos légkörben lesznek: egy kandalló csendes csattanása, magyar hazai bor, egyszerű házi készítésű ételek, kellemes zene és élő kommunikáció.

  8 érdekes hely Litvániában érdemes meglátogatni

Ha szeretné megtudni, mi a budapesti chill-out, menj a Keret titkos klubba. De ne felejtsük el, hogy ez nem egy közönséges bár vagy kávézó, hanem elsősorban a látogatás. És ha a tulajdonosok megkérik, hogy távozzon, azonnal meg kell tennie. Ráadásul júniustól októberig Raleigh és Andy rendszerint utazik, és a klub is zárva van.

cím: Somogyi Béla, 16
Munkaidő: Hétfőtől szombatig 18: 00-2: 00: 00 között

Fotó: 1, 2, 3

9. Fürdőfelek

Budapest az egyik legfontosabb egészségügyi központ Európában. A természet számos ásványforrást kapott neki, amelyet a városiak évszázadok óta használnak. Így, még a rómaiak uralkodása idején is több feltételt építettek a megsebzett harcosok gyógyítására. A kultúra virágzása azonban a XVI-XVII. Században zajlott, amikor a törökök hamámát kezdték felépíteni.

A mai napig Budapesten mintegy 30 fürdő található, és nagyon különbözőek: hím, nőstény és vegyes, ősi és modern (pl. SPA-komplex Veli Bej). A legnagyobb és legnépszerűbb közülük Széchenyi, Gellert, Kirai és Rudas.

De népszerű, sajnos, a turisták körében. A helyi lakosok többsége nyugdíjas. A kórházakban élő fiatalok csak fürdõpartikban láthatók.

A fürdő felei egy újfajta szórakozás a budapesti fiatalok számára. Nagyon szexi és nagyon nedves …

A város hatóságai annyira érdeklődnek a lakosság javításáért, ami lehetővé tette számukra, hogy pártokat szervezzenek az ősi fürdőházakban. Június és szeptember között minden hétvégén a “Sechka” SPA-night klubba kerül. A vizet fényes lézerek kiemelik, modern elektronikus zenei hangok, koktélok áramlik mindenütt a bárban, gyönyörű lányok fürdőruhákban mindenütt. Táncolni és úszni, csevegni és úszni újra – nagyon szórakoztató és hasznos élményt nyújt.

Tavasszal (március-május) az ilyen pártokat a Lukach fürdőben is tartják. Van egy kicsit más hangulat: hip-hopot játszanak, van egy jakuzzi. De egy dolog változatlan marad – féktelen szórakozás!

cím: Széchenyi – XIV. kerület Állatkerti körút, 9-11; Lukács – Frankel Leó, 25-29
honlapok: Széchenyi – szechenyifurdo.hu; Lukács – lukacsbath.com
Vicki: Terápiás fürdő Széchenyi
Munkaidő: általában 22: 30-3: 00 között

Fotó: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

10. Az Open Book Fountain

A “The Open Book” szökőkút talán a legtitkosabb hely Budapesten. Mivel csak akkor ismeretes, hogy a könyv közepén nyíló nagy márvány a Henszlemann Imre utca végén található. Minden másodikban egy vízfolyás emelkedik fel a kötésből, ami azt a látszatot kelti, hogy egy láthatatlan varázsló áttetsző oldalakon lapozik.

Nem ismert, hogy pontosan mit akart mondani Kelecsényi Gergely művész és József Szita mérnök, de talán ez a jó öreg papírkönyvet tiszteleg. Legalábbis szimbolikus lenne a csúcstechnológiás korunkban, amikor az elektronikus modulok a hagyományos tipográfiát helyettesítenék.

Ha ismeri a valódi hátteret, valamint a szökőkút történetét, kérjük, mondja meg nekünk a megjegyzésekben.

cím: Henszlemann Imre

Fotó: 1, 2, 3

Szintén írja le, hol keres Budapesten. Nem arról szól, hogy ez a város neve Kelet-Európa párizsa – sok szokatlan hely van!

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top