6 τύπους τοξικών γονιών και πώς να συμπεριφέρονται σωστά μαζί τους

Οι τοξικοί γονείς τραυματίζουν τα παιδιά τους, τα μεταχειρίζονται σκληρά, ταπεινούν, προκαλούν βλάβη. Και όχι μόνο σωματική, αλλά και συναισθηματική. Συνεχίζουν να το κάνουν αυτό ακόμα και όταν το παιδί γίνει ενήλικας.

1. Οι αλάνθαστοι γονείς

Οι γονείς αυτοί αντιλαμβάνονται την παιδική ανυπαρξία, τις παραμικρές εκδηλώσεις της ατομικότητας ως επίθεση στον εαυτό τους και επομένως προστατεύονται. Επικρατούν και ταπεινώνουν το παιδί, καταστρέφουν την αυτοεκτίμησή του, κρύβονται πίσω από τον καλό στόχο της «ανόρθωσης του χαρακτήρα».

Πώς εκδηλώνεται η επίδραση

Συνήθως, τα παιδιά των αλάνθαστων γονέων τα θεωρούν τέλεια. Περιλαμβάνουν ψυχολογική προστασία.

 • Άρνηση. Το παιδί έρχεται με μια άλλη πραγματικότητα, στην οποία οι γονείς του τον αγαπούν. Η απαλλαγή προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, η οποία είναι δαπανηρή: αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε μια συναισθηματική κρίση.
  Παράδειγμα: “Στην πραγματικότητα, η μητέρα μου δεν με προσβάλει, αλλά κάνει καλύτερα: ανοίγει τα μάτια της στην δυσάρεστη αλήθεια”.
 • Απελπισμένη ελπίδα. Τα παιδιά με όλη τη δύναμή τους προσκολλώνται στο μύθο των τέλειων γονιών και κατηγορούν τους εαυτούς τους για όλες τις κακοτυχίες.
  Παράδειγμα: “Δεν είμαι άξιος μιας καλής σχέσης, η μητέρα και ο πατέρας μου με θέλουν καλά, αλλά δεν το εκτιμώ.”
 • Εξορθολογισμός. Αυτή είναι μια αναζήτηση για καλούς λόγους που εξηγούν τι συμβαίνει για να γίνει λιγότερο οδυνηρό για το παιδί.
  Παράδειγμα: “Ο πατέρας μου με νίκησε να μην κάνει κακό, αλλά να μάθω ένα μάθημα.”

Τι να κάνετε

Για να συνειδητοποιήσετε ότι η ενοχή σας είναι ότι οι γονείς συνεχώς στρέφονται σε προσβολές και ταπεινώσεις, όχι. Ως εκ τούτου, προσπαθήστε να αποδείξετε κάτι σε τοξικούς γονείς δεν έχει νόημα.

Ένας καλός τρόπος να κατανοήσουμε την κατάσταση είναι να δούμε τι συνέβη με τα μάτια ενός εξωτερικού παρατηρητή. Αυτό θα καταστήσει σαφές ότι οι γονείς δεν είναι τόσο αλάνθαστοι και να ξανασκεφτούν τις ενέργειές τους.

2. Ανεπαρκείς γονείς

Για να προσδιοριστεί η τοξικότητα και η ανεπάρκεια των γονέων που δεν κτυπά ή δακρύζουν το παιδί είναι πιο δύσκολη. Σε τελική ανάλυση, σε αυτή την περίπτωση, η βλάβη δεν προκαλείται από τη δράση, αλλά από την αδράνεια. Συχνά αυτοί οι γονείς συμπεριφέρονται ως ανίκανα και ανεύθυνα παιδιά. Κάνουν το παιδί να μεγαλώνει πιο γρήγορα και να ικανοποιεί τις ανάγκες τους.

Πώς εκδηλώνεται η επίδραση

 • Το παιδί γίνεται γονέας στον εαυτό του, νεότεροι αδελφοί και αδελφές, η ίδια η μητέρα του ή ο πατέρας του. Χάνει την παιδική του ηλικία.
  Παράδειγμα: “Πώς μπορείς να ζητήσεις να περπατήσεις όταν η μητέρα σου δεν έχει χρόνο να πλύνει τα πάντα και να μαγειρέψει το δείπνο;”.
 • Τα θύματα τοξικών γονιών βιώνουν συναισθήματα ενοχής και απελπισίας όταν δεν μπορούν να κάνουν κάτι για το καλό της οικογένειας.
  Παράδειγμα: “Δεν μπορώ να βάλω την νεαρή αδελφή στο κρεβάτι, φωνάζει συνεχώς. Είμαι κακός γιος. “
 • Το παιδί μπορεί να χάσει συναισθήματα λόγω έλλειψης συναισθηματικής υποστήριξης από τους γονείς. Το να γίνεις ενήλικας, αντιμετωπίζει προβλήματα με τον αυτοπροσδιορισμό: ποιος είναι, τι θέλει από τη ζωή και τις σχέσεις αγάπης.
  Παράδειγμα: “Εγώ μπήκα στο πανεπιστήμιο, αλλά μου φαίνεται ότι αυτή δεν είναι η ειδικότητα που μου αρέσει. Δεν ξέρω τι θέλω να είμαι. “

Τι να κάνετε

Οι εσωτερικές υποθέσεις δεν πρέπει να πάρουν περισσότερο χρόνο από το παιδί από το να σπουδάσουν, να παίζουν παιχνίδια, να περπατούν, να μιλάνε με φίλους. Είναι δύσκολο να αποδείξεις τοξικούς γονείς, αλλά μπορείς. Λειτουργήστε τα γεγονότα, «Θα κάνω ελάχιστα στο σχολείο, όταν τον καθαρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων, θα είναι μόνο εγώ», «Ο γιατρός μου συνέστησε να περνούν περισσότερο χρόνο στον καθαρό αέρα και την άσκηση.»

  Πώς να επικοινωνήσετε με συγγενείς αν δεν τους αρέσει

3. Ελέγχοντας τους γονείς

Ο υπερβολικός έλεγχος μπορεί να μοιάζει με τη φροντίδα, τη διακριτικότητα, τη φροντίδα. Αλλά οι τοξικοί γονείς στην περίπτωση αυτή ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους. Φοβούνται να γίνουν περιττές, και έτσι το κάνουν ώστε το παιδί να εξαρτάται από αυτούς όσο το δυνατόν περισσότερο, αισθάνεται αβοήθητος.

Αγαπημένες φράσεις τοξικών γονέων:

 • “Το κάνω μόνο για εσάς και προς όφελός σας.”
 • “Το έκανα γιατί αγαπάω πολύ.”
 • “Κάνετε αυτό, ή δεν θα σας μιλήσω ξανά.”
 • “Αν δεν το κάνετε αυτό, θα πάθω καρδιακή προσβολή”.
 • “Αν δεν το κάνετε, θα πάψετε να είστε μέλος της οικογένειάς μας.”

Όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα: «Το κάνω αυτό, γιατί ο φόβος να σας χαθεί είναι τόσο μεγάλος που είμαι έτοιμος να σας κάνει δυσαρεστημένους».

Οι γονείς-χειριστές που προτιμούν τον κρυφό έλεγχο, επιτυγχάνουν τα αιτήματά τους και τις παραγγελίες τους, αλλά με τρόπο ανούσιο, δημιουργώντας μια αίσθηση ενοχής. Παρέχουν «αδιάκριτη» βοήθεια, η οποία δημιουργεί ένα αίσθημα καθήκοντος για το παιδί.

Πώς εκδηλώνεται η επίδραση

 • Ελεγχόμενοι από τοξικούς γονείς, τα παιδιά γίνονται άσκοπα ανησυχητικά. Δεν έχουν καμία επιθυμία να δραστηριοποιηθούν, να εξερευνήσουν τον κόσμο, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.
  Παράδειγμα: “Πολύ φοβάμαι ότι ταξιδεύω με αυτοκίνητο, γιατί η μητέρα μου πάντα ισχυριζόταν ότι ήταν πολύ επικίνδυνο.”
 • Αν το παιδί επιχειρήσει να διαμαρτυρηθεί με τους γονείς του, να τους παραβιάσει, τον απειλεί με μια αίσθηση ενοχής, με τη δική του προδοσία.
  Παράδειγμα: “Εγώ χωρίς άδεια με μια διανυκτέρευση με έναν φίλο, το επόμενο πρωί η μητέρα μου κατέβηκε με μια άρρωστη καρδιά. Ποτέ δεν θα συγχωρήσω αν κάτι συμβεί σε αυτήν. “
 • Μερικοί γονείς αγαπούν να συγκρίνουν τα παιδιά μεταξύ τους, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα απογοήτευσης και ζήλια στην οικογένεια.
  Παράδειγμα: “Η αδελφή σου είναι πολύ πιο έξυπνη από σένα, σε ποιον γεννήθηκες;”
 • Το παιδί αισθάνεται συνεχώς ότι δεν είναι αρκετά καλός, προσπαθεί να αποδείξει την αξία του.
  Παράδειγμα: «Πάντα ήθελα να γίνω σαν τον παλαιότερο αδελφό μου, και μάλιστα πήγα, όπως κι εγώ, για να μελετήσω την ιατρική, αν και ήθελα να γίνω προγραμματιστής».

Τι να κάνετε

Αποφύγετε τον έλεγχο χωρίς φόβο από συνέπειες. Κατά κανόνα, αυτός είναι ένας συνηθισμένος εκβιασμός. Όταν συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε μέρος των γονέων σας, θα σταματήσετε να εξαρτάται από αυτούς.

4. Πόσιμοι γονείς

Οι γονείς-αλκοολικοί συνήθως αρνούνται ότι το πρόβλημα υπάρχει καταρχήν. Μαμά, ο οποίος πάσχει από αλκοολισμό σύζυγο δικαιολογεί, δικαιολογεί την ανάγκη για συχνή χρήση αλκοόλ για να ανακουφίσει το άγχος ή προβλήματα με το αφεντικό.

Το παιδί λέγεται συνήθως ότι δεν αξίζει να βγάλετε τα βρώμικα λινά από το εξοχικό σπίτι. Εξαιτίας αυτού, είναι συνεχώς τεταμένη, ζει με το φόβο να προδίδει τυχαία την οικογένειά του, αποκαλύπτει ένα μυστικό.

Πώς εκδηλώνεται η επίδραση

 • Τα παιδιά αλκοολικών συχνά γίνονται μόνοι. Δεν ξέρουν πώς να οικοδομήσουν φιλίες ή ερωτικές σχέσεις, υποφέρουν από ζήλια και υποψίες.
  Παράδειγμα: “Είμαι πάντα φοβισμένος ότι ένας αγαπημένος θα με βλάψει, έτσι δεν παίρνω σοβαρές σχέσεις.”
 • Σε μια τέτοια οικογένεια, το παιδί μπορεί να μεγαλώσει υπερφυσικά και ανασφαλές.
  Παράδειγμα: “Βοήθησα συνεχώς τη μητέρα μου να βάλει τον μεθυσμένο πατέρα. Φοβόμουν ότι θα πεθάνει, φοβόμουν ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι ‘αυτό. “
 • Ένα άλλο τοξικό αποτέλεσμα τέτοιων γονέων είναι η μετατροπή του παιδιού σε “αόρατο”.
  Παράδειγμα: “Η μητέρα μου προσπάθησε να απογαλακτίσει τον πατέρα της από μεθυσμένη, να την κωδικοποίησε, να ψάχνει συνεχώς για νέα φάρμακα. Μας άφηναν οι ίδιοι, κανείς δεν ρώτησε αν φάγαμε, πώς μαθαίνουμε, τι είμαστε παθιασμένοι ».
 • Τα παιδιά υποφέρουν από συναισθήματα ενοχής.
  Παράδειγμα: “Στην παιδική μου ηλικία, είπα συνεχώς:” Εάν συμπεριφερόταν ο εαυτός σας, ο Παπάς δεν θα έπινε “.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κάθε τέταρτο παιδί από την αλκοολική οικογένεια γίνεται ο ίδιος αλκοολικός.

Τι να κάνετε

Μην αναλάβετε την ευθύνη για το τι πίνουν οι γονείς. Αν μπορείτε να τους πείσετε ότι το πρόβλημα υπάρχει, υπάρχει πιθανότητα να σκεφτούν την κωδικοποίηση. Επικοινωνήστε με τις ευημερούσες οικογένειες, μην τους αφήνετε να πείσουν ότι όλοι οι ενήλικες είναι οι ίδιοι.

  Jet orgasm: τι είναι και πώς να το επιτύχει

5. Ταπεινωτικοί γονείς

Αυτοί οι γονείς συνεχώς προσβάλλουν και επικρίνουν το παιδί, συχνά αδικαιολόγητα, ή κάνοντας διασκέδαση γι ‘αυτόν. Αυτό μπορεί να είναι σαρκασμό, κοροϊδία, προσβλητικά ψευδώνυμα, την ταπείνωση, τα οποία εκδίδονται για ανησυχία: «Πρέπει να σας προετοιμάσει για μια σκληρή ζωή» «Θέλω να σας βοηθήσει να το φτιάξω», Οι γονείς μπορούν να κάνουν ένα παιδί «συνεργός» της διαδικασίας: «Καταλαβαίνει ότι αυτό είναι απλά ένα αστείο.»

Μερικές φορές η ταπείνωση συνδέεται με μια αίσθηση ανταγωνισμού. Οι γονείς θεωρούν ότι το παιδί τους δίνει δυσάρεστα συναισθήματα και συνδέει την πίεση: «Δεν μπορείτε να κάνετε καλύτερα από μένα».

Πώς εκδηλώνεται η επίδραση

 • Αυτή η στάση σκοτώνει την αυτοεκτίμηση και αφήνει βαθιά συναισθηματικά σημάδια.
  Παράδειγμα: “Για πολύ καιρό δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήμουν ικανός για κάτι παραπάνω από το να βγάζω τα σκουπίδια, όπως είπε ο πατέρας μου. Και μισούσα τον εαυτό μου γι ‘αυτό. “
 • Τα παιδιά των ανταγωνιστικών γονέων πληρώνουν για την ειρήνη του μυαλού τους, σαμποτάροντας τις επιτυχίες τους. Προτιμούν να υποτιμήσουν τις πραγματικές τους ικανότητες.
  Παράδειγμα: «Ήθελα να συμμετάσχω στο διαγωνισμό χορού δρόμου, ήμουν καλά προετοιμασμένος γι ‘αυτό, αλλά δεν τολμούσα να το δοκιμάσω. Η μαμά πάντα είπε ότι δεν θα ήμουν σε θέση να χορέψω σαν αυτήν ».
 • Η κινητήρια δύναμη των σκληρών λεκτικών επιθέσεων μπορεί να γίνει μη ρεαλιστικές ελπίδες, τις οποίες οι ενήλικες τοποθετούν στο παιδί. Και είναι αυτός που υποφέρει όταν οι ψευδαισθήσεις καταρρέουν.
  Παράδειγμα: “Ο μπαμπάς ήταν σίγουρος ότι θα γίνω σπουδαίος παίκτης χόκεϊ. Όταν για άλλη μια φορά εξαιρούνται από το τμήμα (που δεν μου άρεσε και δεν ήξερα πώς να κάνει πατινάζ), είχε καιρό χρησιμοποιήθηκε για να μου τηλεφωνήσει άνευ αξίας και δεν έχει σημασία τι δεν μπορεί. “
 • Λόγω των αποτυχιών των παιδιών, οι τοξικοί γονείς έρχονται συνήθως στην αποκάλυψη.
  Παράδειγμα: “Έχω ακούσει συνεχώς:” Θα ήταν καλύτερα αν δεν γεννηθήκατε. ” Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν πήρα την πρώτη θέση στην Ολυμπιάδα στα μαθηματικά ».

Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε τέτοιες οικογένειες έχουν συχνά αυτοκτονικές τάσεις.

Τι να κάνετε

Βρείτε έναν τρόπο να εμποδίσετε τις προσβολές και τις ταπείνωση, ώστε να μην σας βλάψουν. Μην αφήνετε να παρακολουθήσουμε την πρωτοβουλία σε συνομιλία. Εάν απαντήσετε μονοστυλογράφητα, μην υποκύψετε σε χειρισμούς, προσβολές και ταπείνωση, οι τοξικοί γονείς δεν θα επιτύχουν το στόχο τους. Θυμηθείτε: δεν χρειάζεται να αποδείξετε τίποτα σε αυτά.

Τερματίστε τη συζήτηση όταν θέλετε. Και κατά προτίμηση προτού να αρχίσετε να αισθάνεστε δυσάρεστα συναισθήματα.

6. Κατάχρηση

Οι γονείς που θεωρούν τη βία τον κανόνα, με υψηλό βαθμό πιθανότητας, έρχονται με τον ίδιο τρόπο. Για αυτούς, αυτή είναι η μόνη ευκαιρία να ξεφορτωθεί ο θυμός, να αντιμετωπίσει προβλήματα και αρνητικά συναισθήματα.

Φυσική κακοποίηση

Οι υποστηρικτές της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά εξαερισμού συνήθως τους φόβους και συγκροτήματα ή Ειλικρινά πιστεύω ότι spanking θα ωφελήσει την εκπαίδευση, το παιδί θα κάνει μια θαρραλέα και ισχυρή. Στην πραγματικότητα, τα πάντα είναι το αντίστροφο: οι σωματικές τιμωρίες επιφέρουν την ισχυρότερη ψυχική, συναισθηματική και σωματική βλάβη.

Σεξουαλική βία

Η Susan Forward χαρακτηρίζει την αιμομιξία ως μια «συναισθηματική καταστροφική προδοσία της βασικής εμπιστοσύνης μεταξύ ενός παιδιού και ενός γονέα, μια πράξη πλήρους διαστροφής». Τα μικρά θύματα είναι στην πλήρη δύναμη του επιτιθέμενου, δεν έχουν πουθενά να πάνε και κανείς να ζητήσει βοήθεια.

Το 90% των παιδιών που επιβιώνουν σε σεξουαλική κακοποίηση δεν το λένε σε κανέναν.

Πώς εκδηλώνεται η επίδραση

 • Το παιδί βιώνει ένα αίσθημα αβοήθειας και απόγνωσης, επειδή ένα αίτημα για βοήθεια μπορεί να γεμίσει με νέες εκρήξεις θυμού και τιμωρίας.
  Παράδειγμα: “Δεν είπα σε κανέναν μέχρι την ηλικία της πλειοψηφίας ότι η μητέρα μου με χτύπησε. Επειδή ήξερε: κανείς δεν θα πιστέψει. Εξήγησα τους μώλωπες στα πόδια και τα χέρια μου από το γεγονός ότι μου αρέσει να τρέχω και να πηδήσω “.
 • Τα παιδιά αρχίζουν να μισούν τον εαυτό τους, τα συναισθήματά τους είναι ένας συνεχής θυμός και φαντασιώσεις για εκδίκηση.
  Παράδειγμα: “Για πολύ καιρό δεν μπορούσα να παραδεχτώ τον εαυτό μου, αλλά στην παιδική ηλικία μου ήθελα να στραγγαλίσω τον πατέρα μου ενώ κοιμόταν. Πήρε τη μητέρα μου, την μικρότερη αδερφή μου. Χαίρομαι που φυλακίστηκε. “
 • Η σεξουαλική βία δεν συνεπάγεται πάντοτε επαφή με το σώμα του παιδιού, αλλά δεν είναι λιγότερο καταστροφική. Τα παιδιά αισθάνονται ένοχοι για το τι συνέβη. Είναι ντροπή, φοβούνται να πουν σε κάποιον τι συνέβη.
  Παράδειγμα: “Ήμουν ο πιο χαλαρός μαθητής στην τάξη, φοβόμουν ότι ο πατέρας μου θα κληθεί στο σχολείο, το μυστικό θα αποκαλυφθεί. Με εκφοβίζει: πάντα είπε ότι αν συμβεί αυτό, όλοι θα σκεφτούν ότι είμαι τρελός, θα με στείλουν σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. “
 • Τα παιδιά κρατούν τον πόνο μόνοι τους, έτσι ώστε να μην καταστρέψουν την οικογένεια.
  Παράδειγμα: “Είδα ότι η μητέρα μου είναι πολύ λάτρης του πατριού. Μόλις προσπάθησα να της υποδείξω ότι με αντιμετωπίζει “μεγαλόσωμος”. Αλλά έσκασε σε δάκρυα τόσο πολύ που δεν τολμούσα να μιλήσω γι ‘αυτό. “
 • Ένα πρόσωπο που έχει βιώσει βία στην παιδική του ηλικία συχνά οδηγεί σε διπλή ζωή. Αισθάνεται αηδιαστικός, αλλά προσποιείται ότι είναι ένα επιτυχημένο, αυτόνομο άτομο. Δεν μπορεί να οικοδομήσει μια συνηθισμένη σχέση, θεωρεί τον εαυτό του ανάξιο αγάπης. Είναι μια πληγή που τραβάει για πολύ καιρό.
  Παράδειγμα: “Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου” βρώμικο “εξαιτίας του τι έκανε ο πατέρας μου ως παιδί. Για να πάω στην πρώτη μέρα, αποφάσισα μετά από 30 χρόνια, όταν πέρασα πολλά μαθήματα ψυχοθεραπείας. “

  14 σεξουαλικές θέσεις για άνδρες που τους αρέσει να κυριαρχούν

Τι να κάνετε

Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγεις από έναν βιαστή είναι να αποστασιοποιηθείς, να φύγεις. Μην κλείσετε τον εαυτό σας, αλλά αναζητήστε βοήθεια από συγγενείς και φίλους που μπορούν να εμπιστευτούν, ζητήστε βοήθεια από τους ψυχολόγους και την αστυνομία.

Πώς να συμπεριφέρονται με τοξικούς γονείς

1. Αποδεχτείτε αυτό το γεγονός. Και καταλαβαίνετε ότι δύσκολα μπορείτε να αλλάξετε τους γονείς σας. Αλλά εσείς και η στάση σας στη ζωή – ναι.

2. Θυμηθείτε ότι η τοξικότητά τους δεν είναι δικό σας λάθος. Δεν είστε υπεύθυνοι για τον τρόπο που συμπεριφέρονται.

3. Η επικοινωνία μαζί τους είναι μάλλον απίθανο να είναι διαφορετική, οπότε να τη μειώσετε στο ελάχιστο. Ξεκινήστε τη συζήτηση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι μπορεί να καταλήξει δυσάρεστη για εσάς.

4. Εάν είστε αναγκασμένοι να ζήσετε μαζί τους, βρείτε την ευκαιρία να απελευθερώσετε ατμό. Πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Κρατήστε ένα ημερολόγιο, περιγράψτε σε αυτό όχι μόνο κακά γεγονότα, αλλά και θετικές στιγμές για να υποστηρίξετε τον εαυτό σας. Διαβάστε περισσότερα βιβλιογραφία σχετικά με τους τοξικούς ανθρώπους.

5. Μην αναζητάτε δικαιολογίες για τις ενέργειες των γονέων. Η ευημερία σας πρέπει να είναι προτεραιότητα.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top