Oppiminen lukea 3 kertaa nopeammin 20 minuutissa

Taustaa: PX-projekti

Vuonna 1998 pidettiin Princetonin yliopistossa seminaari “Project PX” (Project PX), joka oli omistettu nopealle lukemiselle. Tämä viesti on ote kyseisestä seminaarista saaduista tiedoista, jotka on johdettu tästä artikkelista ja henkilökohtaisesta kokemuksesta nopeamassa lukemista.

Joten, “PX-projekti” on kolmen tunnin kognitiivinen kokeilu, jonka avulla voit lisätä lukunopeutta 386%: lla. Kokeilu tehtiin viidellä kielellä puhuvilla ihmisillä, ja jopa harjoittelijoilla koulutettiin lukemaan jopa 3 000 sanaa teknistä tekstiä minuutissa, 10 sivua tekstiä. Sivu 6 sekunnissa.

Vertailun vuoksi keskimääräinen lukunopeus Yhdysvalloissa on 200-300 sanaa minuutissa. Meiltä kielen erityispiirteiden yhteydessä 120-180 sanaa minuutissa. Ja voit parantaa suorituskykyäsi 700-900 sanaa minuutissa.

Tarvitaan vain ymmärrystä ihmisen vision periaatteista, joka hukkuu lukemisessa ja sen lopettamisesta. Kun ymmärrämme virheet ja harjoittelemme heitä olemaan tekemättä, lukee useita kertoja nopeammin, ei röyhkeästi silmällä, mutta huomaa ja tallentaa kaikki lukemat tiedot.

Oletko valmis aloittamaan kokeilun? Aloitetaan sitten.

Tarvitset:

  • vähintään 200 sivua sisältävä kirja;
  • kynä tai lyijykynä;
  • ajastin.

Kirjan pitäisi olla ennen sinua, sulkematta sitä (paina sivua, jos se haluaa sulkea ilman tukea).

Etsi kirja, jota sinun ei tarvitse pitää, joten se ei sulkeudu
Etsi kirja, jota sinun ei tarvitse pitää, joten se ei sulkeudu

Harjoitusten yhteen istuntoon tarvitaan vähintään 20 minuuttia. Varmista, ettei kukaan häiritse sinua tällä hetkellä.

Ja ennen kuin siirrymme suoraan harjoituksiin, tässä on muutamia lyhyt vinkkejä siitä, kuinka lisätä lukunopeutta.

Tee mahdollisimman vähän pysähtymisiä, kun luet tekstiviestin

Kun luemme, silmät liikkuvat tekstin ympärillä sujuvasti, mutta hypähtelevät. Jokainen tällainen hyppy päättyy kiinnittämällä huomiota osaan tekstistä tai pysähtymättä katselemaan alueita, jotka ovat noin neljäsosa sivusta, näytät ottavan kuvan tästä arkkiosasta.

Jokainen tekstin silmien pysäytys kestää 1/4 – 1/2 sekuntia.

Jos haluat tuntea sen, sulje silmä ja paina kevyesti silmäluomen sormen kärjellä ja yritä liukua toisen silmän läpi hitaasti tekstin viereen. Hyppää tulee vieläkin ilmeisemmäksi, jos et hyppää kirjaimissa, vaan yksinkertaisesti suorassa vaakaviivassa:

linja

No, tunnetko rodun?

Yritä mahdollisimman vähän palata tekstiin

Luku, joka lukee keskimääräisellä tahdilla, tulee usein takaisin lukematta jääneestä hetkestä. Tämä voi tapahtua tietoisesti ja tiedostamattomasti. Jälkimmäisessä tapauksessa alitajuinen mieli itse palauttaa silmänsä paikalle tekstissä, jossa pitoisuus on kadonnut.

Keskimäärin tietoinen ja tiedostamaton palaa tekstin läpi vie jopa 30 prosenttia ajasta.

Juna keskittyy lisäämään sanojen lukumäärää lukemaa kohti

Ihmiset, joilla keskimääräinen lukunopeus käytetään keskipisteenä, eivätkä horisontaaliset perifeeriset näkymät. Tämän vuoksi he näkevät puolet sanoista yhden hypyn näkemyksestä.

  Mitä luettava: 10 mielenkiintoista kirjoja, jotka perustuvat todellisiin tapahtumiin

Juna taidot erikseen

Harjoitukset eroavat toisistaan, eikä sinun tarvitse yrittää yhdistää ne yhteen. Jos esimerkiksi koulutat lukemisnopeutta, älä huolestu tekstin ymmärtämisestä. Sinun tulee jatkuvasti käydä läpi kolme vaihetta: teknologian tutkimus, teknologian soveltaminen nopeuden lisäämiseksi ja lukemisen ymmärtämisellä.

Pääsääntö: kouluttaa tekniikka nopeudella, joka on kolme kertaa suurempi kuin haluttu lukunopeus. Esimerkiksi jos nyt lukunopeus on noin 150 sanaa minuutissa ja haluat lukea 300 sanaa minuutissa, sinun täytyy kouluttaa lukemaan 900 sanaa minuutissa.

Vaihe yksi: määritä alkuperäinen lukunopeus

Nyt sinun on laskettava sanat ja rivit, jotka olet valinnut koulutukseen. Laskemme likimääräisen sanamäärän, koska se on liian kova ja pitkä, jotta tarkka arvo on otettava huomioon.

Ensinnäkin, harkitse, kuinka monta sanaa viedään viiteen tekstiriviin, jaa tämä numero viiden päälle ja kiertäkää se. Laskin 40 sanaa viidellä rivillä: 40: 5 = 8 – keskimäärin kahdeksan sanaa riviä kohden.

Seuraavaksi tarkastele viiden kirjan viiden rivin määrää ja jaa numero viidellä. Sain 194 riviä, pyöristettin 39 riviä sivua kohden: 195: 5 = 39.

Ja viimeinen: me laskemme, kuinka monta sanaa on sijoitettu sivulle. Tätä varten rivien keskimääräinen lukumäärä kerrotaan rivillä olevien sanojen keskimääräisestä lukumäärästä: 39 ⋅ 8 = 312.

Nyt on aika oppia lukunopeutta. Ajastin asetetaan 1 minuutiksi ja lukee tekstiä rauhallisesti ja kiireellisesti, kuten tavallisesti.

Kuinka monta on käynyt? Minulla on hieman enemmän kuin yksi sivu – 328 sanaa.

Vaihe kaksi: maamerkki ja nopeus

Kuten jo edellä kirjoitin, tekstin palautuminen ja näytön pysäyttäminen kestää kauan. Mutta voit helposti leikata ne työkalulla, jotta voit seurata painopistettäsi.

Työkaluna käytetään kynää, kynää tai jopa sormea. Loppujen lopuksi sanoen sanoja ja viivoja olet todennäköisesti käyttänyt kynää tai sormea, joka ei auttanut menettää laskuaan? Käytämme sitä koulutuksessa.

1. Tekniikka (2 minuuttia)

Käytä kynää tai kynää pitämällä keskittymistä. Työnnä lyijykynällä tasaisesti linjan alle, jota luette tällä hetkellä, ja keskittykää paikkaan, jossa lyijyn kärki on nyt.

  Kuinka ladata kirjan Kindle

Seuraa kynän kärkeä riveissä
Seuraa kynän kärkeä riveissä

Aseta tempo lyijykynällä ja katsele silmälläsi, pysähtyy pysähtymällä ja palaa tekstillä. Ja älä välitä tekstin ymmärtämisestä, se on nopean kehityksen harjoittaminen, ei ymmärrystä.

Yritä mennä läpi jokaisen rivin 1 sekunnin ajan ja lisätä nopeutta jokaisella sivulla.

Älä jätä yhtä riviä yli yhdeksi sekunniksi missään olosuhteissa, vaikka et ymmärrä, mistä tekstistä on kyse.

Tämän tekniikan avulla voin lukea 936 sanaa 2 minuutissa, mikä tarkoittaa 460 sanaa minuutissa. Mikä on mielenkiintoista, kun noudatat kynää tai kynää, näyttää siltä, ​​että näyte on lyijykynällä, ja luette nopeammin. Ja kun yrität ottaa sen pois, heti visio näyttää levittäytyvän sivuun, ikään kuin keskittyminen olisi vapautettu ja se alkoi kellua ympäri arkki.

2. Nopeus (3 minuuttia)

Toista tekniikka reitittimellä, mutta lue jokainen rivi, valitse enintään puolet sekunnin (lue kaksi riviä tekstiä, kun se tarkoittaa “kaksikymmentäkaksi”).

Todennäköisesti et ymmärrä mitään lukemistasi, mutta sillä ei ole väliä. Nyt koulutat omia reflekseesi käsitystä, ja nämä harjoitukset auttavat sinua sopeutumaan järjestelmään. Älä vähennä nopeutta 3 minuutin ajan. Keskity kynän kärkeen ja lisää nopeutta.

Kolmen minuutin ajan tällaisesta jännittävästä kilpailusta luin viisi sivua ja 14 riviä, keskimäärin 586 sanaa minuutissa. Vaikeinta tässä harjoituksessa ei ole hidastaa kynän nopeutta. Tämä on todellinen lohko: olet lukenut koko elämäsi ymmärtämään, mitä olet lukenut, eikä se ole niin helppoa päästä eroon.

Ajatukset tarttuvat linjoihin pyrkiessään palaamaan ymmärtämään, mitä sanotaan, ja kynä alkaa myös hidastua. On myös vaikeaa pitää keskittymistä tällaiseen hyödyttömään lukemiseen, aivojen antautumiseen ja ajatuksiin lentää pois, mikä vaikuttaa myös lyijykynän nopeuteen.

Kolmas vaihe: Laajenna havainnointialuetta

Kun keskität silmät monitorin keskelle, näet edelleen sen äärimmäiset alueet. Joten tekstissä: keskityt yhteen sanaan ja näet muutaman sanan ympärillä.

Joten enemmän sanoja, joita opit näkemään tällä tavalla perifeerisen näkemän avulla, sitä nopeammin voit lukea. Laajennettu havainnointialue mahdollistaa lukunopeuden kasvattamisen 300%: lla.

Aloittelijat, joilla tavallinen lukunopeus käyttävät perifeeristä näkemystään kentillä, eli ne kulkevat tekstin kaikkien sanojen kirjaimin ensimmäisestä viimeiseen. Tässä tapauksessa perifeerinen visio käytetään tyhjiin kenttiin, ja lukija menettää 25: stä 50 prosenttiin ajasta.

  8 henkilökohtaisen rahoituksen kirjoja, jotka ovat lukemisen arvoisia

Pumpattu lukija ei lue kenttiä. Hän ajaa silmänsä vain muutaman sanan lauseesta, ja loput näkevät perifeerisen näkemyksen. Alla olevassa kuvassa näkyy karkean kuvan pitoisuuden kokeneen lukijan: sana keskellä luetaan ja merkitty ääreisnäköön utuinen.

Keskity keskeisiin sanoihin
Keskity keskeisiin sanoihin

Tässä on esimerkki. Lue tämä lause: 

Eräänä päivänä opiskelijat nauttivat lukemasta neljä tuntia suoraa.

Jos aloitat lukemisen sanaa “opiskelijat” ja lopetat lukemisen, säästät aikaa lukemalla viisi sanasta kahdeksasta! Ja tämä lyhentää aikaa lukea tämä lause yli kaksi kertaa.

1. Tekniikka (1 minuutti)

Käytä lyijykynää lukemaan mahdollisimman pian, aloita lukeminen rivin ensimmäisestä sanasta ja lopeta rivin viimeinen sana. Toisin sanoen, vaikka ei ole havaittavissa alueen laajentamista – vain toista harjoitusnumero 1, mutta käytä kullekin riville enintään 1 sekunti. Missään tapauksessa ei saa ylittää yhtä sekuntia.

2. Tekniikka (1 minuutti)

Jatka lukemisen säätämistä kynällä tai lyijykynällä, mutta lue alku rivin toisella sana ja lopeta rivin lukeminen kahteen sanaan loppuun.

3. Nopeus (3 minuuttia)

Lukuoperaationsa kolmantena sanana linjan ja päättyy kolme sanaa loppuun, samalla siirrä kynän nopeudella yksi rivi puolen sekunnin (kaksi riviä aika kuluu sanoa “kaksikymmentäkaksi”).

Jos et ymmärrä lukemista, se on normaalia. Nyt koulutat reflekseesi käsitystäsi, eikä välitä ymmärrystä. Keskity harjoitukseen kaikella voimallasi ja älä anna mielen purjehtia pois mielenkiinnosta.

Vaihe neljä: Tarkista uusi nopeus

Nyt on aika testata uusi lukunopeus. Aseta ajastin 1 minuutiksi ja lue suurinopeudella, jolla yrität edelleen ymmärtää tekstiä. Minulla on 720 sanaa minuutissa – kaksi kertaa nopeampi kuin ennen luokkien alkua tällä tekniikalla.

Nämä ovat viileitä indikaattoreita, mutta ne eivät ole yllättäviä, koska itse huomaat, kuinka sanojen laajuus laajenee. Älä tuhlaa aikaa kentällä, älä palaa tekstiin, ja nopeus kasvaa merkittävästi.

Jos kokeilet tätä tekniikkaa juuri nyt, jakaa menestys kommentteihin. Kuinka monta sanaa oli ennen ja jälkeen?

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

위로 스크롤