7 най-добри приложения за Mac за редактиране на снимки

Вероятно често, гледайки цифровите си снимки, си казал: “Не е зле. Но можете да направите малко по-добре, ако нещо бъде коригирано. ” Полезна помощна програма iPhoto, вградена във всеки Mac, ви позволява да премахнете ефекта на червените очи, да изрежете изображението и да играете с цвета. Но ако тези функции не са достатъчни за вас, съветваме ви да се запознаете с по-сложни програми.

Acorn 4

Acorn е лесен за използване редактор, един вид алтернатива за тези, които не се нуждаят от скъпи и сложни редактори като Adobe Photoshop. В допълнение към разнообразието от стандартни функции и филтри, Acorn ви позволява да наслагвате текст над изображението и да използвате различни инструменти за рисуване, включително векторни графики. Приложението поддържа Automator, AppleScript и JavaScript за по-напреднали потребители. Acorn струва 979 рубли, но напълно оправдава цената си благодарение на множество полезни функции. Приложението включва изучаването на основите, така че никога няма да се изгубите в него.

GIMP

GNU Image Manipulation Program, съкратено GIMP, е безплатна алтернатива на Photoshop. Тази програма не е достъпна в Mac App Store, но може да бъде свободно изтеглена от официалния сайт за програмисти. Неговото меню е много различно от стандартното, което сме свикнали да виждаме в други програми. Въпреки това функциите му до голяма степен съвпадат с Photoshop. Също така има четка, молив и печат, има възможност да работите с текст, да прилагате различни филтри, както и да работите с експонация и да подобрявате снимките по други начини само с няколко кликвания. За някои потребители програмата може да изглежда твърде сложна, в този случай те трябва да обръщат внимание на други графични редактори.

ширит

Изтеглете GIMP

Adobe Lightroom

Едно от основните предимства на Lightroom, разбира се, е работата с файлове във формат RAW. Когато работите с снимки, оригиналите им остават непроменени и много лесно можете да се върнете към оригиналната снимка, като отмените всички предишни действия. Разликата от по-големия си брат Adobe Photoshop е, че Lightroom е страхотно за каталогизиране и обработка на няколко снимки. Ако имате нужда от по-задълбочено редактиране на отделни снимки, в този случай Photoshop е абсолютно задължително. В Lightroom можете лесно и бързо да преглеждате цялата обширна библиотека с снимки, да избирате или отхвърляте изображения и след това да регулирате техния контраст, яркост, баланс на бялото или други важни параметри.

Lightroom

Абонирайте се за най-новата версия на Lightroom

PhotoLine

PhotoLine е друга алтернатива на Photoshop, но този път тя не е безплатна. Този редактор е предназначен и за напреднал потребител, който вече е редактирал много снимки, познава тънкостите на обработката и инструментите, от които се нуждае. Потребителският интерфейс е малко слаб, но въпреки този недостатък PhotoLine има впечатляващ набор от полезни функции. От официалния сайт за разработчици можете лесно да изтеглите демо версия на редактора, да изпробвате неговите функции и да добавите за него собственото си впечатление.

photoline

Опитайте Photoline

Photoshop CC

Какво да кажа, това е кралят на програмите за редактиране на изображения. Не без причина на нашия език дори се появи нов глагол “otfotoshopit”. Какво можете да кажете за новото за Photoshop, което сте писали за сто хиляди пъти? Както вече можете да видите, всички изброени програми са някак си в сравнение с Photoshop и това вече говори сама за себе си. Това е наистина златна извадка за всички фоторедактори. Разбира се, той е предназначен за средния потребител, но е невероятно сложен инструмент с много функции. Но ако вие, след като сте прекарали много време, ще го разберете, ще получите наистина красиви снимки. За 299 рубли месечно ще получавате не само последната версия на Photoshop, но и придружаващия удобен каталожник, за който съм написал по-горе, Lightroom. Страхотно предложение за професионални фотографи.

Photoshop

Абонирайте се за последната версия на Photoshop

Photoshop Elements

Ако вашите нужди са достатъчно скромни и не се нуждаете от пълноценна версия на Photoshop чрез абонамент, съветвам ви да обърнете внимание на друг продукт от Adobe – Photoshop Elements. Освен това има много полезни инструменти, но интерфейсът на програмата е по-приятелски и разбираем. Тук можете лесно да премествате обекти към снимки, да премахвате ефекта “червени очи”, да подобрявате цвета или да създавате панорамно изображение. Adobe пусна две версии на програмата – Photoshop Elements и Photoshop Elements Editor, които са достъпни в Mac App Store. Но в последната няма да намерите редица полезни функции, представени във версията, която можете да изтеглите директно от сайта на Adobe.

Приложение в Mac App Store:

Изтеглете Photoshop Elements

Pixelmator

Според мен това е един от най-удобните графични редактори за Mac. Поддържа много формати, ви позволява да работите със слоеве, да прилагате различни филтри и други полезни инструменти. Тук има пълен набор за пълноценно редактиране на снимки, като се започне с различни начини за избор на предмети и много четки, завършващи с наслагване на сенки и прилагане на различни ефекти. На официалния сайт можете да изтеглите безплатна пробна версия и да оцените удобството на Pixelmator.

Питате, къде е Aperture и iPhoto? Но факт е, че Apple обяви, че в близко бъдеще тези програми ще изчезнат, оставяйки свободното си място на новото приложение Снимки. И ще ви разкажем веднага щом тази програма се появи на наше разположение.

чрез iMore