Što uzrokuje nedostatak sna

Koliko sati sna misli da prosječna osoba treba zaista odmoriti? Broj sati varira od 6 do 8 dnevno – ovaj put bi trebao biti prilično dovoljan da bi osoba mogla dalje raditi, bez štete za zdravlje. No, ako bi se dovoljno sna, to je pun ozbiljnih posljedica, u rasponu od blage neuroze i rizik od viška centimetara u struku, da se ozbiljniji problemi – bolesti srca i povećan rizik od dijabetesa zaraditi.

Neugodni simptomi mogu se pojaviti nakon prve noći nedostatka sna. Što još prijeti lošem snu? Huffington Post je odlučio to detaljnije razumjeti.

Neki genijalni ljudi zapravo nisu trebali san, a oni nisu trpjeli bez njegove odsutnosti. Na primjer, Leonardo da Vinci bio je dovoljan samo 1,5-2 sati sna dnevno, Nikola Tesla – 2-3 sata, Napoleon Bonaparte spavao s prekidima u iznosu od oko 4 sata. Vi proizvoljno mogu identificirati kao genija i pretpostaviti da ako spavate 4 sata dnevno, imat će vremena za napraviti puno više, ali vaše tijelo ne mogu složiti s tobom, a nakon nekoliko dana agonije će se početi sabotirati svoj posao, da ga želite, ili ne.

Infografika

alt

Što se događa s tijelom nakon jednog dana nedostatka sna

Počinjete prejedanje. Dakle, ako ste barem jednu noć spavali malo ili loše, osjećate se više gladni nego nakon standardnog sna. Istraživanja su pokazala da nedostatak sna izaziva apetit, kao i izbor više kalorija, s povećanim sadržajem ugljikohidrata, a ne sasvim zdrave hrane.

Pogoršana pozornost. Zbog pospanosti što pogoršava pozornost i reakcije, a to pak može dovesti do izvanrednim situacijama na cesti ili na poslu (ako radite s rukama ili doktor ili vozač, koji je čak i gore). Ako spavate 6 ili manje sati, rizik od nezgoda na cesti s vašim sudjelovanjem raste tri puta.

Izgled se pogoršava. Zagrijava se pod očima nakon lošeg sanja – nije najbolji ukras. Spavanje je korisno ne samo za vaš mozak, već i za vaš izgled. Mala studija u časopisu SLEEP, objavljena prošle godine, pokazala je da oni koji spavaju manje izgledaju manje atraktivan ljudima. Istraživanja u Švedskoj pokazala su i povezanost između brzog starenja kože i nedostatka normalnog sna.

  10 načina da koristite vazelinu, za koju niste imali pojma prije

Povećani rizik od hvatanja prehlade. Puno snažan san je jedan od osnovnih elemenata imunološkog sustava. Studija na Sveučilištu Carnegie Mellon pokazala je da spavanje manje od 7 sati dnevno povećava rizik pada tri puta. Štoviše, stručnjaci Mayo Clinic objašnjavaju da se za vrijeme spavanja u tijelu proizvode posebni proteini – citokini. Neki od njih pomažu u održavanju snažnog sna, a razinu nekih treba povećati kako bi zaštitili tijelo kada imate infekciju ili upalu ili kada imate stres. Zbog nedostatka sna proizvodnja tih zaštitnih citokina smanjuje se i vi duže žive.

Možete riskirati oštećenje mikro mozga. Nedavna mala studija provedena s petnaest muškaraca i objavljena u istom časopisu SLEEP pokazala je da čak i nakon jedne noći nedostatka sna, mozak gubi dio tkiva. To se može otkriti mjerenjem razine dviju molekula u krvi, čije povećanje obično označava da je mozak oštećen.

Naravno, ovo je samo mala studija koja se provodi s petnaest muškaraca – ne tako velikim uzorkom. Ali kako možete biti sigurni da nećete biti pogođeni?

Postaješ više emocionalno. A ne na bolje. Prema istraživanju provedenom 2007. godine u medicinskim školama Harvard i Berkeley ako spavate dovoljno, emocionalni područja mozga postaju reaktivne od 60%, odnosno što se više emocionalno, razdražljiv i eksplozivan. Činjenica je da, bez dovoljno sna, naš mozak prelazi na primitivnije oblike aktivnosti i nije u stanju kontrolirati emocije normalno.

Može doći do problema s memorijom i koncentracijom. Problemi s pažnjom dodaju se problemi s memorijom i koncentracijom. Teško vam se koncentrirati na zadatke koji se izvode, a memorija se pogoršava, budući da spavanje sudjeluje u procesu konsolidacije memorije. Dakle, ako malo spavate, pamćenje novog materijala bit će vam sve više i više teško (ovisno o zanemarivanju vaše situacije).

Što se događa s tijelom ako malo spavate na duge staze

Pretpostavimo da imate ispit ili hitan projekt, a samo trebate smanjiti količinu sna kako bi se sve to moglo dogoditi. To je dopušteno u kratkim prostorima, samo pokušajte ne zauzeti za upravljačem i unaprijed upozoriti sve da ste jako umorni i reagirate malo neadekvatno, emocionalno. Nakon polaganja ispita ili završetka projekta odmarat ćete se, dovoljno spavati i ponovo ćete vratiti stari oblik.

  Anatomija istezanja na slikama: vježbe za cijelo tijelo

No, ako je vaš posao čini tako da se standardno vrijeme vašeg sna od 7-8 sati smanjena na 4-5, morate ozbiljno razmišljati o tome kako promijeniti ili pristup radu, odnosno rad sama, kao posljedice stalnog nedostatka sna je mnogo tužna, od jednostavne nervoze ili modrica ispod očiju. Što duže održavate takav nezdrav režim, veća je cijena koju vaše tijelo plati za to.

Rizik od dobivanja moždanog udara se povećava. Studije objavljene u časopisu SLEEP u 2012. pokazale su da nedostatak sna (manje od 6 sati sna) za starije osobe povećava rizik od moždanog udara za 4 puta.

Povećani rizik od pretilosti. Jednostavno prejedanje zbog nedostatka sna za jedan ili dva dana je samo cvijeće u usporedbi s onim što vam se može dogoditi ako stalni nedostatak sna postaje vaš standard. Kao što je već spomenuto u prethodnom odjeljku, nedostatak sna izaziva povećanje apetita i, naravno, dovodi do stalnih noćnih zalogaja. Sve to zajedno se pretvara u dodatne funte.

Vjerojatnost pojavljivanja nekih vrsta raka povećava se. Naravno, to se ne pojavljuje jednostavno zato što ne spavate mnogo. Ali loš san može potaknuti pojavu prekanceroznih formacija. Dakle, kao rezultat istraživanja provedenog među 1240 sudionika (kolonoskopija provedena), oni koji su spavali manje od 6 sati dnevno na 50% povećan rizik od kolorektalnog adenoma, koji se mogu pretvoriti u malignog tumora tijekom vremena.

Vjerojatnost razvoja dijabetesa povećava se. Istraživanje koje je proveo Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u 2013. godini pokazalo je da je premalo (i previše!) Spavanje povezano s povećanim rizikom od mnogih kroničnih bolesti, uključujući dijabetes. To je zbog činjenice da nedostatak sna, s jedne strane, dovodi do rizika od pretilosti, as druge – smanjuje osjetljivost na inzulin.

  Kako početi plivati

Povećani rizik od bolesti srca. Harvard Health Publications izvješćuje da je kronični nedostatak sna povezan s visokim krvnim tlakom, aterosklerozom, zatajenjem srca i srčanim udarom. Istraživanja provedena u 2011. na Medicinskom fakultetu u Warwicku su otkrili da ako spavaju manje od 6 sati dnevno i spavati prolazi sa povredama, te dobiti „bonus” u obliku porasla je za 48% vjerojatnost da umru od srčanih bolesti i 15% – od udar. Sjedenje kasno ili do jutra na dulje vrijeme je vremenska bomba!

Broj spermija se smanjuje. Ovo se odnosi na one koji još uvijek žele znati sreću očinstva, ali do sada odgađaju, budući da su zauzeti akumulacijom nasljeđa. U 2013. Danski Istraživanje je provedeno među 953 mladih ljudi, koji su otkrili da kod muškaraca s koncentracijom poremećaja spavanja sperme za 29% manje od onih koji spavaju mirno standardnih 7-8 sati dnevno.

Rizik od prerane smrti se povećava. Studije, tijekom kojih su 10-14 godina procijenile 1741 muškarca i žena, pokazale su da muškarci koji su spavali manje od 6 sati dnevno povećavaju svoje šanse za umiranje prerano.

Sve to su bili podaci dobiveni tijekom istraživanja. Ali, kao što znamo, u kontradiktornom svijetu, podaci istraživanja mogu biti apsolutno suprotni. Danas možemo pročitati da će nam nove čarobne tablete spasiti od svih bolesti, a sutra možemo dobiti članak koji druge studije pokazuju apsolutno suprotne rezultate.

Možete vjerovati ili ne vjerovati u dugoročnim izgledima konstantnog nedostatka sna, ali ne možete poreći činjenicu da ako spavaju malo, postati razdražljiv i nepažljiv, slabo zapamtiti informacije i čak boji pogledati u ogledalo. Zato se spremimo i spavamo najmanje 6 sati dnevno za sebe, naše voljene, barem u kratkom roku.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다

Scroll to Top