Kako početi plivati

Ponekad se čini da svi oko idu u bazen i plivaju dugo vremena. Ali kako ljudi počinju plivati? Danas će nam Anna Parshina reći o tome, počela je plivati ​​tek prije dvije godine i već je postigla nevjerojatne uspjehe za početak.

Više ne 15 godina, a želite početi plivati ​​ili samo početak? Onda ovi savjeti mogu biti korisne za vas. Ja sam 35. učim plivati ​​od nule u kolovozu 2013. godine. Plivao sam u 2 mjeseca. Šest mjeseci kasnije nanijet na 7,5 km u zaljevu, dva puta plutali Bosphorus Istanbul (6.5 km), sudjelovao u štafeti Capri – Napulj (36 km) i maraton plivati ​​Oceanman (8 km). Ja plivati ​​polako, ali sigurno. A ja ću plivati ​​tako. Ja dva ili tri puta tjedno.

Mnogi moji prijatelji i poznanici nedavno su odlučili plivati. Pozivajući se na sve poteškoće s kojima sam se suočio, želim podijeliti savjete koji bi mogli biti korisni onima koji su upravo na tom putu.

Kako odabrati naočale

 1. Postoji mnogo proizvođača pljoskih naočala. Dobre su vrijedne sjećanja: Arena, Speedo, TYR, Finis, Aqua Sphere. Možete izići naočale iz bilo koje od tih tvrtki, trebate isprobati određene modele. Nemojte se udaljiti od principa nametanja jeftinosti. Dobre bodove koštaju se od 1.000 rubalja, ali će dugo trajati. Sportski supermarketi nisu za vas. Važno je pronaći posebnu kupališnu trgovinu. Uđite u traku za pretraživanje, na primjer, “kupite naočale” i potražite najbližu izvanmrežnu trgovinu.
 2. Bodovi ne bi trebali istisnuti očnu utičnicu i most iz nosa. Pokušajte ih! Tijekom pričvršćivanja pazite da ne pritiskaju bilo gdje i da se lako drže lica. Nakon što nađete naočale o kojima želite reći “Mine!”, I isprobajte ih u slučaju, možete ih kupiti na Internetu, jeftinije. Još jednom: trebate mjeriti naočale.
 3. Ako su naočale maglovito tijekom vježbanja, uklonite ih, lizati jezik (da, da!) I isprati vodom.
 4. Nemojte brisati naočale rukama ili salvete. Iz toga brzo postaju zamagljivi.
 5. Ponekad, za preventivne svrhe, nakon treninga, možete uliti tekući sapun ili gel za tuširanje u čaše i isprati ih, a zatim ih osušiti. To pomaže čašama manje magle.
 6. Postoje posebni alati koji se nazivaju “antifog” (doslovno – “anti-magla”), koji prskaju naočale prije plivanja kako ne bi došle do magle. Ne upotrebljavam ih, budući da postoje mnogi primjeri oštećenja rožnice nakon njihove primjene. Vaša slina je besplatan i siguran lijek.
 7. Bolje je imati dva para čaša. Jedine naočale mogu voditi, suziti ili izgubiti, mogu biti ukradene, možete ih zaboraviti.
 8. U otvorenoj vodi, savršeno pliva u čašama s tamnim čašama, jer na suncu treba zaštititi oči od sunčeve svjetlosti. I nemoguće je plivati, gledajući sunce u transparentnim lećama.
 9. Za kratkovidnost postoje posebne naočale s dioptrijima. Ja, istina, s miopijem-7 lebdio u leće i uobičajene naočale.
 10. Na natjecanjima neki sportaši uzeti s njima drugi par naočala i sakriti ih ispod šešira. To je zbog činjenice da je tijekom skoka u vodi lako izgubiti naočale stavljene na vas. Učinio sam isto, ali nikada nisam izgubio ni slomio one koji su bili na meni. Ipak, nastavljam uzeti druge naočale za osiguranje.
  Što uzrokuje nedostatak sna

Ostala potrebna oprema

 1. Kupaći kostim bi trebao čvrsto sjediti na tebi. Svjetlo bikini u bazenu može letjeti, i to će biti neugodno.
 2. Postoje odvojene, ali postoje spojeni kupaći kostimi. Ako imate prekrasan tisak, tada je poseban kupaći kostim potreban.
 3. Bolje je odabrati visokokvalitetne kupaće kostime pouzdanih proizvođača (vidi par. 1), jer su izrađene od posebnog materijala, te će vam trajati dugo vremena, za razliku od konvencionalnih, nisu napravljeni da izdrže izbjeljivač i sol. Pogledajte na naljepnici riječ izdržljivosti, otporne na klor, waternity, dodatni život likra. Za dvije i pol godine, nitko od mojih kupaći kostim ne ide na otpad.
 4. Šeširi su silikon i krpe. Ne volim plivati ​​u silikonu, ali to je pitanje ukusa. Potrebno je pokušati. Kosa, naravno, podjednako se mokri u obje vrste kapa (iznenađenje!), Ali lakše je staviti na krpu i ne stisnuti glavu.
 5. Sigurno želite kupiti svu opremu koju ste vidjeli u bazenu. Odjednom korisno? Ipak, nije potrebno kupiti posebnu opremu (dasku, školjku, škrabu, kante, peraje). Obično u bazenu ili vašem treneru sve to postoji. Kupi samo ako si strašno svrsishodni triatlon koji je odlučio sam se pripremiti za Ironman šest mjeseci.
ploča potrebna za trening nogu.
Kalabashka – poliuretanske pjene pomoćne sportske opreme, koja je tijekom plivanja stisnuta nogama za treniranje ruku.
noževi – plastični uređaji koji se nose na rukama kako bi prakticirali tehniku ​​i snagu moždanog udara.
 1. Ako namjeravate plivati ​​dugo i ozbiljno, ima smisla dodati dijetni magnezij u obliku posebnih kapsula ili tableta. To će vas spasiti od grčeva u nogama koje nadilaze mnogi plivači.
 2. Trebate veliki i dobar ruksak za stvari. Nije neugodno uzeti puno prostora u ruksaku s ručnikom (ili čak dva). Ipak, u sportskim prodavaonicama prodaje se posebni listovi (ključna riječ za pretraživanje je “mikrofibre”), koja apsorbira vlagu s vremena na vrijeme učinkovitije od običnih ručnika, a mjesta zauzimaju vrlo malo.
 3. Za vlažne stvari, polietilenske vrećice s patentnim zatvaračem su velike.
 4. Gumene papuče. Svi smo im rekli od djetinjstva da ne idemo bos na javnim mjestima. Nemoj ići. Stvarno ne trebate gljivice. Osim toga, u takvim bazenima, šalica nije baš prikladna, gdje vam je potrebna druga cipela i vaša vanjska obuća za pohranu na ulazu. Ako nosite čarape ili čarape, skakač između prstiju je vrlo neugodna stvar. Najbolje je uzeti s vama uobičajene flip-flops ili Crocs.
 5. Neki novajliji plivači zainteresirani su za korištenje nosnog klipa. Obično se spone koriste sportaši koji se bave sinkroniziranim plivanjima. Ista stezaljka će vas spriječiti da naučite pravilno disati.

Što trebate znati o bazenu

 1. Izuzetno je važno da se bazen nalazi pored kuće ili posla. Morate imati nevjerojatno snažnu motivaciju za odlazak u bazen na krajnjem kraju zemlje u ranim jutarnjim satima ili prije odlaska u krevet. Šanse da ćete odustati od plivanja su niže u slučaju da je bazen u blizini.
 2. Postoje bazeni različitih veličina. Najpopularniji su 25 i 50 metara. Zapravo, 25 metara dovoljno je da se pripremi za svako natjecanje, a kamoli naučiti plivati.
 3. Moramo biti sigurni da ste smatra bazen nemaju puno umirovljenika u jutro i djece u večernjim satima. Prvi put će biti vrlo neugodno i da će se bojati nepotrebnih pokreta, bilo valova i ostalih kupača. Pa čak i tada, kada je iskustvo uštedjela, djeca, pluta po bazenu ili brassistki-baka bi ti smetaju ozbiljno i da se usredotočite trening.
 4. Unaprijed saznajte što je, a što nije u bazenu. Ponekad, kad sam bio izvan navike, nisam uzimao ručnik sa sobom u novi bazen i morao sam sušiti tijelo sa sušilom za kosu. Ili nije bilo sušilo za kosu. Ili trebate pomoć. Ili vrećicu za cipele. Unaprijed saznajte o svim značajkama određenog bazena.
 5. Bazen ima vlastita “pravila ceste”. Na primjer, staze plivaju samo suprotno od kazaljke na satu. Ako plivate u sredini, onda postoji veliki rizik od sudara u nekoga. Prekoračiti osobu koja plovi naprijed je potrebna s lijeve strane, a onaj koji lebdi iza sebe (ako je brži) mora se proslijediti naprijed, malo pomicati udesno. Ponekad, ako vas dvojica na stazi, možete složiti da plivate na različitim stranama. Ali u svakom slučaju, moramo se složiti.
 6. Nemojte istisnuti kupaći kostim u svlačionicu jer netko može skočiti i pasti. Morate se stisnuti u tušu.
 7. Uzmite u bazenu dobar lice i krema za tijelo, kondicioniranje kose. Koža se jako osuši od izbjeljivača, stoga ga trebate staviti u red nakon treninga. Ponekad se kapi u bazen za oči, jer često crvenkaju.
 8. Ako trener nije kod vas na treningu, dao posao na daljinu i na glavi, oni se ne uklapaju, i zapamtiti nema vremena, veliki plan za pisanje vježba na komad papira, koji je ležao na transparentan uredu datoteku. Ovaj vodootporni upute mogu ostati na rubu, a ponekad i odnosi se na to.
 9. Prije bazena morate oprati drugima, poslije – za sebe.
 10. Piti tijekom treninga. Pijem 3-4 čaše vode. Plivanje je ozbiljan sport, uzrokujući gubitak tekućine ne manje od istog trčanja. Ne dopustite dehidraciju.
 11. Plivači često dobivaju otitis (vrlo bolnu upalu unutarnjeg uha) u hladnoj sezoni jer zanemaruju kapu nakon treninga.
  Kako ispraviti prekomjerno progib u donjem dijelu leđa

Što trebate znati o treningu

 1. U početnoj fazi jednostavno nemate izbora nego tražiti trenera ili dogovoriti sastanak za grupnu obuku. Najvažnija stvar u plivanju je prava tehnika, ne možete naučiti iz knjiga i videozapisa.
 2. Nađi dobar trener može biti na preporukama (sotsseti i prijatelji će vam pomoći).
 3. Kad sam počeo, pokušao sam čitati knjige koje su svi preporučili. Ali, vjerujte mi, od njih je sasvim nejasno kako i što učiniti dok vam desetke puta ne pokušavate izvesti odgovarajuće vježbe u vodi. Po mom mišljenju, za knjige nema puno koristi. Video vrijedi vidjeti samo kako bi se nadahnuo i divio se onome što drugi mogu učiniti.
 4. Ako želite brzo plivati, znajte da paralelne aktivnosti drugih sportova drastično pogoršavaju plivanje. Stoga je nužno planirati obuku u odnosu na prioritetni sport.
 5. Pripremite se na činjenicu da će u početku biti vrlo teško ne samo fizički nego i prvenstveno moralno. Plivate s pločom u bazenu za veslanje 15 metara. Gušiti. Ne razumijem kako disati. Dobra je vijest da jednostavno prolazi. Budite uporni i zapamtite da su početne poteškoće privremene.
 6. Poslušajte trenera što je moguće bliže. Pokušajte se fizički osjećati na što misli. Desna ruka dalje? Jače udarce? Brže? Dugo? Slide? Ako razumijete i osjećate ono o čemu govori, napredak će biti samo iza ugla.
 7. Najteža je u početku naučiti kako disati u vodi. Shvatiti je mojom glavom, po mom mišljenju, nemoguće. Čini se da to nikad neće raditi za vas. Ispalo je. Samo se trebate mučiti tisuću puta, i sve će doći. Ne zadržavajte dah. U vodi to je točno isto kao i na kopnu. Udahnite, puni izdisaj u vodu. Udahnite – samo s vašim ustima, možete disati s nosom ili usta. Duboko dišite.
 8. Budući da će u nosu biti dosta vode, opskrbiti se s salvama i remenima. Zaglađivanje u bazenu nikako nije potrebno.
 9. Kada pijuni uši u vodi, nemojte paničariti. Proći će, voda izlijeva. Nakon treninga, skok, naslonjen u smjeru uha, koji je akumulirao vodu – kao u djetinjstvu.
 10. Svakako pokušajte plivati ​​u otvorenoj vodi – u mjesnim vodenim tijelima ili na moru na odmoru. Voda svugdje ima različitu gustoću. Plivanje u bazenu i na moru – dvije različite vještine. Šest mjeseci nakon početka treninga u bazenu, ušao sam u Perzijski zaljev. Sjećam se panike koju sam osjećao. Nisam mogao ni shvatiti kako disati, tako da je postojao još jedan prostor.
 11. Nema pravi put za plivanje. Netko diše na desnoj strani svake druge grebok, netko – s obje strane kroz moždani udar, netko – s lijeve strane. Nemojte kopirati, potražite način koji vam odgovara.
 12. Svaka obuka mora biti redovita. Plivajte bolje 2-4 puta tjedno. U jednom trenutku nećete uspjeti.
 13. Razmislite o ugodnom. U vodi ne možete vidjeti ni čuti što se događa oko vas, ne razgovarate s nikim – samo mislite. Negativne misli mogu izazvati anksioznost, pa čak i paniku. Razmislite o nečemu dobrom, usredotočite se na disanje. U trenutku kada na putu počnem razbiti neku radnu situaciju ili planirati odmor, ne mogu se usredotočiti na tijelo, vodu i tehnologiju. Minimalno, brzina se smanjuje.
 14. Noge u plivanju nisu važni. Obratite pažnju na ruke i položaj tijela u vodi.
 15. Nemojte se krpiti prije vježbanja. Ako se tako dogodilo da ste gladni, jedite bananu ili popijte čašu soka od naranče.
 16. Ako ste bijesni svuda i spremni ste ubiti svog šefa ili kolegu, hitno morate ići u bazen! Nema boljeg načina za ublažavanje stresa.
  Vježba za mršavljenje: 8 15 minuta treninga

Najvažnije pitanje: kako započeti, ako imate bilo kakav psihički blok, strah. Utopio sam se u djetinjstvu i dok nisam bio 33 nisam mogao ni razmišljati o plivanju. Ali u nekom sam trenutku odlučio da mogu. Našao sam iskusnog trenera i pokušao naučiti. Radio je.

Topla voda!