Hogyan kell formázni egy USB flash meghajtót Windows vagy MacOS rendszerekben?

A formázás nem csak az összes fájlt távolítja el az USB-meghajtóról, hanem javíthatja is, ha hirtelen megtagadja az eszköz bármelyikén való működését. Ez a kézikönyv a flash meghajtó megfelelő tisztítását teszi lehetővé, és hasznos lehet mind a tapasztalt felhasználóknak, mind a kezdőknek.

Az USB flash meghajtó formázása a Windows rendszerben

1. lépés: Indítsa el a rendszerszerszámot a formázáshoz

Miután csatlakoztatta a flash meghajtót, nyissa meg a “Sajátgép” lehetőséget. Ha itt megjelenik a meghajtó ikonja, kattintson rá jobb egérgombbal, és kattintson a “Formátum” gombra.

2. lépés: Adja meg a szükséges paramétereket és formázza az USB flash meghajtót

A fájlrendszer a flash meghajtón tárolt adatok rendszerezésének egyik módja. Válassza ki a legjobban megfelelőt.

  1. FAT32. Az USB flash meghajtó teljes mértékben kompatibilis a Windows, MacOS és a legtöbb USB-eszközzel, például játékkonzolokkal, magnetofonokkal és médialejátszókkal. De 4 GB-nál nagyobb fájlokat nem tud írni.
  2. exFAT. A meghajtó teljes mértékben kompatibilis a Windows rendszerrel, az XP SP2 verziójával, valamint a Mac OS X Snow Leopard és újabb verziókkal. De sok USB eszköz nem működik vele. De a flash meghajtó képes bármilyen méretű fájl rögzítésére.
  3. NTFS. A meghajtó teljes mértékben kompatibilis a Windows rendszerrel. Azonban a macOS-ban csak a flash meghajtón lévő fájlok böngészhetők anélkül, hogy képesek lennének írni rá. Sok USB eszköz nem látja a meghajtót. Másrészt bármilyen méretű fájlt menthet rajta.

Miután választott, adja meg a fürt méretét (az elosztó egység mérete). Ez a paraméter határozza meg a memória minimális mennyiségét, amelyet egy flash meghajtó egyetlen fájl alatt fel tud tárni. Például, ha a fürtméret 64 KB, és a rögzített fájl mérete 12 KB, az utóbbi legalább 64 KB memóriát vesz igénybe.

Válasszon egy kis fürtméretet, ha sok kis fájlt tárol a flash meghajtón. Ez segíteni fogja a szabad terület hatékony használatát, de a flash meghajtó sebessége alacsonyabb lesz.

Ha nagy fájlokat szeretne tárolni, célszerű nagyobb értéket megadni a meghajtó felgyorsításához. Ha nem találja az optimális értéket, akkor a legkönnyebben elhagyhatja a szabványos fürtméretet.

A “Volume label” mezőben adja meg a kívánt meghajtó nevét.

Győződjön meg róla, hogy a “Gyors (a tartalomjegyzék törlése)” elemet ellenőrzi. Így időt takarít meg a tisztításhoz. De ha szeretné, hogy a formázás során a rendszer ellenőrizte a flash meghajtót hibák, majd távolítsa el a vesszõket – akkor a folyamat sokkal tovább tart. Kattintson a “Start” gombra, és várja meg az eljárás befejezését.

Szükség esetén a fájlrendszer újra módosítható. Ehhez elegendő újra meghajtót újraformálni.

Hogyan lehet formázni egy védett USB flash meghajtót?

Néha a számítógép megtagadja a meghajtó formázását, mivel az írásvédelem a Windows beállításaiban van megadva. Letilthatja azt a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőben.

Nyissa meg a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőt: használja a Windows + R billentyűkombinációt, illessze be a megjelenő sort regedit és nyomja meg az Enter billentyűt.

A mappában válassza ki a következő elérési utat: HKEY_LOCAL_MACHINE → SYSTEM → CurrentControlSet → Control → StorageDevicePolicies (az utolsó könyvtár nem szerepel a listában).

A StorageDevicePolicies mappában kattintson duplán a WriteProtect paraméterre, módosítsa értékét 1-ről 0-ra, és mentse az eredményt. Zárja be a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőt, húzza ki a meghajtót, és indítsa újra a számítógépet.

Ha a flash meghajtó kapcsolóval rendelkezik, akkor fizikailag védett lehet. A felvétel engedélyezéséhez helyezze át másik pozícióba.

Ha a StorageDevicePolicies könyvtár hiányzik, kattintson a jobb egérgombbal a Control könyvtárra, majd válassza az Új → Partíció parancsot, és nevezze el a StorageDevicePolicies nevet.

Kattintson jobb gombbal a StorageDevicePolicies szakaszra, majd az “Új” → “DWORD paraméter” vagy “QWORD paraméter” (az operációs rendszer bites mélységétől függően: 32 vagy 64 bit). Nevezze el az új WriteProtect paramétert, nyissa meg duplán, és ellenőrizze, hogy értéke 0.

Zárja be a rendszerleíró adatbázis-szerkesztőt, húzza ki az USB flash meghajtót, és indítsa újra a számítógépet.

Ezek után a legvalószínűbb, hogy a védelem eltávolításra kerül, és képes lesz formázni a meghajtót.

Mi a teendő, ha nem tudom formázni az USB flash meghajtót?

A Windows bejelentheti, hogy képtelen formázni a meghajtót. Ezért van valahol hiba. Néha az USB flash meghajtó megpróbálja formázni, de a meghajtó vagy a számítógép hibája nem teszi lehetővé.

Ebben az esetben a szokásos Windows-eszközök helyett próbálkozzon speciális programokkal, amelyek visszaállítják a meghajtók helyes működését és formázzák azokat. Ez a szoftver általában a gyártó honlapján található. Például JetFlash Online Recovery – a Transcend cégnél. Vagy USB Flash Drive Online Recovery – az ADATA márkájú flash meghajtókhoz.

De vannak olyan univerzális segédprogramok is, amelyek képesek szinte bármilyen meghajtót formálni. Például az ingyenes USB Disk Storage Format Tool program. Nagyon könnyű használni, megérteni, hogy nem nehéz.

Ha harmadik féltől származó programok segítségével nem tudja kijavítani a hibákat, akkor a meghajtó sérülhet és meg kell javítani.

Az USB flash meghajtó formázása a macOS-ban

1. lépés: Indítsa el a “Disk Utility”

A meghajtó csatlakoztatása után nyissa meg a Finder → “Programs” → “Utilities” → “Disk Utility” menüpontot.

A bal oldali panelen jelölje ki az USB tárolóeszközt. Ezután kattintson az “Erase” (Törlés) fülre az ablak tetején.

2. lépés Formázza az USB flash meghajtót a kívánt opciók kiválasztásával

A megjelenő ablakban válassza ki az USB flash meghajtó következő fájlrendszereit.

  1. OS X kiterjesztett (magazin). A meghajtó teljesen kompatibilis a macOS-val. De a Windowsban még csak nem is nyitja meg. Nem minden médialejátszó és más USB eszköz fog látni az USB flash meghajtót. De képes bármilyen méretű fájl tárolására.
  2. MS-DOS (FAT / FAT32), exFAT – Ezeknek a fájlrendszereknek a jellemzői a fentiek.

Miután kiválasztotta a kívánt opciót, kattintson az “Erase” gombra, és várja meg a formázás befejezését.

Újra meg lehet változtatni a fájlrendszert az USB flash meghajtó minden formázása során.

Mi a teendő, ha nem tudom formázni az USB flash meghajtót?

Problémák formázásra a macOS-ban, ha az USB flash meghajtó sérült, vagy fizikai kapcsoló van a tokján. Az első esetben csak a meghajtót a szervizközpontba továbbítja. A második esetben elegendő a védelmet a kapcsoló megnyomásával eltávolítani.

Formázott USB flash meghajtó visszaállítása

Amint azt korábban említettük, a meghajtó formázásával törli az összes tartalmát. Ha elfelejtette, fontos fájlokat elveszíthet. Ezenkívül az USB flash meghajtón rögzített információk esetleg nem állnak rendelkezésre a szoftveres hibák miatt. Szerencsére sok esetben az ilyen problémák megoldhatók speciális adatmentési programok segítségével.